Alen Obrez

Nogometni analitičar HNK Rijeka progovorio o svojem zanimanju i predviđanjima oko završetka sezone

Portal Novilist.hr

Foto D. FRANČIŠKOVIĆ

Foto D. FRANČIŠKOVIĆ

Što se tiče budućnosti – ne možemo mimo mladih igrača, koji su već upozorili na sebe u ovoj sezoni i oni su sigurno najveći kapital "Rijeke". Na njih i na sve koje žele raditi, biti svaki dan bolji i dalje se razvijati treba sigurno obratiti pozornost. S njima je privilegija raditi i svi mi u stožeru smo ovdje za njih, da im pomognemo



RIJEKA Nogometni analitičar HNK Rijeka Alen Obrez za službenu je klupsku web stranicu progovorio o sve traženijem zanimanju u svijetu nogometa – nogometnoj analitici. Svoju je karijeru Obrez započeo u slovenskom Celju gdje je i upoznao Rožmana te je od tada čovjek od njegova povjerenja.


Što je nogometna analitika i koliko je važna za uspjeh momčadi ili kluba?


– Nogometnu (i sportsku) analitiku bih definirao kao područje koja uz pomoć tehnologije, prvenstveno analizom podataka i statistikom, uvelike pomaže kod donošenja odluka. Utjecaj nogometne analitike na rad vezan je uz dobru pripremu momčadi, a dobra priprema je ključ za uspjeh. Kao analitičar odgovoran sam za analize protivnika (ekipno i pojedinačno), analize naših utakmica, individualne analize naših igrača, a zatim i za prikupljanje mnogih podataka koje upotrebljavamo u svakodnevnom radu i koji utječu na performanse i pripremu pojedinaca. Inače, radi se o novom sportskom segmentu koji je svoj ubrzani razvoj započeo početkom ovog desetljeća.




Što je ključno za uspješnog sportskog analitičara?


– Sportski, nogometni analitičar treba imati široki spektar znanja: od nogometnog, računalnog, matematičko-statističkog do komunikacijskog. To je jedno interdisciplinarno područje, dosta novo, puno izazova i dinamike koje uključuje mnogo samostalnog rada i učenja, a potom i primjene u praksi.  Meni je, osim Fakulteta za računalništvo i informatiku na kojem sam magistrirao i igranja nogometa u mladosti, od velike pomoći bila naobrazba koju sam stekao kroz program Barça Innovation Hub, a osim toga sudjelovao sam na seminarima diljem Europe.  Odlične savjete razmjenjujem i s kolegama iz europskog nogometa, posebno iz Engleske gdje se, po mome mišljenju, najviše ulaže u nogometnu analitiku.


Kakva su Vam predviđanja oko završetka sezone te koje su, prema Vašim opažanjima, glavni potencijali momčadi za novu sezonu?


– Svi znamo koji su ciljevi našeg kluba i vjerujem da ćemo ih ostvariti. Bitno je da idemo iz utakmice u utakmicu, da svi ulažemo sve što imamo u rad za ovaj klub te da svi dišemo i radimo kao jedno biće.  Klub ima odlične uvjete, predsjednik i Uprava rade izvrstan posao da ih svakodnevno osiguravaju. Što se tiče budućnosti – ne možemo mimo mladih igrača, koji su već upozorili na sebe u ovoj sezoni i oni su sigurno najveći kapital “Rijeke”. Na njih i na sve koje žele raditi, biti svaki dan bolji i dalje se razvijati treba sigurno obratiti pozornost. S njima je privilegija raditi i svi mi u stožeru smo ovdje za njih, da im pomognemo.