Derbi prestiža

RIJEKA I HAJDUK U NEDJELJU NA POLJUDU Očekuje se pravi derbi, nije isto završiti treći ili peti na ljestvici

Denis Frančišković

POLJUDSKA FEŠTA 1. PROSINCA 2019. - Igrači Rijeke poslije pobjede 4:0 slave s navijačima / Foto RONI BRMALJ

POLJUDSKA FEŠTA 1. PROSINCA 2019. - Igrači Rijeke poslije pobjede 4:0 slave s navijačima / Foto RONI BRMALJ

Rijeka je još u utrci za drugo mjesto, iako objektivno teško da će Lokomotiva i Osijek to ispustiti. No, dobro, treba se boriti, nije isto biti treći ili peti na kraju. A peto mjesto po meni bilo bi neuspjeh - tvrdi Elvis Brajković



RIJEKA  Nogometaši Rijeke i Hajduka u nedjelju će drugi put zaigrati pred praznim tribinama. Prije malo manje od dvije godine, točnije u listopadu 2018. na kiši pred sumorno praznim tribinama derbiju su svjedočili samo oni »po službenoj dužnosti«, a tako će biti i ove srpanjske nedjelje u posljednjoj utakmici pretposljednjeg kola. Hajduk je opet kažnjen, a i korona čini svoje… Tadašnji okršaj završio je bez pobjednika 1:1, Rijeka je povela golom Gorgona s »bijele točke«, poravnao je na isti način Said.


Posljednji ogled »u školjki« završio je pak u prosincu prošle godine trijumfom »bijelih« 0:4 (Acosty, Čolak, Raspopović, Halilović) kada su Riječani u posljednjih deset minuta zabili tri pogotka. Momčad Simona Rožmana na isti je način uzvratila Splićanima koji su utakmicu ranije na Poljudu riješili u svoju korist 4:0 (Caktaš 2, Jurić, Hamza) dok je »bijele« vodio Igor Bišćan. Rijeka je jednu od svoji najboljih utakmica ove sezone odigrala upravo protiv »hajdkovaca« na Rujevici pobijedivši 2:0 (Čolak, Gorgon). Bilo je u vremenu prije korone, Rožmanova momčad tada je igrala možda i najbolji nogomet, a neočekivano blijedi gosti spasili su se pod vodstvom Igora Tudora i većeg potopa. No, i na tom planu korona je učinila svoje. Rijeka i Hajduk poprilično su razočarali u post-korona vremenu, igrom i bodovima sustigli su ih bolji »lokosi« i Osječani. I pretvorili nedjeljni derbi u okršaj četvrte i petoplasirane momčadi. S druge strane obje su momčadi izašle kao svježi pobjednici nad novo-starim prvakom. Obje momčadi vizirale su Europu, s tim da je Rijeka još uvijek u igri za drugo mjesto čekajući pogrešan korak Lokomotive i Osijeka, dok Hajduk teoretski može do trećeg mjesta. Koliko god bodovi vrijedni, derbi je to prije svega prestiža. Nije isto završiti prvenstvo ispred ili iza jadranskog rivala…


Natko Rački / NL arhiva

Natko Rački / NL arhiva


 


Prazne tribine




– Nakon dugo vremena imamo uzbudljivu završnicu prvenstva do posljednjeg kola. Ali derbi se, nažalost, igra bez gledatelja, što će sigurno biti olakotna okolnost za Rijeku – kaže Natko Rački, bivši igrač Rijeke i Hajduka. – Hajduk se digao razinom igre, Rijeka isto pobijedila Dinamo i možemo očekivati dobru, ali tvrdu utakmicu.


U ovom trenutku obje su momčadi u nekom pozitivnom balansu, pitanje će što bi moglo prevagnuti.


– Rijeka je postala tradicionalno dobra na Poljudu izuzme li se taj visoki poraz od 4:0. Ima bolju igru unatoč nekim lošijim rezultatima. Sad je protok lopte bolji i brži, a Splićani po običaju znaju igrati s dosta agresije i srca. Aduti jednih i drugih? Čolak je važan igrač Rijeke, možda i njen adut koji može odlučiti utakmicu. Sredina momčadi mora biti na visini i ispratiti dobro napad. Raduje što i mladi Braut igra jako dobro. Hajduk se može pouzdati u svoje brzance, tu su Jairo i Eduok koji nije baš u nekoj formi, ali daje kvalitetu Hajdukovoj igri – dodaje Rački.


