Pripreme u Umagu

OD A DO Ž Rijeka počinje s pripremama za nikad intenzivnije proljeće, u prvih mjesec dana odigrat će čak 9 utakmica

Mateo Sučić

JEDNA OD KLJUČNIH FIGURA RIJEKE - Nino Galović/Foto PIXSELL

JEDNA OD KLJUČNIH FIGURA RIJEKE - Nino Galović/Foto PIXSELL

Rijeka u nadolazećem razdoblju može igrati važnu ulogu u lovu na čak tri trofeja, a prvenstveni raspored će odmah ubaciti »bijele« u ludi ritam zbog kojeg će u prvih mjesec dana odigrati čak devet utakmica, od čega čak četiri od pet odgođenih iz jesenskoga dijela sezone



RIJEKA Nogometaši Rijeke današnjim jutarnjim treningom na Rujevici počinju s pripremama za proljetni dio sezone koji će biti i više nego izazovan. Najviše zbog rasporeda utakmica koji će ih odmah ubaciti u ludi ritam i već u prvih mjesec dana servirati čak devet prvenstvenih kola, budući da će »bijeli« odigrati čak četiri od pet ogleda koji su jesenas bili odgođeni.


Nema dvojbe da je pred Simonom Rožmanom i njegovim igračima zahtjevno razdoblje i zbog toga će pripreme u Umagu biti itekako važne za udaranje temelja za sve izazove koji slijede.


Uz to, prijelazni rok se tek mora zahuktati. Izvjesno je da na današnjem treningu neće biti Tibora Halilovića koji bi u Heerenveenu trebao završiti svoj transfer, kao i da će biti još odlazaka, pa samim tim i dolazaka.




Neovisno o tome, Rijeka će na proljeće loviti dva trofeja (Kup, Superkup) i nadati se da može igrati bitnu ulogu u lovu na treći (prvenstvo).


Od A do Ž što Rijeci nosi proljetni dio sezone:


Armada – Ono što se svi nadaju da će se u proljetnome dijelu sezone ponovo dogoditi, povratak je navijača na tribinu. Utakmice s Armadinim hukom sa sjevera i bez njega jednostavno ne mogu biti iste.
Bodovi – Rijeka je jesen završila sa 60 posto osvojenih bodova u HNL-u, a za jedno od prva tri mjesta, koja jamče plasman u europska natjecanja, trebat će ipak malo podignuti taj postotak u proljetnome dijelu.
Capan – Igrač koji je sve velike utakmice odigrao na najvišoj razini i jedan iz skupine onih kojima istječu ugovori. Za razliku od Tomečaka, Galovića ili Murića, kod Capana Rijeka nema opciju za produljenje ugovora.


Četvrtfinale – Rijeka će početkom ožujka na gostovanju kod Osijeka u četvrtfinalu Hrvatskoga kupa tražiti plasman u idući krug i pokušati treću godinu zaredom sezonu zaključiti osvajanjem Rabuzinova sunca.
Ćaskanja – Ili priče, upiti, pozivi, špekulacije. Sve to su karakteristike prijelaznog roka koje ni ove zime neće zaobići Rujevicu. Puno je igrača Rijeke na meti drugih klubova, što sugerira zanimljiv prijelazni rok.


Težak raspored


Damir Mišković – Predsjednik Rijeke najavio je da će ova godina s financijskog aspekta biti puno teža od prethodne. To znači da ga očekuje puno posla da bi klub zatvorio budžet i normalno funkcionirao.
umbus – Ili nered, kaos, koji je izazvala pandemija koronavirusa i uzrokovala mnoge odgode utakmica u HNL-u. Rijeku zbog toga očekuje izuzetno težak raspored na početku proljetnoga dijela u kojem mora nadoknaditi pet utakmica.


Đakovo – Nakon Ivana Vargića još se jedan Đakovčanin iskazao među Rijekinim vratnicama. Ivan Nevistić branio je na visokoj razini, a posebno se istaknuo u europskim utakmicama. Očekuje se da tako nastavi na proljeće.
Europa – Primarni cilj riječkoga prvoligaša svake sezone je plasman u europska natjecanja. Aktualna sezona najbolje je pokazala koliko koristi po pitanju dizanja vrijednosti i transfera nose europska natjecanja.
Franko – Kapetan Rijeke je i u jesenskom dijelu sezone bio jedna od ključnih figura, a pravi Franko trebat će Rožmanu i na proljeće ako Rijeka želi obraniti naslov pobjednika Kupa i ostvariti visoki plasman u prvenstvu.
Galović – Nino Galović je u završnici jesenskoga dijela sezone postao jedna od ključnih figura Rijekine momčadi. Igrač koji je dirigirao obranom, a koji je nerijetko i u napadu znao postići važne pogotke.


