Rijeka vs. AZ Alkmaar

Novi trener AZ-a: “Rekao sam igračima da onih  4:1 iz prve utakmice u Alkmaaru nije realan rezultat”

Mateo Sučić

Pascal Jansen/D. ŠKOMRLJ

Pascal Jansen/D. ŠKOMRLJ

Puno se toga događalo posljednjih dana, ali mi ćemo svoj odgovor na to dati na travnjaku - kaže trener Pascal Jansen



RIJEKA AZ je na Rujevicu doputovao s najjačim snagama. Odlični veznjak Dani De Wit jedini je upitan za nastup u utakmici protiv Rijeke, ali nema dvojbe da će ga Pascal Jansen koristiti s obzirom na važnost utakmice. AZ ima sve u svojim rukama, pobjeda protiv Rijeke je imperativ kako zbog plasmana u eliminacijsku fazu koja je označena kao bitan cilj, tako i zbog situacije u kojoj se klub našao nakon iznenadne smjene trenera Arne Slota.


Matematika je za AZ jednostavna, pobjeda nosi europsko proljeće u koje se mogu plasirati i remijem ako Real Sociedad izgubi u Napulju.


– Ovo je utakmica koja može ući u povijesne knjige, što zbog situacije u kojoj smo se našli, što zbog uspjeha kojeg možemo ostvariti. Puno se toga događalo posljednjih dana, ali mi ćemo svoj odgovor na to dati na travnjaku – kaže trener Pascal Jansen.




Na Rujevici neće biti njegovog pomoćnika, Hrvata Marina Pušića, koji je zbog bolesti ostao u Nizozemskoj, pa će prilika Riječana možda biti i činjenica da Jansen nema velikog iskustva u ulozi glavnog trenera.


– Rijeka je kvalitetna momčad koja je u skupini s Napolijem i Real Sociedadom pokazala dobro lice. Čine sve što mogu da poremete igru suparnika i imaju igrače za takvo što raditi. Osvojili su samo jedan bod, ali siguran sam da će napraviti sve da izađu iz Europske lige uzdignutih ruku.


Iako je AZ u prvoj utakmici uvjerljivo slavio rezultatom 4:1, Jansen smatra da ne predstavlja realan odnos snaga dvije momčad.


– Ta utakmica nije bila lagana kako sugerira konačni rezultat i siguran sam da nas u Rijeci očekuje puno teži zadatak. Ovo je i utakmica koja nosi puno veći pritisak jer je za nas puno veći ulog u igri. Znamo puno o Rijeci i prva utakmica je bila tvrda. Rekao sam igračima neka ih rezultat ne zavarava, jer po samoj igri razlika nije bila tolika. Očekujemo sličnu utakmicu i ovoga puta, Rijeka je dobra momčad koja igra čvrsto i pokretljivo, a protiv takvih momčadi nemamo često priliku igrati u Nizozemskoj. I u tom smislu sam znatiželjan kako će moja momčad reagirati na takav način igre suparnika.


Jansen je potvrdio i da neće odstupiti od načina igre kojeg je postavio njegov prethodnik Slot.


– Usredotočeni smo na stvari koje smo i do sada radili, na automatizme koje poznajemo i uigranost momčadi. To je nešto što moramo imati bez obzira na suparnika i očekujem da igrači to pokažu.


Osvrnuo se trener AZ-a i na ozljedu Danija de Wita koji će, kako stvari stoje, početi danas na Rujevici.


– Ozljeda je u prvi tren izgledala ružno, ali nije prouzročila puno štete i Dani se već mogao prilično normalno kretati. Došao je s nama i imat ćemo utrku s vremenom da ga osposobimo za nastup. Sastav već imam u glavi, jedina je nepoznanica hoće li on biti spreman – zaključio je Pascal Jansen.


Foto galerija: Trening nogometaša AZ Alkmaara na Rujevici Foto: Damir Škomrlj