Ivan Nevistić

Nova riječka “jedinica”: “Ne želim zvučati prepotentno, ali mislim da sam zaslužio dobiti priliku u bijelom dresu”

Mateo Sučić

Ivan Nevistić

Ivan Nevistić

Da ne mislim da sam spreman za to i da nemam potrebnu kvalitetu, ne bih bio ovdje - kaže Nevistić



RIJEKA  Ivan Nevistić prošle je subote u Gradskom vrtu upisao svoj prvi nastup na golu Rijeke, koji sigurno neće pamtiti po dobrome. Tri pogotka u vlastitoj mreži, kod kojih je malo toga mogao napraviti, pokušat će što bolje zaboraviti i tražiti način da svoje riječko poglavlje što prije počne pisati uspješnijim rezultatima.


– Kada primiš tri pogotka na debiju i izgubiš utakmicu, ne možeš biti zadovoljan. Ali mislim da treba gledati prema naprijed, ovo je jedna utakmica koja se dogodila. Sve se okrenulo protiv nas, isključenje, pa eurogol iz slobodnog udarca… Prvenstvo je maraton, a ne utrka na sto metara, bit će još prilika za pobjede i dobre rezultate – kaže Ivan Nevistić, koji je priliku na golu Rijeke dočekao više od pet godina nakon što je još krajem lipnja 2015. godine došao na Kantridu.


– Od tih pet godina skoro sam tri bio po posudbama i mislim da mi je to dosta pomoglo, da sam kroz Prvu i Drugu ligu skupio dobrog iskustva. Kada sam došao u Rijeku, bio sam mlad, možda u tom trenutku nije bilo ni realno da budem prvi golman jer se momčad borila za naslov, a ja sam imao 17-18 godina. Moj je put bio postepen, išao sam korak po korak pa tako sada mislim da je Rijeka prava stepenica za mene i da ću to pokazati.


Iskustvo s posudbe




Iako je tek napunio 22 godine, Nevistić je na gol Rijeke stao s popriličnim iskustvom nakon 85 utakmica na golu Varaždina, u kojima je čak 29 puta mrežu iza svojih leđa uspio sačuvati netaknutom.


Reprezentacija je san svakom igraču pa i meni, ali idem korak po korak, ako budem zaslužio i to će doći, kaže Nevistić


– Sigurno sam se vratio kao bolji golman, imam puno više iskustva, napravio sam iskorak i po pitanju tehničko-taktičkih stvari. Mladi igrači nekada ne gledaju blagonaklono na posudbu, ali ja svakom preporučam taj put jer se izgradiš i kao igrač i kao karakter. Iako je u nekim trenucima bilo teško, meni je pomoglo i iz sadašnjeg kuta mi je drago što sam to prošao i vratio se kao netko tko iza sebe ima nešto.


Po završetku prošle sezone puno se govorilo o budućnosti Rijekinih vratara. Dok nije došla ponuda Verone, činilo se da će Pandur i dalje braniti riječki gol, a Nevistić tražiti sreću drugdje.


– U nogometu je teško neke stvari predvidjeti, puno se toga može dogoditi preko noći, ali uvijek mi je bio cilj vratiti se u Rijeku i sretan sam što sam ovdje. Na svim tim posudbama radio sam s ciljem doći na gol Rijeke i dobiti priliku pokazati što znam.


Nakon odlaska Ivana Vargića 2016. godine za mjesto na golu borili su se Prskalo i Sluga, a trener Matjaž Kek kasnije je otkrio da je kod obojice bilo nesigurnosti dok nije donio odluku tko će biti prvi vratar. U tom smjeru idu i razlozi zbog kojih Nevistić nije počeo pripreme s Rijekom…


– U dogovoru s klubom nisam počeo pripreme s Rijekom. Nisam želio unositi nervozu s obzirom na to da je bilo pitanje hoću li otići ja ili će otići Pandur. Nisam htio smetati jer to ne bi bilo dobro ni za mene ni za klub. Rijeka je pristala da s Varaždinom prođem pripreme dok se ne iskristalizira situacija i tako je na kraju ispalo.


Nevistić je već nakon nekoliko treninga dobio ulogu prvog vratara ispred Prskala, koji je najtrofejniji igrač Rijeke, što jasno sugerira da i na Rujevici imaju puno povjerenja u njega.


– To je velika odgovornost i treba se znati nositi s time. Ne želim zvučati prepotentno, ali mislim da sam zaslužio dobiti priliku. Da ne mislim da sam spreman za to i da nemam potrebnu kvalitetu, ne bih bio ovdje.


Novi ugovor


Da mu Rijeka vjeruje potvrđuje i informacija da mu je ponuđen novi ugovor.


– Novi ugovor? Još nije sve finalizirano, ali klub mi i putem toga želi dati do znanja da računa na mene i vjerojatno ću kroz idućih nekoliko dana potpisati novi ugovor.


Jedan od razloga zbog kojih je Rijeka prava stepenica za Nevistića svakako je i taj što s Rujevice sigurno može ostvariti bolji transfer nego što bi to bilo iz Varaždina.


– Rijeka je veći klub, veći izlog i puno je lakše napraviti transfer, ali ne želim razmišljati o tome, samo se koncentrirati da što bolje branim. Nije dobro kada te takve stvari skreću s fokusa, već želim samo razmišljati kako da što bolje branim, da se još usavršavam i napredujem.


Nije vjerojatno ni slučajnost to što je Rijeka u zadnjih pet godina stvorila tri vratarska reprezentativca (Vargić, Prskalo, Sluga). I Nevistić se nada da će na taj popis.


– To sigurno nije slučajnost, dosta je do selekcije samih vratara i do rada s njima. Treneri golmana rade dobar posao, sada je i Pandur ostvario dobar transfer tako da su te stvari sigurno posljedica kvalitetnog rada. Nadam se da ću i ja tim putom, reprezentacija je san svakom igraču pa i meni, ali idem korak po korak, ako budem zaslužio, i to će doći.


Prvi novi ispit na tom svom putu Nevistić će imati za devet dana kada će na Rujevici gostovati Aris ili Kolos u najznačajnijoj utakmici ovog dijela sezone.


– Svaka je europska utakmica teška, odlučuju detalji, ali svi igramo zbog utakmica s takvim ulogom. Svi želimo nastupe na europskoj sceni, radimo za takve utakmice i nadam se da će nam ta priča što duže potrajati – zaključio je Ivan Nevistić.


Broj 33? Zamolit ću Davida da mi prepusti jedinicu

Osvrnuo se Nevistić i na suradnju s Andrejem Prskalom i Davidom Nwolokorom.


– Stvarno su dobri, odlično rade. Prskalo ima puno iskustva, nekakvu rutinu, David je odličan golman i pred njim je lijepa budućnost. Gušt je raditi s njima, imam dobar odnos i s njima i s trenerom vratara Mrčelom, guramo jedni druge.


U prvom nastupu istrčao je s brojem 33, ali najavljuje da će pokušati vratiti jedinicu u svoje vlasništvo.


– Uvijek sam nosio jedinicu, ali sada nije bila slobodna jer je istu zadužio David. Razgovarat ću s njim i zamoliti ga da mi je prepusti – kaže Nevistić.