Osijek vs. Rijeka

OSIJEK – RIJEKA 1:2 KRAJ! Odlična utakmica u Gradskom vrtu, Rijeka se s novim trenerom vratila pobjedama i izborila polufinale Kupa!

Portal Novi list

Ramon Mierez i Luka Capan/Foto PIXSELL

Ramon Mierez i Luka Capan/Foto PIXSELL



RIJEKA Od 14.30 sati nogometaši Rijeke u Gradskom vrtu igraju vjerojatno najvažniju utakmicu ove sezone. Bijele očekuje ogled protiv Osijeka, ishod tog susreta odredit će putnika u polufinale Kupa Hrvatske. Riječanima je pobjeda kraj Drave nasušno potrebna iz nekoliko razloga. Prvo, da prekinu veliku rezultatsku krizu. Ostvarili su tek jednu pobjedu u posljednjih sedam utakmica! Drugo, da naprave korak prema obrani naslova osvajača Kupa i Europi. Naime, Riječani će teško do trećega mjesta u prvenstvu koje nosi europski iskorak, a upitno je i da li će uspjeti sačuvati četvrtu poziciju, koje može nositi euro-vizu ovisno o ishodu Kupa. Osvajanje Kupa se u tom smislu čini kao najjednostavniji put do elementarnog klupskog cilja.


Treće, i ništa manje bitno je ono što se obično u nogometnom žargonu naziva – šok terapija. Goran Tomić preuzeo je momčad od Simona Rožmana početkom radnog tjedna. Novi trener nije imao puno vremena da na momčad prenese svoje ideje, ali je sama pojava novoga lica na klupi obično dovoljan motiv i pozitivan impuls igračima pa bi bilo šteta ne iskoristiti efekt šok terapije.


Tomić je najavio da među igračima osjeća dobru energiju i da je na prvom treningu vidio puno dobrih stvari što je više nego obećavajući pokazatelj uoči današnje utakmice. Novi trener je pritom čini se “amnestirao kažnjenike” Pavičića i Kulenovića, koji se očekuju u zapisniku utakmice i krugu kandidata za početni sastav protiv Osijeka.




Stigli su službeni sastavi. Novi trener Rijeke odlučio se za napadačku formaciju, od prve će minute krenuti Drmić, kao i Menalo, Andrijašević te Murić. U veznom su redu već standardno i Čerin te Lončar, dok su u zadnjoj liniji Tomečak, Galović, Capan i Vukčević. Kulenović i Pavičić su se vratili u momčad, ali kreću s klupe u ovom susretu. Kod Osijeka tek jedna promjena u odnosu na najave, Bočkaj počinje s klupe, a od prve minute kreće Erceg.



95. minuta KRAJ! Rijeka je s dva pogotka Murića uzela zasluženu pobjedu u Gradskom vrtu i izborila polufinale Kupa! Odličan debi za Gorana Tomića, koji je definitivno probudio igru Riječana.


93. minuta Domaći u zadnjim minutama napadaju i traže pogodak za izjednačenje, ali Riječani su se dosad uspjeli obraniti.


90. minuta Osječani su sada tražili penal zbog igranja rukom Menala. Lopta je udarila u dlan napadača Rijeke, ali se sudac niti VAR soba nisu oglasili.


85. minuta U igri je sada Kulenović umjesto Drmića.


78. minuta Sjajno se sjurio Andrijašević u još jednu kontru, imao je Menala s lijeve strane, ali je sam odlučio pucati s ruba šesnaesterca i to ide ravno u ruke Ivušića.


78. minuta Prve promjene u riječkom sastavu, Mudražija je ušao umjesto Murića, a Štefulj umjesto Vukčevića.


74. minuta Bjelica je odlučio uzvratiti Tomiću napadačkom formacijom, nakon što je uveo Gyurcsoa, kojemu je ovo debi za Osijek, u igri je sada i Santini.


71. minuta GOOOL! Murić je mirno i precizno zabio za novo vodstvo Rijeke, Ivušić je kao ukopan ostao na golu.


70. minuta PENAL ZA RIJEKU! Sudac Zebec je nakon gledanja VAR snimke odlučio kako će Riječani dobiti penal, pokazalo se da je Jurčević igrao rukom u svojem šesnaestercu.


67. minuta Riječani još uvijek prijete, opet je Lončar pokušao, tukao je iskosa s lijeve strane, a Ivušić obranio udarac!


63. minuta Golman Osijeka je uspio uhvatiti jak udarac Lončara s nekih 20 metara.


59. minuta Prilika Drmića! Tukao je glavom nakon ubačaja Vukčevića, a Ivušić mu odlično obranio udarac!


48. minuta Velike prilike za Osijek! Sada su Riječani uspjeli obraniti čak tri pokušaja zaredom domaćina, pucali su nakon kornera Škorić, pa Lončar, potom i Mierez, ali je on bio i u zaleđu…


46. minuta Krenulo je drugo poluvrijeme, kod Osječana jedna promjena – izašao je Miloš, a ušao Igor Silva.


45+2. minuta Kraj prvoga dijela u Gradskom vrtu.


35. minuta Obrana Nevistića! Golman Rijeke je pročitao Miereza i odlično obranio jedanaesterac!


34. minuta PENAL ZA OSIJEK! Vukčević je igrao rukom u šesnaestercu…


32. minuta Rijeka se sada jedva obranila! Mierez je primio loptu od Bohara i sam ostao ispred Nevistića, ali golman Rijeke je uspio obraniti svoju momčad.


27. minuta Riječani su krenuli u još jednu kontru, Andrijašević je ponovno pokušao proigrati Murića, ali lopta je bila malo prejaka pa je Ivušić to uspio brzo pokupiti.


14. minuta GOL! Nije prošlo niti 15 minuta utakmice, a već smo vidjeli dva pogotka. Škorić je bio najviši nakon kornera, glavom je loptu uputio u mrežu Nevistića, koji je vrlo slabo reagirao.


7. minuta GOOOL! Murić je s ruba šesnaesterca pogodio za rano vodstvo Rijeke, ali velike zasluge idu Andrijaševiću koji je potegnuo kontru, sjurio se sve do ruba kaznenog prostora gdje je proigrao Murića.


3. minuta Tomečak je očistio jedan ubačaj domaćih u šesnaestercu Rijeke. “Bijeli” su s novim trenerom krenuli ofenzivnije, u formaciji 4-3-3, što je novitet u odnosu na ono što smo viđali kod Rožmana.


1.minuta Krenuo je susret u Gradskom vrtu.


OSIJEK – RIJEKA 1:2


Gradski vrt. Sudac: Mario Zebec (Cestica). Strijelci: 0:1 Murić (7′), 1:1 Škorić (14′), 1:2 Murić (71′-pen). Žuti kartoni: Vukčević, Čerin, Menalo (Rijeka), Jurčević (Osijek).


OSIJEK: Ivušić, Miloš (od 46′ Igor Silva), Škorić, D. Lončar, Jurčević, Žaper, Jugović (od 74′ Santini), Kleinhesler (od 82′ Pilj), Bohar (od 63′ Bočkaj), Mierez, Erceg (od 63′ Gyurcso).


RIJEKA: Nevistić, Tomečak, Galović, Capan, Vukčević, Čerin, Lončar, Murić, Menalo, Andrijašević, Drmić.