Sviđa mu se igra »lokosa«, a i Rijekina dobiva sve bolje obrise.


– Lokomotiva i Osijek su momčadi koje teže igri i stvaraju dosta šansi. Pogotovo »lokosi«, dok su Osječani uz dosta sreće uzimali neke bodove. Vjerojatno zato jer Tomićeva momčad nije imala velikih imperativa, a i imali su malo lakši raspored. Diglo im se samopouzdanje i tu su gdje jesu. Zasluženo. Rijeka pod Rožmanom? Radi se na igri, momčad se postepeno diže nakon pada. Sad se vide bolje konture igre. I dosta mladih je dobilo priliku, imaju dobru minutažu i dobro su je iskoristili – tvrdi bivši napadač »bijelih« i »bilih«.


Rački je za Rijeku odigrao 60 utakmica i zabio 23 gola, za Hajduk 37 i 11 puta poentirao. Naboja nikad nije nedostajalo u međusobnim ogledima.


– Uvijek ima naboja u tim utakmicama. U ovoj jednoj možda »stane« cijela sezona. Šteta što nema gledatelja, igrači će sigurno biti »nabrijani« malo više, ali kad krene utakmice to se postepeno zaboravi – zaključuje Rački.


Elvis Brajković / NL arhiva

Elvis Brajković / NL arhiva


 


Tradicija


Elvis Brajković prešao je stotku u bijelom dresu, za Rijeku je skupio 134 nastupa uz četiri gola kao obrambeni igrač. U majici Hajduka pak 39 utakmica uz tri gola…


– Rijeka je još u utrci za drugo mjesto, iako objektivno teško da će Lokomotiva i Osijek to ispustiti, poglavito jer im je posljednja utakmica međusobna – kaže Brajković. – No, dobro, treba se boriti, nije isto biti treći ili peti na kraju. A peto mjesto bi bio neuspjeh.
Po Brajkoviću neki od najboljih igrača »bijelih« nisu bili na očekivanoj razini kad je to najviše trebalo.



– Rijeka, Hajduk i Dinamo definitivno su podbacili nakon korone. Lokomotiva i Osijek su se digli i postale već prave momčadi. Imaju konstantu i osvajaju bodove i kad ne igraju najbolje. Rijeka je ostala dužna po pitanju igre, glavni igrači nisu bili u optimalnoj formi. Zato i nedostaju neki bodovi.


Brajković na praznom Poljudu ipak očekuje otvoreni nogomet, pravu natjecateljsku utakmicu.


– Tradicija je posljednjih godina na strani Rijeke. No, sad su nove okolnosti. Hajduku neće biti lako bez obzira kakva Rijeka dolazi. Domaći su se sigurno digli pobjedom nad Dinamom i igrači su pokazali da imaju određeni potencijal. Očekujem otvorenu utakmicu i nastavak borbe za što bolji plasman. Volim gledati momčadi koje se nadigravaju. Hajduk je u određenom naletu, a Rijeka ima dvije vezane pobjede i očekujem dobru predstavu i od jednih i od drugih. Utakmica bez navijača? Što reći? To je tragedija našeg nogometa. Nogomet onda nema pravi smisao. Popunjene tribine sigurno bi bile dodatni motiv za obje momčadi – tvrdi Brajković.


Derbiji u njegovo vrijeme i ovi današnji?


– U moje vrijeme Hajduk nije lako pobjeđivao na Kantridi. Godine 1994. kad su igrali Ligu prvaka, mi smo ih dobili i doma i u gostima. I izbacili iz Kupa u polufinalu. Naša momčad je bila dobra, ali ne baš i ona najbolja, za prvaka. A prije toga je bilo pak drugačije. Hajduk je bio dominantan na Poljudu, Rijeka je rijetko uzimala bodove sve do dolaska Damira Miškovića. Tad je postalo iznenađenje kad Hajduk pobijedi na svom travnjaku. Što se u međuvremenu promijenio u hrvatskom nogometu? Prije nije bilo toliko novaca, Dinamo je bio jak, a Hajduk sa svojim mladim igračima uvijek u vrhu. Danas svi ulažu, dolazi inozemni kapital, igra dosta stranaca… Hajduk se tu dosta izgubio – zaključuje Brajković.