Post festum Šubićevca

Pobjeda na Šubićevcu vrijedi šest bodova, ali u igri Bijelih i dalje dosta toga ne štima

Denis Frančišković

Jorge Obregon/Foto HNK Rijeka

Jorge Obregon/Foto HNK Rijeka

Rijeka je ostvarila važnu pobjedu za samopouzdanje igrača i mirniji nastavak, posebno pred Jadranski derbi na Poljudu. Ali razočarala je potpuno igra Rijeke s igračem više



RIJEKA  Šibenski »hod po trnju« i puno ljepši »proljetni« tonovi na Rujevici. Tmurnu jesen zamijenila je sunčana zima, što se u pravom smislu može primijeniti na Rijekin start u nastavak sezone. Bodovni plodovi jeseni bili su itekako skromni (15), Bijeli su već sada u dva novogodišnja kola praktički ostvarili trećinu (4) prošlogodišnjeg ulova i navijestili bolje dane. A to je u cijeloj priči oko sadašnje Rijeke i – najvažnije. Pišu se bodovi, dojam je u drugom planu. Sergej Jakirović u isto vrijeme je jako sretan, ali i poslovično oprezan. I on sam itekao je svjestan da to nije bila dobra Rijekina izvedba, onakavu kakvu želi i čemu teži.


– Trebat će nam još vremena i dalje to nije baš kako bih ja htio, ali ne mogu osporiti trud i želju igrača. Jako sam sretan, ipak mi je ovo prva pobjeda u Rijeci – ustvrdio je trener Bijelih nakon posljednjeg sučevog zvižduka u Krešimirovom gradu.


Jakirović je trener koji je Zrinjskom srušio brojne rekorde, zatekao momčad na sedmom mjestu i onda malo pomalo je dizao i dovodio u renesansu. S Rijekom želi nešto slično, ali bez bilo kakvog zaletavanja u najavama. Rijeka je pod novim trenerom prekinula jednu neugodnu i zadržala jednu pozitivnu tradiciju. U Osijeku je prekinula niz od četiri godine poraza i pet utakmica bez datog gola, u Šibeniku protegla niz pobjeda na petu utakmicu u seriji. Zanimljivo bila je i ovo prva pobjeda Riječana nakon 104 dana i slavlja nad Lokomotivom na Rujevici (3:0) nakon kojeg su uslijedila četiri poraza (Slaven Belupo, Istra 1961, Varaždin, Dinamo).


Mentalitet




Generalno, obostrano važan derbi začelja donio je s(p)retnoj Rijeci posebno vrijednu pobjedu u kojoj bodovi vrijede šest bodova jer je Šibenik kao prvi pratitelj zaleđen na istom tolikom minusu. Jako je važno to za samopouzdanje igrača i mirniji nastavak, posebno pred nedjeljni Jadranski derbi na Poljudu. Ali razočarala je potpuno igra Rijeke s igračem više. Utakmica je ovaj put donijela podjednako i pluseva i minusa.


PLUSEVI


NEDILJKO LABROVIĆ 


Rijekina »jedinica« bio je najbolji igrač utakmice iako je Obregon bio opet »joker« s klupe i atrakcijom kreirao trobod. Labrović je ukupno sakupio četiri obrane od kojih se posebno ističe zaustavljen jedanaesterac te sjajna reakcija u 85. minuti kada je Arai pucao iskosa iz matne prigode.


AMPEM I FRIGAN 


Ampema je zamijenio Obregon, no Ganac je na desnom krilu ostavio sasvim upečetljiv dojam. Kao najbolji asistent Bijelih centrirao je kod prvog gola Frigana, milimetarski točno ga pronašao na vrhu peterca. »Izborio« je i rano isključenje Kneževića (11’), u nekoliko navrata dobro je povukao loptu prema naprijed. Plus zaslužuje i Frigan kao strijelac u usponu forme.


OZRAČJE


Trener Jakirović smatra da je uz pobjede posebno važno ne gubiti. To stvara poseban mentalitet momčadi, a to je ono što je itekako trebalo jesenskoj »razbijenoj« Rijeci koju je novi trener počeo sa staro-novim snagama slagati od početka. Zasad se to pokazuje kao ispravan put.


MINUSI


IGRAČ VIŠE


Riječani su skoro cijelu utakmicu igrali s igračem više, ali to se, osim po posjedu lopte, ničim nije vidjelo na travnjaku. Inicijativa je bila jalova i neosmišljena, dojam je da je Janković na tom planu malo razočarao kao središnji veznjak. Nije bilo prave ideje, posebno u okomitosti, uz dosta loš protok lopte, koji su Šibenčani lakoćom čitali i predviđali.


DVA UDARCA


Koliko je statistika varljiva posebno se vidjelo u ovom susretu. Rijeka je imala 73 posto loptu u posjedu i samo dva udarca u okvir gola i jednu vratnicu te postigla dva gola, a Šibenčani njih pet u okvir gola. Domaćini su u nastavku imali i bolje šanse (Mislav Matić, Arai).


POSTAVLJENA OBRANA


Igra na dobro organizirane obrane, u ovom slučaju nužno postavljenu u plitkom dvostrukom bloku, a opet elastičnu, zasad je dosta velik problem za Jakirovićevu momčad. Nešto slično vidjelo se i protiv Gorice u prijateljskom ogledu (0:0) na Rujevici.