Povratak domovini

Od Dubaija do Umaga u samo četiri godine: “Bijeli” će se prvi put u Miškovićevoj eri pripremati kod kuće

Marko Cvijanović

NEKAD BILO... - Damir Mišković i Srećko Juričić početkom 2016. odveli su Rijeku u Dubai

NEKAD BILO... - Damir Mišković i Srećko Juričić početkom 2016. odveli su Rijeku u Dubai

Vrijeme će pokazati je li odstupanje od uvriježene prakse posljedica »rezanja« troškova ili je Umag doista privremena destinacija s obzirom na puno kraću zimsku stanku i gubitak vremena na putovanje do Albufeire



RIJEKA  Nogometaši Rijeke zimske pripreme poslije dugo godina neće odraditi u inozemstvu, »bijeli« će se okupiti 6. siječnja, a onda nekoliko dana poslije krenuti u – susjedstvo.


Trener Simon Rožman povest će momčad u Umag, gdje će Riječani, uz jedan kratkotrajni prekid, brusiti formu za proljetni dio sezone u kojem će nastojati osvojiti drugo mjesto i domoći se još jednog Rabuzinovog Sunca. Rijeka će pritom prvi put u razdoblju predsjednikovanja Damira Miškovića zimske pripreme odraditi na domaćem tlu.


U Miškovićevoj eri »bijeli« su se zimi pripremali u Beleku (Turska, 2013.), Benahavisu (Španjolska, 2014., 2015.), Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati, 2016.), odnosno u Albufeiri (Portugal, 2017., 2018., 2019.), a zapravo slijedili dugogodišnju tradiciju.



2013. Belek (Turska)2014. Benahavis (Španjolska)2015. Benahavis (Španjolska)2016. Dubai (UAE)2017. Albufeira (Portugal)2018. Albufeira (Portugal)2019. Albufeira (Portugal)2020. Umag (Hrvatska)


Glamur Dubaija


Ivan Katalinić prvi je trener koji je, otkako je HNL-a, odveo »bijele« na zimske pripreme u inozemstvo, Rijeka je u siječnju 2004. godine pripreme odradila u Antalyji, omiljenoj zimskoj destinaciji mnogim europskim klubovima koji su u turskom turističkom raju pronašli dovoljno povoljna vremena u hladnim mjesecima, ali i jake sparing-partnere za provjeru pravih vrijednosti momčadi u stvaranju.


Riječani su na tursko more odlazili ukupno pet puta s četiri različita trenera (Katalinić, Scoria, Bračun, Gračan) i poslije toga lučili vrlo dobre rezultate, nekoliko puta izborili nastup u europskim natjecanjima, a jednom i do Kupa Hrvatske (Scoria).


Odlaske u Antalyju prekinula je epidemija ptičje gripe koja je »bijele« odvratila od Turske i usmjerila je prema Španjolskoj, Dragan Skočić odveo je 2006. godine momčad u Chiclanu de la Fronteru gdje se »kalilo« novo Rabuzinovo Sunce.



ANTALYA (Turska)Ivan Katalinić (2004.)Elvis Scoria (2005.)Milivoj Bračun (2007.)Nenad Gračan (2010.)CHICLANA (Španjolska)Dragan Skočić (2006.)MEĐUGORJE (BiH)Zlatko Dalić (2008.)Ivo Ištuk (2012.)BELEK (Turska)Elvis Scoria 2013.BENAHAVIS (Španjolska)Matjaž Kek 2014.Matjaž Kek 2015.DUBAI (UAE)Matjaž Kek 2016.ALBUFEIRA (Portugal)Matjaž Kek (2017.)Matjaž Kek (2018.)Igor Bišćan (2019.)


U Španjosku (Benahavis) je momčad dvaput vodio i Matjaž Kek i dvaput osvajao drugo mjesto, uz po jedan hrvatsku Superkup i Kup. U zlatnim vremenima najvećih ulaganja Social Sporta Gabrielea Volpija Riječani su si u siječnju 2016. godine priuštili pripreme u glamuroznom Dubaiju, među nogometnom kremom i klubovima puno dubljeg džepa.


Osim dobrih uvjeta za pripreme, Mišković je želio izgraditi novi imidž kluba u europskim i svjetskim okvirima, ali i predstaviti se potencijalnim ulagačima i sponzorima, što je uključivalo i organizaciju Večeri HNK-a Rijeka u elitnom Hilton Dubai Jumeirah Resortu. Nije potrajalo…


Riječani su poslije Benahavisa i Dubaija u Albufeiri pronašli novu zimsku pripremnu bazu koja se pokazala kao – pun pogodak! Riječani su jednako dobar smještaj, uvjete za trening i adekvatne protivnike dobili za puno manje novaca u odnosu na pripreme u Turskoj ili Španjolskoj, igrali na vrlo jakom Atlantic Cupu i – profitirali. Poslije prvih portugalskih priprema Rijeka je 2017. godine osvojila prvi, povijesni naslov prvaka Hrvatske pa su čelnici riječkoga prvoligaša odlučili slijediti praksu i u idućim dvjema godinama.


PUN POGODAK - Riječani su u zimskoj stanci 2017. osvojili Atlantic Cup u Portugalu i najavili pohod na duplu krunu


PUN POGODAK – Riječani su u zimskoj stanci 2017. osvojili Atlantic Cup u Portugalu i najavili pohod na duplu krunu



Rezanje troškova?


U financijski težim vremenima Riječani su odlazili i u Međugorje (Dalić, Ištuk), gdje su se »bijeli« osjećali vrlo ugodno, ali uvjeti su bili daleko od idealnih, pogotovo vremenski i pogotovo u usporedbi s Turskom, Španjolskom, Portugalom, a pogotovo Dubaijem. Vrijeme će pokazati je li odstupanje od uvriježene prakse posljedica »rezanja« troškova ili je Umag doista privremena destinacija s obzirom na puno kraću zimsku stanku i gubitak vremena na putovanje do Albufeire.


Što čeka Riječane u Umagu? Odličan smještaj u svakom slučaju, odsjednu li u jednom od Sol hotela (Garden, Umag, Coral), četiri dobro pripremljena terena, dva s pravom, jedan s umjetnom i jedan s kombiniranom travom koji bi, prema najavama domaćina, trebali biti u jako dobrom stanju. Ostaje jedino pitanje vremenskih (ne)prilika koje u siječnju u Hrvatskoj znaju biti vrlo varljive. Iako još nije potvrđeno, Riječani bi trebali odigrati dvije prijateljske utakmice. Jedan od protivnika trebao bi biti Slovačko, šestoplasirana momčad češke prve lige u kojoj igra i jedan Hrvat (Domagoj Franić), odnono ambiciozni mađarski drugoligaš Budafoki, trenutno na drugom mjestu koje vodi u elitni mađarski nogometni razred, također s jednim hrvatskim igračem u »rosteru« (Danijel Romić).