Poziv za nedjelju

Po gradu noćas osvanuli brojni transparenti. Armada zove na proslavu 76. rođendana “Rijeke” na Rujevici

Edi Prodan

Kada na terenu vidimo naše mlađe igrače kako stavljaju glavu na kopačku, dužnost nam je još veća gurati Rijeku prema pobjedi, kaže Dejak



Iako je jučer, u popriličnoj tišini prošao 76. rođendan HNK Rijeke, uprava kluba se službeno odlučila za 1906. godinu, rođendan će joj biti dostojno proslavljen na tribinama.


U nedjelju naime na Rujevici s početkom u 21 sat gostuje Gorica, dobra utakmica je zajamčena. Tim više što se u ogledu protiv Djurgardena u Stocholmu pokazalo jedno sasvim novo lice Rijeke. Rezultat na žalost nije bio pozitivan, ali jeste nešto mnogo važnije – sastav igrača, njihova dob i voljni moment. Stvara se naime jedna sasvim nova, drugačija Rijeka koja itekakao cijeni dres koji nosi, klub za koji igra i navijače koji ju bodre. Naravno, mladost treba vremena, treba joj utakmica, treba uigravanja. Sve će joj to biti lakše proći ako su tribine pune.


– Vraćamo se na HNL postavke, na dobro poznate terene na kojima smo uvijek bodrili Rijeku, u dobrim i lošim trenucima. Na utakmice voljenog kluba uz koji stojimo svim srcem i glasnicama, a kada na terenu vidimo naše mlađe igrače kako stavljaju glavu na kopačku, dužnost nam je još veća gurati Rijeku prema pobjedi. Svi smo mi na tribinama tim potrebniji jer smo nakon europskog poraza dobili nešto mnogo važnije – konačno smo na terenu dobili i mlade igrače, ponikle na Kvarneru, od kojih su neki možda i prvi put zaigrali pred tako brojnom publikom ali se nisu preplašili i pokazali su kako se bori i gine za dres i grb na njemu, istaknuo nam je Mateo Dejak, tajnik KN Armada.




S punim pravom jer svih ovih godina, od kojih su neke bile istinski dobre, najveća je zamjerka bila upućena izostanku domaćih igrača s jasno izraženom sviješću da oni na jedan drastično drugačiji način doživljavaju utakmice pred svojim navijačima. Dakako, nebrojeno je igrača koji su došli u Rijeku kao potpuno nepoznatu sredinu, da bi vrlo brzo postali istinskim odanicma kluba i miljenicima publike. Ali istina je i to da ih je klubom prošlo nebrojeno mnogo koji su Rijeku doživljavali na krajnje “plaćenički” način, bolje rečeno nisu je ni doživljavali.


Današnja formula domaći trener i prepoznatljivost prvog sastava po mladim, u domaćim redovima stasalim igračima, sasvim je sigurno optimalni model za klub poput Rijeke. Ona naime nije, i svi se nadaju da nikad neće biti, “režimski” klub. Ekipa koja se nadmeće za simpatije kod nogometne i političke “birokracije” kako bi dobila prednost na terenu. Rijeka je naprosto na najbolji mogući način opisana u dvije krilatice – “sami protiv svih” i “krepat ma ne molat”. A to se, unatoč negativnom rezultatu vidjelo i u glavnom gradu Švedske.


– Svima nama kojima je stalo do Rijeke obaveza i dužnost su nam dolasci na utakmice. Pa tako i ove nedjelje, Na taj ćemo način dati poticaja ekipi, pokazati da vjerujemo u nju i da joj želimo pomoći kako bi nastavila u svemu što se ove sezone već prepoznaje. Svakako, ova je nedjelja važna i kako bismo proslavili 76. rođendan našeg ponosa, naše Rijeke, dodao je Dejak.


Da, u osnovi krajnje je jednostavno je: kome je stalo, nedjeljni kasni termin idealna je prilika da to i pokaže. Sve ostalo su priče. Prazne i besmislene.