Ispravan put

Oko momčadi Rijeke i klupske politike stajali su mnogi upitnici, ali ono što se događalo u EL zaslužuje palac gore

Mateo Sučić

Rijeka je ovom europskom sezonom dobila još jednu potvrdu da je povukla pravi potez kada je angažirala Simona Rožmana za trenera



 
RIJEKA Riječki se prvoligaš pobjedom protiv AZ Alkmaara oprostio od Europske lige i trijumfalno spustio zastor na europsku pozornicu. Nije Rijeka ni ove godine uspjela izboriti europsko proljeće, nitko imalo objektivan nije takvo što ni očekivao, ali su »bijeli« u skupini s Napolijem, Real Sociedadom i AZ Alkmaarom itekako skupo prodali svoju kožu. Na kraju i krojili plasman dalje… Najprije bodom u San Sebastianu napravili da uoči posljednjeg kola sve tri momčadi koje su pretendirale na prolaz mogu ispasti, a onda i hrabrom igrom protiv AZ-a na neki način i izbacila Nizozemce iz Europe.


S Tomečakovim pogotkom završila je riječka europska priča za ovu sezonu pa iako na Rujevici nitko ne želi slaviti nešto što nije uspjeh (ali nije ni neuspjeh), način na koji su se Riječani predstavili u grupnoj fazi Europske lige mogao bi donijeti višestruku korist za riječkog prvoligaša.
Onaj Stuttgart i grupna faza prije sedam godina dogodili su se u trenutku kada je klub bio u uzletu pa odličnim europskim rezultatom zajahao taj val novih vjetrova koji su zapuhali Kantridom i iz te Europske lige počela se raditi baza momčadi koja je nekoliko godina kasnije osvojila naslov prvaka. Ta prva Europska liga imala je veliku ulogu i u generiranju smjera u kojem će ići klub, potencirala važnost izgradnje trening-kampa, ciljanog jačanja momčadi…


Rijeka je ove sezone u Kopenhagenu izborila Europsku ligu u trenutku kada je klubu jedan zapaženi rezultat na međunarodnoj pozornici trebao više nego ikad prije u proteklih sedam godina, oko momčadi i klupske politike stajali su mnogi upitnici, ali ono što se događalo na travnjaku razlog je zbog kojeg su svi koji vjerovali u put kojim je Rijeka krenula te igrači i struka zaslužuju palac gore. Korist je sada višestruka…


Iskustvo velikih utakmica




Osam utakmica kakve je Rijeka odigrala ove europske sezone definitivno je najbolje iskustvo koje je mlada momčad mogla dobiti. I HNL je bitno napredovao posljednjih sezona pa je podražaj u većini domaćih utakmica puno jači nego prije, ali Europa je ipak ta koja ti daje ono nešto što radi razliku. Rijeka će sezonu nastaviti bogatija za utakmice protiv klubova iz »liga petice« i sada ga mora pretočiti u dobar rezultat u prvenstvu kako bi iduće jeseni ponovo imala priliku igrati u europskim natjecanjima.


Afirmacija mladih igrača


Simon Rožman ove sezone u osam utakmica Europske lige koristio je 23 igrača, od čega je čak deset mlađe od 21 godine. Pritom su Nevistić i Štefulj nastupili na svih osam utakmica, Smolčić na sedam, Kulenović na šest, Čerin na pet… Mladi igrači dobili su podražaj koji nose utakmice protiv suparnika kakvi su Kopenhagen, Napoli, Real Sociedad i AZ, vidjeli na kojoj se razini igra europski nogomet koji vrijedi i dobili jasan signal što moraju napraviti za doći tamo gdje žele. Na dobrom su putu, ali i tek na njegovu početku…


Potvrda kvalitete


Europska liga Rijeci je dobro došla i da do kraja definira status i mogućnosti nekih igrača. Osim što su europske utakmice dale još jednu potvrdu važnosti za riječku momčad Franka Andrijaševića ili Ivana Tomečaka, donijele su i definitivnu potvrdu da je Stjepan Lončar igrač za visoku europsku razinu, da Tibor Halilović također ide u tom smjeru, kao i da svoj doprinos ovoj Rijeci mogu dati i Galović, Velkovski, Murić ili Capan, koji su čitavo vrijeme bili u raskoraku između onoga što su prikazivali i onoga što se od njih očekivalo.


Trenerska potvrda


Rijeka je ovom europskom sezonom dobila još jednu potvrdu da je povukla pravi potez kada je angažirala Simona Rožmana za trenera. Daroviti slovenski stručnjak pokazao je da ima ideju kako voditi ovu momčad, da zna kako se nositi s Europom, ali i voditi računa o afirmaciji mladih igrača kojih je sve više u prvoj momčad. Rožman je ovime definitivno dobio potreban mir i potvrdu koja je bila potrebna svima, javnosti, klubu i njemu samom, da nastavi stvarati i provoditi svoju nogometnu filozofiju prateći u stopu klupsku viziju.


Financijska injekcija


Rijeka je ove sezone za nastup u Europi inkasirala 280 tisuća za nastup u trećem pretkolu, 2,92 milijuna za plasman u grupnu fazu, 760 tisuća eura za osvojena četiri boda u skupini i još 785.730 eura iz UEFA-ina budžeta koji se klubovima dijeli na račun njihovih europskih uspjeha u posljednjih deset godina. »Bijeli« su ukupno zaradili točno 4.745.730 eura što je gotovo polovica godišnjeg budžeta. Pa neka netko kaže da europske rezultate ne treba promatrati kroz prizmu zarade od UEFA-inih bonusa.


Europski koeficijent


Još je jedna bitna stavka ovosezonskog nastupa u Europskoj ligi koeficijent na UEFA-inim ljestvicama. Rijeka je u ovu europsku sezonu ušla s koeficijentom 11, a plasmanom u grupnu fazu i s četiri osvojena boda dodatno ga je podebljala za iduću sezonu. Ako se »bijeli« ponovo plasiraju u Europu, u kvalifikacije će s koeficijentom 13,5 što bi trebalo bitno popraviti status kada se budu određivali nositelji prilikom ždrijeba. Drugim riječima, Rijeka bi s tim koeficijentom trebala biti nositelj i u svim krugovima kvalifikacija za Konferencijsku ligu što bi moglo olakšati plasman do grupne faze.