Povijest riječkih uspjeha

Od Stuttgarta do Kopenhagena: Rijeka samo jednom nije uspjela u play off-u Europske lige

Portal Novi list

Leon Benko/Foto Arhiva NL

Leon Benko/Foto Arhiva NL

Rijeka je prolazila Stuttgart, Sheriff i ušla direktno u skupnu fazi ispadanje iz kvalifikacija za LP od Olympiakosa, a nije uspjela jedino protiv Genta



RIJEKA Nogometaši Rijeke ovoga četvrtka po peti put kreću u pohod na skupnu fazu Europske lige. Za razliku od prethodna četiri pokušaja ovaj peti je specifičan jer se igra samo jedna utakmica. Dakle, Riječani ili Danci neće imati pravo na popravni ispit. Papirnato su uloge vrlo jasno podijeljene, danski predstavnik je favorit, Rijeka u ulozi autsajdera, ali ne bez šansi i svojih nada. Uostalom, Rijeka ni prije sedam godina protiv Stuttgarta nije bila favorit, iako je imala neke druge elemente (sjajno ozračje, iskustvo igrača, dvije utakmice…) koji su joj išli u prilog, a što sada objektivno nije slučaj.


Upravo je taj dvoboj protiv Stuttgarta odredio mnogo toga na Kantridi/Rujevici. Podvig protiv uglednog bundesligaša pokazao je da se može, da je Rijeka postala “europski faktor“. Iskustvo igranja skupne faze naplaćeno je već iduće godine protiv Sheriffa. Bijeli su taj ogled riješili neočekivano lako, gotovo pa rutinski, a kasnije su igrali i značajnu ulogu u skupini.


Treći put Rijeka je izborila skupine EL nakon što je osvojila duplu krunu, ali kroz Ligu prvaka. Ispadanjem od Olympiakosa u play-offu Lige prvaka automatski se našla u skupinama EL.




U rujnu prošle godine Rijeka je prvi i jedini put neuspješno odradila dva ključna ogleda za prolaz u skupine Europske lige. Belgijski Gent je bio bolji u dvije utakmice iako Riječani nisu bili tako daleko. Imali su u jednom trenutku uzvrata na Rujevici rezultat koji ih je vodio u skupine.


 


 


Europska liga 2013/14.


Rijeka – Stuttgart 2:1 (Benko, Kvržić/Ibišević)



Stuttgart – Rijeka 2:2 (Gentner, Marić ag/Benko, Mujanović)



Europska liga 2014/15.


Rijeka – Šerif 1:0 (Leovac)


Šerif – Rijeka 0:3 (Ligger ag, Kramarić, Moises)



Liga prvaka 2017/18.


Olympiacos – Rijeka 2:1 (Odjidja-Ofoe, Romao/Heber)


Rijeka – Olympiacos 0:1 (Marin)



Europska liga 2019/20.


Gent – Rijeka 2:1 (Depoitre 2/Halilović)


Rijeka – Gent 1:1 (Puljić/Plastun)