Halilović – Tibor Halilović bit će drugi izlazni transfer ove zime. Raspopović je otišao u Astru, Halilović će danas ili sutra u Heerenveen na završne pregovore, liječničke preglede i potpis višegodišnjeg ugovora.
Ivan Lepinjica – Igrač koji je u ovo vrijeme prije dvije godine skrenuo pažnju na svoj potencijal upao je u krizu u prvom dijelu sezone. Proljeće može biti njegova velika prilika za iskupljenje.
Jedanaesterci – Rijeka je momčad iz gornje polovice ljestvice za koju je dosuđeno najmanje jedanaesteraca. Slaven Belupo ih je imao četiri, Dinamo, Osijek i Gorica po pet, Hajduk čak sedam. Rijeka samo tri…
Kup – Rijeka je u Šibeniku obranila naslov pobjednika hrvatskog Kupa pobjedom protiv Lokomotive i izjednačila se s Hajdukom po uspješnosti u ovome natjecanju. Novi trijumf omogućio bi joj da preskoči Hajduk.
Liber – Adrian Liber bit će jedino novo lice na početku priprema za proljetni dio sezone. Pred darovitim veznjakom su velika očekivanja, ali potencijal koji je pokazao u Orijentu 1919 sugerira da je pred njim lijepa budućnost.


Krila


LJestvica – S čak pet zaostalih utakmica iz jesenskoga dijela, Rijeka ima čak 13 bodova manje od vodećeg Dinama. Razlika na ljestvici se čini velikom, ali do kraja ožujka kada se odigraju sve zaostale utakmice, prikazivat će realno stanje.
Menalo i Murić – Dvojac krilnih napadača pokazao se sjajnim adutom Simona Rožmana u finišu jesenskoga dijela. Obojica su igrala na visokoj razini, zabijala i asistirala. Nastave li tako, Rijeka će biti visoko.
Naslov prvaka – Nije cilj, nije imperativ, ali se uklapa u onu Rožmanovu priču o prebacivanju očekivanja. Ako se već ne bude mogla uključiti u borbu za naslov, Rijeka će u međusobnim ogledima krojiti utrku Dinama i Osijeka za titulu.


NJemačka – Liga koja se najviše spominje kao opcija za nastavak karijere Stjepana Lončara, sjajnog veznjaka Rijeke, iza kojeg je zapažena polusezona začinjena odličnim nastupima u Europi. Čekaju se službene ponude.
Otkup – Rijeka u svom kadru ima pet igrača (Yateke, Čerin, Kulenović, Menalo, Arsenić) na posudbi s opcijom otkupa. Za neke se mora definirati do kraja ove sezone, za druge do kraja iduće, ali otkup njihovih ugovora bit će tema idućih mjeseci.
Pobjede – Najbolji pokazatelj kvalitete, rada, mogućnosti i ambicija. U nogometu su najvažnije, generiraju uspjehe i dobru atmosferu, ako se zaredaju na proljeće, Rijeku očekuje bezbrižno kročenje kroz HNL izazove.
Rožman – Trener Rijeke u protekloj se godini i sam potvrdio kao rješenje za klupu na dulje staze. Donio je trofej, afirmirao mlade, izborio Europu… Najveći mu je izazov što se takvi rezultati očekuju u kontinuitetu.


Superkup – Rijeka će na proljeće braniti Rabuzinovo sunce i pokušati se uplesti u borbu za naslov prvaka, ali i tražiti trofej u Superkupu. Datum još nije definiran, ali i Superkup će biti prilika da se sezona začini trofejom.
Štefulj – Lijevi branič riječkoga prvoligaša nakon manje krize ponovo igra na zavidnoj razini forme i definitivno pokazuje potencijal za veće stvari u budućnosti. Ako na proljeće to potvrdi, na ljeto ga očekuje igrački iskorak.
Tomečak – Iskusni branič europsku sezonu odradio je na reprezentativnoj razini i ako u ožujku bude u takvoj formi, neće biti iznenađenje nađe li se na Dalićevom popisu. A onda, tko zna, možda bude i jedan od putnika na Euro.


Umor – Rijeku od 19. siječnja od 20. ožujka očekuje čak 15 utakmica, Rožmanova momčad će praktički stalno igrati u ritmu srijeda-subota pa će biti itekako važno kontrolirati umor da bi se izbjegle ozljede.
Velkovski – Makedonski branič siguran je putnik na Europsko prvenstvo u lipnju. Velika je to stvar za samog igrača, ali i za Rijeku koja očekuje da bi od njegovog transfera u budućnosti mogla itekako profitirati.
Zajedništvo – Način na koji je Rijeka ostvarila sve svoje najveće uspjehe. A onda iz tog zajedništva iskoči pojedinac. Ali, atmosfera u svlačionici je ključ, Rijeka je pokazala da je ima i uspije li je održati, bit će njezin jak adut na proljeće.


Želje – Želje i ciljevi Rijeke ovoga proljeća već su poznati, a uključuju plasman u Europu, borbu za trofej i afirmaciju mladih igrača. Proteklih godina je tim putem išla uspješno, sada mora potvrditi da može pratiti očekivanja.