Doživjeti stotu...

Pobjeda protiv AZ-a može biti snažan pečat na prvih 50 Rožmanovih utakmica na klupi Rijeke

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Rožman u prvih 50 utakmica na klupi Rijeke ima nešto slabiji postotak osvojenih bodova od Keka i Bišćana, ali je uspio pomiriti tri najvažnija klupska cilja – osvojiti trofej, igrati grupnu fazu Europske lige i afirmirati mlade igrače



RIJEKA Simon Rožman pobjedom protiv Hajduka ugasio je 50 svjećica na svojoj riječkoj torti. U Jadranskom derbiju došao je točno na pola puta do sto utakmica na klupi Rijeke i postao tek šesti trener Rijeke koji je, otkako je HNL-a, došao do ove brojke. Matjaž Kek sa svoje 274 utakmice je nedodirljiv na vrhu, slijede Nenad Gračan (146), Elvis Scoria (103), Ivan Katalinić (70) i Branko Ivanković (51), s kojim će se Rožman izjednačiti  protiv AZ Alkmaara.


Rožman je u ovo odabrano društvo za tek nešto više od godinu dana ušao zahvaljujući osvojenom Kupu prošle sezone, ali i činjenicom da je postao tek drugi trener, poslije Matjaža Keka, koji je Rijeci osigurao europsku jesen i osam utakmica u kojima su »bijeli« dobili priliku odmjeriti snage s najboljim momčadima Italije, Španjolske i Nizozemske.


Plasman u grupnu fazu Europske lige rezultat je koji je najjače od svih odjeknuo u ovih 50 Rožmanovih utakmica, pobjeda u Kopenhagenu, s obzirom na trenutak i okolnosti, jedna je od najvrednijih europskih trijumfa Riječana, ali i potvrda da je riječka struka u njemu pronašla darovitog stručnjaka, koji je vrlo brzo uspio pomiriti tri velika cilja – osvojiti trofej, izboriti Europu i afirmirati mlade igrače.


Dobar dojam




Utakmica protiv AZ Alkmaara bit će Rožmanova prilika za staviti pečat na sjajnu europsku sezonu. Nakon što je ždrijeb skupina servirao Riječanima suparnike koji ne bi bili bez izgleda u bilo kojoj skupini Lige prvaka, baš nitko nije očekivao da će Rijeka igrati značajnu ulogu, ali Rožmanova je momčad uoči ovog zadnjeg sraza ostavila dobar dojam koji je mogao biti honoriran i s ponekim bodom više.


Ovako pobjeda protiv AZ-a može ponuditi Riječanima priliku za izjednačiti onu prvu Kekovu Europsku ligu u kojoj su osvojena četiri boda i podebljati dosadašnju europsku zaradu.


– Igrači znaju koji je naš cilj. Kao mlada momčad koja ima nekakvu svoju ambiciju, zašto ne bismo živjeli u tim oblacima? S druge strane, pokušavam biti realan i svaki bod bi bio veliki uspjeh. Želimo biti natjecateljski usmjereni, moj život i karijera stalno idu prema nekim postignućima koja su bila iznad očekivanja i tako se želim ponašati, to želim prenijeti na igrače. Jedan poraz nas neće baciti u tragediju, niti će nas pobjeda odvesti u euforiju. Bit ćemo sretni za svaki bod, a ciljeve ćemo zadržati za sebe pa kada završi Europska liga, reći ćemo koji su bili – govorio je Rožman uoči prve utakmice u skupini.


Jedan od kadrova s treninga uoči utakmice u San Sebastianu, koji je objavljen na klupskom youtube kanalu u reportaži s utakmice protiv Real Sociedada, otkrio je i dio Rožmanove komunikacije s igračima.


Dati više


– Želio bih da se ovo što više puta ponavlja u vašoj karijeri, ali za to treba dati više. Još više! Kada bi to bilo lako, svi bi igrali ovdje. Mi igramo protiv jedne od najjačih momčadi u Europi, za nas je to vrh, i da bi se to što više puta dogodilo u vašim karijerama, moramo raditi na tome sutra, prekosutra i svaki dan… – govorio je Rožman svojim igračima.


Na njih je, uostalom, uvijek gurao fokus kada je bilo dobro, a preuzimao na sebe odgovornost kada nešto nije štimalo. A bilo je i takvih trenutaka. Osvojenih 60 posto mogućih bodova učinak je s kojim je iza Keka (68 posto bodova u 274 utakmice) i Bišćana (69 posto bodova u 42 utakmice), ali način na koji je ispunio dosadašnje ciljeve sugerira da bi se na Rujevici mogao zadržati i dulje od tri godine koliko ga veže ugovor. Pobjeda protiv AZ Alkmaara zato može biti pečat na dosadašnjih 50 utakmica i najava jednako uspješnog puta do stotke na riječkoj klupi.