Traži se trener!

Palikuča i Mišković ne žure s izborom novog trenera, pojavljuju se i nova imena iz njemačkog nogometa

Denis Frančišković

Damir Mišković/Foto D. KOVAČEVIĆ

Damir Mišković/Foto D. KOVAČEVIĆ

Od trenera »sa strane«, a koji su vezani za njemački nogomet, spominju se imena Andre Mijatovića i Ante Čovića. Mijatović je u toj priči posebno zanimljiva opcija, rođeni Riječanin radio je kao pomoćni trener u Greuther Fürthu



RIJEKA Bijelog dima s vrhova Rujevice još nema, čelnici Rijeke još nisu izabrali novog trenera. S jedne strane, to niti ne čudi, jer njegova prezentacija najavljena je sljedećih dana, do kraja tjedna, a i glavni operativci u cijeloj potrazi ne žure, ne žele donositi nagle odluke. Robert Palikuča, glavni menadžer kluba, zadužen je za pronalazak čovjeka koji će povesti Bijele u novu, nikad izazovniju sezonu, a zatim mora dobiti »blagoslov« Damira Miškovića, prvog čovjeka kluba.


U klubu su bili poprilično jasni kada je u pitanju kakav se trener traži, ali ostaje nejasno za koju će se opciju odlučiti, domaćeg trenera, nekog iskusnijeg hrvatskog ili pak stranca, što je također moguća varijanta s obzirom na to da Palikuča preferira njemačko nogometno tržište. I dobro ga poznaje i po pitanju struke i mogućih igračkih pojačanja.


Kad je u pitanju profil trenera i njegova filozofija, jasno je istaknuto da se traži čovjek koji preferira rad s mladim igračima, koji će podignuti sadašnje vrijednosti i oplemeniti sve ono što je dobro te pred kojim je slaganje sasvim nove momčadi. Momčadi koju će, prema svemu sudeći, predvoditi Selahi, Vučkić, Obregon, Ampem, Vukčević… uz mlade snage Lepinjicu, Libera, Bušnju, Solana, Čestića… Palikuča je od samog dolaska počeo raditi na strategiji dugoročnog stvaranja momčadi s prosjekom od 23 godine, no savim je izvjesno da će njoj trebati i nekoliko iskusnika, pogotovo za europske izazove.


Izvlačenje




Vremena za Rijeku je dosta, ali ne i puno. Prvo okupljanje zakazano je za sljedeći tjedan, ždrijeb pretkola Konferencijske lige je 15. lipnja, a prva natjecateljska utakmica u Europi 21. srpnja kad se igraju prve utakmice drugog pretkola. Ovog tjedna predviđeno je izvlačenje parova Prve lige u HNS-u, a start novog domaćeg ligaškog natjecanja predviđen je za 16. srpnja. Igralo bi se do 12. studenog kada je stanka zbog svjetske nogometne smotre u Kataru. Ime novog trenera važno je i u kontekstu cijelog programa priprema koji će Bijeli, po običaju, prvi tjedan odraditi na Rujevici, a potom se vjerojatno zaputiti u svoju ljetnu bazu na Kranjskoj Gori.


Kalkulacije oko igračkih dolazaka i odlazaka karakteristične su za ovo razdoblje, a Rijeka se neočekivano našla i u situaciji oko onih trenerskih. Kao domaća imena spominju se Vjekoslav Miletić, Dragan Tadić, Fausto Budicin…, Sergej Jakirović već sutra kreće u pripreme sa Zrinjskim za pretkolo Lige prvaka, a od domaćih trenera s iskustvom tu su Samir Toplak, Zoran Zekić…


Novi izazov


Od trenera »sa strane«, a koji su vezani za njemački nogomet, spominju se imena Andre Mijatovića i Ante Čovića, bivšeg trenera Herthe. Mijatović je u toj priči posebno zanimljiva opcija, rođeni Riječanin radio je kao pomoćni trener u Greuther Fürthu koji je napustio prvoligaško društvo.


Bivši igrač Rijeke i Dinama u Njemačkoj je od 2005. godine, u Arminiji, Herthi i Ingolstadtu gdje je s gotovo 300 nastupa i završio igračku karijeru 2015. godine. S obzirom na godine (42) i novi izazov, moguće je da se možda i njemu ponudi upražnjena stolica riječkog prvoligaša.