Prva HNL

Nogometaši Rijeke uzeli tri boda na startu prvenstva, ali će se dojam brzo zaboraviti

Mateo Sučić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Rijeka je bila potpuno neprepoznatljiva prvih sat vremena igre, nije nimalo nalikovala na momčad iz završnice prošle sezone, ali je na kraju uspjela naplatiti individualnu kvalitetu i uzeti bodove



RIJEKA Nogometaši Rijeke preokretom protiv Šibenika (2:1) krenuli su u novo prvenstvo i puno teže od očekivanog ostvarili pobjedu na startu nove sezone. Ipak, pisat će se i pamtiti tri boda, dojam će se brzo zaboraviti, ali ogled protiv kompaktnih gostiju sa Šubićevca “bijelima” će zasigurno poslužiti kao veliko upozorenje pred utakmice koje slijede.


RIJEKA – ŠIBENIK 2:1

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Bez gledatelja. Sudac: Damir Batinić (Osijek). Strijelci: 0:1 Bulat (9′), 1:1 Yateke (84′), 2:1 Murić (90′).


RIJEKA: Pandur 6,5, Capan 5,5 (od 46′ Yateke 7), Galović 6, Escoval 6, Braut 5,5 (od 46′ Raspopović 6,5), Halilović 6, Lepinjica 6 (od 69′ Ristovski -), Lončar 6, Štefulj 5,5 (od 46′ Tomečak 6), Murić 7 (od 92′ Galešić -), Čolak 6.




ŠIBENIK: Labrović 6,5, Anočić 5,5, Bilić 6, Pandža 6, Pajić 6, Sahiti 6,5 (od 71′ Španja -), Bulat 6,5 (od 94′ Laća -), Celić 6, Prince Obeng 6,5, Ćurić 6, Rak Nikola 6 (od 86′ Mršulja -).

Rijeka je bila potpuno neprepoznatljiva prvih sat vremena igre, nije nimalo nalikovala na momčad iz završnice prošle sezone, ali je na kraju uspjela naplatiti individualnu kvalitetu i uzeti bodove.


Junak Riječana bio je Robert Murić koji je u 90. minuti okončao preokret preciznim udarcem iz slobodnog udarca kojim je odlučio pobjednika. Zanimljivo, i u zadnjoj utakmici koju su odigrali ove dvije momčadi 9. ožujka 2012. godine na Šubićevcu (2:2) Rijeka je do boda stigla iz dva slobodna udarca, tada s potpisom Damira Kreilacha.


Simon Rožman nije napravio velike promjene u odnosu na momčad koja je prošlu sezonu zaključila osvajanjem Hrvatskog kupa. U kadru nije imao tek Andrijaševića kojem je tek jučer produžena posudba, odnosno Velkovskog koji je izdržavao kaznu zbog tri žuta kartona.


Prvog je nadomjestio Murićem, drugog Capanom, ali nije odmah uspio zadržati razinu s kojom su “bijeli” nanizali pet uzastopnih pobjeda na kraju prošle sezone. Jednostavno, Rijeka je u prvom poluvremenu djelovala previše bezidejno i jalovo da bi ozbiljnije ugrozila novaka u ligi koji je lakoćom dolazio u zonu ispred Pandura i dalekometnim udarcima sijao paniku pred riječkim golom.


Rani pogodak Šibenika


Bilo je zbog toga i galame s klupe, Rožman je često pokušavao ispraviti neke neshvatljive reakcije u zadnjoj liniji svoje momčadi, ali nije uspio isprovocirati potrebno da utakmica krene u željenom smjeru.


A krenulo je naopako po Riječane već u 9. minuti kada je Marko Bulat imao obilje prostora i potegao s 20-ak metara, a lopta na putu prema golu pogodila Galovića i prevarila Pandura – 0:1.


Prije toga je Ampem najavio da će dalekometni pokušaji biti adut momčadi Krunoslava Rendulića, Šibenčani su počeli prijetiti i iz prekida, a Rijeka kao da je mislila da će se utakmica sama od sebe dobiti. Nije bilo tako, jer Šibenik je došao s jasnom idejom da iz guste i kompaktne zadnje linije traži brze izlaske s kojima će raditi probleme “bijelima”.


U 20. je Ampem slabim ali preciznim udarcem protegao Pandura, u 22. je loptu za 0:2 na glavi imao Bilić nakon kornera, pa nije čudo što je Rožman poprilično derao glasnice kada je sudac Batinić poslao igrače na osvježenje.


Ali nije bilo pomaka, obrana Riječana i dalje je stajala daleko od suparničkih igrača, nije bilo ni intenziteta ni agresije, puno nepreciznih dodavanja, malo dobivenih duela…


Rijeka je prvu ozbiljniju priliku imala u 35. minuti kada je u nastavku akcije poslije ubačaja iz kuta Čolaku zbog zaleđa opravdano poništen pogodak, u 39. minuti prvom topniku Riječana dobru priliku je namjestio Halilović ali odabir udarca nije bio najbolji, a nišanske sprave nije namjestio ni u 42. minuti kada je ubačaj Štefulja poslao glavom pored gola.


Trostruka zamjena


Rožman je reagirao na poluvremenu trostrukom zamjenom, Tomečak, Raspopović i Yateke su ušli umjesto Brauta, Capana i Štefulja, Rijeka je zaigrala s četvoricom u zadnjoj liniji i rombom u veznom redu (Murić ispred Lepinjice, Halilović desno, a Lončar lijevo), ali gosti sa Šubićevca su imali zicer prije nego su Čolak i društvo ubacili u brzinu više.


U 55. minuti Sahiti je povratnom loptom pronašao Celića koji je s desetak metara pucao visoko preko gola.


Nakon toga sve je bilo u znaku Rijeke, najopasniji je ponovo bio Čolak koji je bio u nekoliko obećavajućih situacija (59′, 60′, 66′, 76′), ali najbolju priliku imao je Lepinjica koji je u gužvi dobro reagirao na loptu Lončara a Labrović refleksnom reakcijom uspio skrenuti loptu u korner.


U 69. minuti zaigrao je Rožman i kartu Ristovski, maksimalno riskirao i bacio sve u napad s četiri izrazito ofenzivna igrača (Murić, Čolak, Ristovski, Yateke) i izašao kao pobjednik. Prvu je u 80. minuti glavom poslao pored gola, u 83. je probao atraktivno škaricama ali pucao je preko gola, ali je dočekao na glavi loptu Raspopovića u 84. minuti pogodio dalji kut nemoćnog Labrovića – 1:1.


Rijeka je tu dodatno pojačala ofenzivu, u 86. minuti Murić je pucao preko gola, u 87. Čolak u odličnoj situaciji nije bio miran u primanju, ali “bijeli” su ipak dobili priliku za preokret. U 89. minuti Robert Murić je iznudio slobodni udarac na 18 metara od gola Šibenika, sam namjestio loptu i nadmudrio Labrovića. Vratar gostiju napravio je korak iza “živog zida”, a Murić precizno naciljao njegov kut za teško izborenu pobjedu na premijeri u novoj sezoni – 2:1.