Neočekivani problemi

Od slatkih briga do lagane glavobolje zbog ozljede Galešića i nespremnosti Mitrovića

Denis Frančišković

Mateo Pavlović/M. LEVAK

Mateo Pavlović/M. LEVAK

Krešić je očekivano prvi kandidat za stopersku poziciju



RIJEKA  Trinaest je dana do početka ligaškog natjecanja i gostovanja Bijelih na Šubićevcu u prvom kolu u okviru SuperSport Hrvatske nogometne lige. Vrijeme prebrzo curi, slovenske pripreme privode se kraju, a puno jasnije kako će izgledati Rijekin udarni sastav moglo bi biti već u subotu, za kada je od 20 sati pod reflektorima Rujevice zakazana generalka s Koprom. Prije toga oni koji trenutno nisu u prvom planu, uglavnom mlađi igrači te oni koji nisu odradili puni trenažni proces, odigrat će utakmicu s drugoligašem Kranjem (18 sati), dok će najteži test za Riječane dosad predstavljati pripremni ogled s praškom Spartom sutra u Austriji (17 sati), još se ne zna točno u kojem mjestu.


Rijeka je pohvalno napravila jako dobar posao na osnaživanju zadnje linije ispred Labrovića, dovedeni su provjereni i iskusni igrači, no drugo je pitanje njihovog pravog stanja forme. Robert Palikuča, generalni menadžer kluba, u tom smislu zaslužuje pohvale za učinjeno, ali konačnu ocjenu dat će sljedeći dani i tjedni kada se očekuju još najmanje dva do tri zvučnija pojačanja za riječke prilike.


U ovom trenutku Bijeli imaju možda naoko bezazlen, ali uočljiv problem uoči ligaške primijere. Sve pod radnim naslovom “od slatkih briga do lagane glavobolje”. U fokusu je pravo stanje dvaju stopera, odnosno oporavak Galešića nakon jačeg potresa mozga i (ne)spremnost, u prvom redu, Mitrovića, a donekle, u puno manjoj mjeri, Pavlovića. Krešić je očekivano prvi kandidat za stopersku poziciju.


Mitrović u zaostatku




Galešić je iz Kranjske Gore poslan kod kuće na strogo mirovanje i izgubit će najmanje desetak, a možda i dva tjedna treninga, Mitrović je u posljednje vrijeme skupljao jako skromnu minutažu i u popriličnom je zaostatku za ostatakom momčadi, a Pavloviću je bilo malo teže na početku podizanja fizičkih opterećenja.


Vremena je jako malo i dojam je da Galešić i poglavito Mitrović neće biti potpuno spremni za Šubićevac. Krešić i Pavlović nameću se kao prvi stoperski par u ovome trenutku, ali sve, naravno, ovisi o sustavu igre s obzirom da su Dragan Tadić i stožer u jednom dijelu prakticirali i igru s tri braniča.


U prvom pripremnom ogledu Rijeka je igrala u sustavu s četiri igrača zadnje linije (Solano, Pavlović, Galešić, Jurišić), dok je u preostala dva slovenska startala s trojicom ispred Labrovića – Galešić, Krešić, Pavlović te Krešić, Pavlović, Vukčević.


Sustav i sastav


Bude li Tadić forsirao taj sustav, ostaje pitanje tko će se priključiti Pavloviću i Krešiću u vrijeme dok traje Galešićev oporavak. Tu poziciju može kao prvi “zakrpati” Lepinjica, a u konkurenciji je i Ivan Smolčić. U toj opciji mjesta zadnjih veznih rezervirana su zasad za Selahija i Alvareza s isturenijim, ofenzivno postavljenim Vrančićem, Ampemom i Vukčevićem na bokovima te Vučkićem i Obregonom u napadu, uz mogućnost da nekog od njih zamijeni Karrica.


Dojam je ipak da će struka zbog novonastale situacije pribjeći sustavu 4-2-3-1 u kojem Rijeka ipak izgleda motoričnije i opasnije po protivnički gol. A dobar rezultat iz Šibenika bio bi itekako važan poguranac na startu i donio bi momčadi bitno samopouzdanje. U toj varijanti Krešiću i Pavloviću priključili bi su u zadnjoj liniji Solano (desno) i Vukčević (lijevo), par zadnjih veznih ostaje isti, uz ofenzivnije postavljene Vučkića i Vrančića kojima bi se priključio Ampem, Karrica ili Bušnja uz najisturenijeg Obregona.


Dakako, to su neka razmišljanja sa strane, ali secirano, kroz ovo kratko razdoblje otkad su struku preuzeli Tadić i Budicin. U njihovim vizijama zasigurno ima još puno više maneverskog prostora za neke druge opcije. A i najbolje poznaju pravo stanje i puls momčadi. Ovo je dio priprema koji je uvijek posebno nezahvalan za trenere, ali i za (su)igrače. Prije svega po pitanju dolazaka, ali i mogućih odlazaka, kasnijeg priključivanja, nespremnosti, zaostatku u pripremama pa i ozljedama i situacijama koja se dogodila Galešiću.