Momčilo Raspopović

Optimizam se vratio na Rujevicu: “Dok postoji i matematička šansa, mi ćemo pokušati uloviti drugo mjesto”

Denis Frančišković

Momčilo Raspopović, bivši branič Rijeke, skrasio se u Gorici/D. KOVAČEVIĆ

Momčilo Raspopović, bivši branič Rijeke, skrasio se u Gorici/D. KOVAČEVIĆ

Cilj i želja je svih devet bodova do kraja, a onda ćemo vidjeti što će nam to donijeti - kaže Raspopović



RIJEKA Lagana burica kao da je posljednjih dana raščistila oblake neizvjesnosti nad Rujevicom. Pobjeda nad Dinamom opet je podigla atmosferu nakon triju posrtaja u nizu, po prikazanom protiv »modrih« dojam je da ova momčad, kao što kaže i sam trener Simon Rožman, još nije rekla posljednju riječ u završnici uzbudljivog prvenstva. Iako su Lokomotiva i Osijek poprilično pobjegli Riječanima, teoretski je još sve moguće. Devet je bodova u igri i dosta međusobnih ogleda koji mogu promijeniti završni dojam i učinak kvarteta koji lovi Europu.


Uz muku po realizaciji, Rožman je u posljednje vrijeme prizivao i djelić sportske sreće. Ona se donekle i osmjehnula »bijelima« iako nema nikakve mrlje na njihovu zasluženu pobjedu nad prvakom. Momčad je strahovala čuvajući svoju mrežu samo u desetak završnih minuta prvog poluvremena, u nastavku Dinamo nije ozbiljnije zaprijetio Panduru.


Jedan od onih koji je zapaženo odradio povratničke minute, ovaj put na desnom boku, bio je Momčilo Raspopović.




– Problem je bio u zadnjoj loži. Imao sam neku manju rupturu i to sam sanirao kroz dvadesetak dana, ali na zagrijavanju u Puli nastali su novi problemi – kaže Raspopović. – Opet sam osjetio ložu, ali snimka nije pokazala rupturu, nego da je riječ o nekom živcu koji se spušta s leđa. Nakon toga morao sam na druge tretmane i to sam napokon zaliječio. Sad je sve u redu.


Svaka pobjeda nad Dinamom, najvećim rivalom posljednjih godina, nosi posebnu težinu. Pa i ova u kojoj je riječka momčad opet u igri za najviše pozicije.


– Sigurno da nam ova pobjeda jako puno znači. Dugo smo je najvaljivali i morala je doći. Ispalo je na najbolji mogući način, protiv najbolje momčadi u ligi koja je već osvojila titulu. Drago nam je da smo napokon ostvarili ono što smo željeli.


Kriza momčadi


Kako je Momo, kako ga zovu suigrači, vidio posljednja skromna izdanja svoje momčadi s tribine?


– U tim ranijim utakmicama nismo uspjevali postići prvi pogodak kao što nam je to uspjelo protiv Dinama. A onda nam je, pokazalo se, puno teže igrati. I onda bismo obično dobivali gol. Tako je to u nogometu. Nismo iskorištavali puno šansi, a protivnik iskoristi onu svoju i najmanju. Nekako se sve okretalo protiv nas. No, dobro, mislim da je to sada iza nas. Nadamo se da to bila samo jedna kriza koju smo već prošli. Raduje ipak da smo u svim tim utakmicama stvorili jako puno šansi.


Braut prava perspektiva

Raspopović je protiv Dinama bio zadužen za desni, a Braut za lijevi bok. Rijeka je u tom segmetnu igre djelovala solidno, izuzev nekoliko prodora Ćužea po lijevoj strani.


– Filip je sigurno perspektivan mlad igrač. Evo, i sad protiv Dinama pokazao je da može kvalitetno odigrati na mjestu lijevog beka. Odigrao je odlično i za nas je jako dobro kada se možemo osloniti i vjerovati jednom tako mladom igraču. Dečko je stvarno dobro »iznio« derbi i to na svojoj neprirodnoj poziciji – kaže Raspopović.

