Hrvatski kup

OČITANA LEKCIJA Puljani nadjačali i kaznili riječku pasivnost i kasno buđenje

Denis Frančišković

Jedna od lopti u mreži Riječana/Foto PIXSELL

Jedna od lopti u mreži Riječana/Foto PIXSELL

Momčad Gorana Tomića odigrala je najgore prvo poluvrijeme od njegovog dolaska, najgore ove sezone i uplovila u minus iz kojeg se teško bilo iščupati



PULA Pomalo “luda” utakmica na Drosini! Utakmice nakon koje su nogometaši Rijeke pognute glave napustili Pulu, a Istra 1961, kad se u konačnici sve odvagne, sasvim zasluženo plasirala u svoje drugo finale Kupa Hrvatske.


Puljani nikad nisu osvojili Rabuzinovo sunce, a na tom putu stajat će im Dinamo ili Gorica. Rijeka nije uspjela u svom četvrtom polufinalu, nakon što ju je dvaput eliminirao Dinamo te jednom Slaven Belupo, uspjelo je sada to i Puljanima. I to Puljanima s velikim srcem koje je nadjačalo i kaznilo riječku pasivnost i kasno buđenje.


ISTRA 1961 – RIJEKA 3:2

Stadion Aldo Drosina. Sudac: Duje Strukan 6,5 (Split). Strijelci: 1:0 Šutalo (7′), 2:0 Hara (23′), 3:0 Guzina (44′), 3:1 Drmić (53′), 3:2 Murić (72′-pen). Žuti kartoni: Menalo, Velkovski, Murić, Lončar (Rijeka), Hara, Galilea, Guzina, Lučić (Istra 1961).




ISTRA 1961 (3-4-3): Lučić 6,5, Šutalo 7, Galilea 7, Tomašević 6,5 (od 76′ Perera -), Bosančić 6,5, Navarro 6,5, Ivančić 7 (od 75′ Špoljarić -), Levitt 6,5 (od 64′ Halilović -), Guzina 7 (od 88′ Bande -), Hara 7, Gržan 6,5.


RIJEKA (4-2-3-1): Nevistić 6,5, Tomečak 5,5 (od 89′ Yateke -), Capan 6, Galović 5, Štefulj 5 (od 46′ Velkovski 6), Čerin 5 (od 46′ Kulenović 5,5), Lončar 5,5, Murić 6, Andrijašević 5, Menalo 5 (od 46′ Liber 6,5), Drmić 6.

Bijeli nisu bili na očekivanoj razini, doživjeli su bolan poraz i prizemljenje, za finale je trebalo puno više. Momčad Gorana Tomića odigrala je najgore prvo poluvrijeme od njegovog dolaska, najgore ove sezone i uplovila u minus iz kojeg se teško bilo iščupati. Zvuči nevjerojatno, ali Riječani su od susjeda na poluvremenu gubili 0:3! Ne pamti se kada je Istra tako superiorno nadjačala momčad s Kvarnera.


Domaćini su u svim elementima igre bili bolji od momčadi s Rujevice i to začinili s tri prekrasna pogotka, velikim kapitalom koje bi teško stigle i puno bolje momčadi od Rijeke.No, na kraju je svakom pripalo po poluvrijeme, Bijelima ipak nedostatno za nešto više od neočekivanog posrnuća. Rijeka je bila puno bolja u drugom poluvremenu nakon što je Tomić izvršio trostruku zamjenu i korigirao raspored.


S Velkovskim je dobio sigurnost, s Liberom više maštovitosti i kreacije u srcu veze i ojačao napad Kulenovićem kojeg je pridodao Drmiću i malo povučenijem Andrijaševiću. I Rijeka je jurnula po preokret! A Istra se odlučila za čuvanje vratiju što ju je u konačnici moglo i koštati istopljene prednosti. Ipak, vrlo dobri i posloženi Puljani su se branili i obranili…


Kasno buđenje


Povratak iz minusa stigao je u pravo vrijeme, Drmić je s ruba šesnaesterca u 53. minuti iz okreta dobro i precizno tukao, lopta se od vratnice zakoprcala u mreži – 1:3. U tom razdoblju lopta je bila uglavnom u posjedu gostiju, no bilo je je teško probiti trostruki obruč igrača načičkanih oko Lučića.


Ipak sreća za Bijele, nesreća za domaće stigla je iz jedne gužve u 71. minuti kada je Galillea petom neoprezno udario Kulenovića, a sudac pokazao na “bijelu točku”. Murić je bio u svom stilu siguran s “kreča” iako ga je Lučić nastojao dekoncentrirati. Na kraju je ostao ukopan na crti – 2:3.


Utakmica se do kraja zakuhala i otvorila mogućnost produžetaka, no jedinu pravu šansu do kraja imala je Istra. U 81. minuti Špoljarić je izbacio Haru, on izašao sam ispred Nevistića, zaobišao ga i tukao prema vratima, a Capan zaustavio loptu na crti. Puljani su se do kraja znalački držali i branili, Rijeka više nije imala ni snage ni ideje za preokret osim visokim ubacivanja koja nisu bila pretnja za Lučića.


Inače, ne pamti se tako loših prvih 45 minuta Rijeke i tako sjajno poluvrijeme Istre u derbiju preko Učke, ovaj put s predznakom kupa. Riječani su ostali zaleđeni, Puljani igrali u šestoj brzini, očitali Bijelima praktički poluvrijeme iz nogometne igre. Dojam je da je Tomićevu momčad presjekao već rani prvi gol, no kako je igra odmicala bilo je jasno da se Puljani “ne šale”, da su ozbiljno “zagrizli” za finale Kupa.


Jako dobro posložena i disciplinirana Jumićeva momčad čekala je Rijeku na svojoj polovici, a onda majstorskim akcijama, milimetarski točnim, s pravom završnicom do odmora “iskrcali” u mrežu Nevistića “tri komada”. A da nije bilo Nevistića, mogla je još koja lopta završiti u mreži gostiju…


Nemoćna Rijeka


Već u 6. minuti riječki vratar na odlasku sjajno je obranio dvije lopte. Prvo Hari na otvorenom udarcu iskosa, a odmah potom i Navarru nakon udarca glavom. Lopta je završila u korneru, a Šutalo visoko skočio i efektno spremio loptu u mrežu – 1:0. Nevistić ništa nije mogao pored ukopane obrane na petercu…


Rijeka je nakon toga odigrala najbolju dionicu u prvom poluvremenu ako se to tako može reći. Pritisla je “zeleno-žute”, ali to je donijelo tek jedinu prigodu Menala (17′) koji je iskosa dobro tukao nakon dobre i duge akcije, no Lučić je bio na mjestu.


U 23. minuti domaći su odigrali vrhunsku akciju, Guzina je proigrao Haru koji je dotrčao iz drugog plana, zaobišao vratara i rutinski pospremio loptu u praznu mrežu – 2:0. Akcija za pet!


Tomić je vidio da je “vrag odnio šalu”, u 31. minuti već je poslao dio igrača na zagrijavanje. No, ništa se bitnije na travnjaku nije mijenjalo, Rijeka je bila nemoćna, a Istra igrala “kao u transu”. Zaprijetio je Gržan (34′) udarcem iskosa, Riječani jednostavno nisu imali odgovor na čvrstoću i agresiju domaćina. Ali niti ideju u igri…


I onda u 44. minuti i treći pogodak Istre. Ovaj put Ivančić je vrhunski proigrao Guzinu, on se ušetao u srce uže obrane i zakucao loptu u mrežu – 3:0.