Igra u grču? Protiv Dinama se vidjelo da je momčad puno opuštenija kad ne lovi rezultatski minus.


– To bi možda nazvao više krizom cijele momčadi. Jednostavno nas nije išlo. Ono što je nekad izgledalo jako jednostavno postalo nam je teško. Ali to je tako. Nismo uspijevali postići pogodak iz nekih stopostotnih ili odličnih situacija i pozicija. Istina, u takvim situacijama nedostaje i malo sreće. Protiv Dinama nas je dobro krenulo, malo nas je pomilovala sreća na početku i pokazali smo koliko jedna utakmica može biti zanimljiva i kvalitetna.


Dojam je da će itekako teško momčad reprizirati prošlu sezonu, poglavito u prvenstvo gdje više ne ovisi sama o sebi.


– Ispustili smo to drugo mjesto i prepustili ga Lokomotivi. Tu je i Osijek koji je bod iza »lokosa«. Možda bi bilo glupo i malo pretenciozno najavljivati veliku borbu za drugu poziciju, ali dok postoji i matematička šansa, mi ćemo se boriti da možda to i ostvarimo. Cilj i želja je svih devet bodova do kraja, a onda ćemo vidjet što će nam to donijeti.


Nova energija


Korona je, barem zasad, donijela puno bolja izdanja Lokomotive i Osijeka nego Hajduka i Rijeke…


– Nakon prvog vala korone dosta momčadi ne izgleda onako kako se očekivalo. Prvi mi pa Hajduk, a i Dinamo. Milsim da je ova pauza najviše odgovarala Varaždinu, možda Lokomotivi i Osijeku. Događaju se i takve stvari, ovo su bile specifične okolnosti. Naš cilj se zna, a to je izlazak u Europu. I da do sljedećeg prvenstva i finala Kupa u Šibeniku uhvatimo onu istu, staru i prepoznatljivu formu. Ako budemo na onoj razini kao prije korone, opet ćemo biti dosta jaki.


Neće biti previše vremena za odmor i neka nova razmišljanja, nego jednostavno sve će se nastaviti istim ritmom. Zato moramo što prije naći željenu formu. Želimo u novo prvenstvo ući s novom snagom i energijom – kaže Momčilo


Ovo ljeto bit će specifično i zbog kratkog odmora koji to zapravo neće biti. Brzo dolazi Europa i novo prvenstvo.


– Svi smo nekako u tom razmišljanju kako da na najbolji način završimo ovo prvenstvo. I kad pogledamo raspored, vidimo da je završetak ovog prvenstva zapravo priprema za novo ligaško natjecanje. Neće biti previše vremena za odmor i neka nova razmišljanja, nego jednostavno sve će se nastaviti istim ritmom. Zato moramo što prije naći željenu formu. Želimo u novo prvenstvo ući s novom snagom i energijom.


Raspopović u Rijeci

36 nastupa u HNL-u
4 nastupa u Kupu
1 nastup u Superkupu
4 nastupa u Europi
2 gola (Dinamo, Hajduk)

Prvo od dva sljedeća gostovanja »bijele« vodi u Zaprešić


– Momčadi s dna ljestvice zaista znaju biti nezgodne. Uvijek znaju iznenaditi i tu moramo biti jako oprezni. U tu utakmicu svakako ulazimo kao favoriti i puni samopouzdanja. No, ne smijemo dopustiti sebi nikakvo opuštanje. Pristup toj utakmici mora biti krajnje ozbiljan.


Odmah potom slijedi Poljud na kojem je Raspopović u posljednjoj utakmici i prelomio Jadranski derbi drugim golom i to kao pričuva u visokoj 0:4 pobjedi.


– Radujem se toj utakmici. Protivnik i tamošnji ambijent uvijek su motiv više. Šteta što sada neće biti gledatelja, ali volio bih da je takvih utakmica čim više. Nadamo se da možemo reprizirati onu posljednju našu slavljeničku utakmicu – zaključuje Raspopović.