S. Belupo vs. Rijeka

Nogometaši Rijeke u Koprivnici će odraditi posljednje gostovanje ove sezone: “Čeka nas ozbiljna utakmica”

Denis Frančišković

Goran Tomić i Vjeko Miletić/M. LEVAK

Goran Tomić i Vjeko Miletić/M. LEVAK

Dok god postoji šansa da ostvarimo što bolji plasman, nastojat ćemo to učiniti - rekao je Tomić



RIJEKA  Za nogometaše Rijeke ligaško nadmetanje pomalo ulazi u završnu fazu, Bijeli će danas u pretposljednjem kolu i na posljednjem gostovanju snage odmjeriti sa Slaven Belupom. Nije to neki bajan trenutak za obje momčadi koje su u evidentnom padu forme, domaći su u posljednjih pet utakmica osvojili isto toliko bodova, a Riječani mršavih šest bodova. Farmaceuti su prebrinuli brige oko ostanka, što je i najvažnije za sastav Zorana Zekića, Riječani su pak još ranije ispali iz utrke za naslov, a potom se, nakon poraza u Jadranskom derbiju, oprostili i od drugog mjesta. Teoretski, ostaje mogućnost da momčad Gorana Tomića dohvati treće mjesto ispred Osijeka. I tu je računica jasna. Za takav novi pothvat pod Tomićem, nakon što je prošle godine treća pozicija osigurana deset minuta prije kraja golom Menala (2:1) protiv Gorice, Bijelima trebaju pobjede protiv Slaven Belupa i Hrvatskog dragovoljca, pod uvjetom da Osijek ne osvoji više od boda u sudarima s Lokomotivom i Goricom. Djeluje teško, ali ne i neostvarivo.


– Dok god postoji šansa da ostvarimo što bolji plasman, nastojat ćemo to učiniti. Ujedno, cilj je premašiti bodovni učinak u odnosu na prošlu godinu – kaže trener Goran Tomić, čija momčad već sada ima isti broj bodova (61) kao lani. – Radni tjedan? Naravno da nije isto kad se izgubi na onakav način ili kad se, primjerice, onako pobijedi Osijek. Moramo iz toga izvući neke pouke i koncentrirati se za završnicu sezone. Igrači? Svjesni su da nisu bili na pravoj razini, ali nema vremena za plakanje. Idemo dalje….


Bez Vučkića


Slaven Belupo nije nimalo bezazlen protivnik, pobjeđivao je Dinamo u Maksimiru, Osijek u Gradskom vrtu, Hajduk u Koprivnici. Načinom igre i prezentacijama svakako je zaslužio više.




– Riješene su sve dileme oko ostanka i sve momčadi iz donjeg dijela nemaju više toliki pritisak. Riječ je o momčadi koja je rastrčana, poletna, uz miks starijih i mladih igrača. Mogu svakom zaprijetiti te nas čeka ozbiljna utakmica.


U novonastaloj situaciji pruža se mogućnost da šansu dobiju igrači koji nisu mogli toliko doći do izražaja u trenucima dok se hvatao visok plasman.


– Točno, igrači koji su manje igrali, dobit će šansu. Rotirat ćemo sigurno, što zbog kartona, što zbog ozljeda. I protiv Ukrajine će brojni dobiti šansu, tako da budemo u optimalnom stanju za finale Kupa.


Uoči današnjeg susreta dosta je “kadrovskih” problema u redovima Riječana. Drmić ima crveni, a Krešić tri žuta kartona. Sigurno neće zaigrati niti ozlijeđeni Vučkić.


– Upitan je i Abass koji se žali na ozljedu. Šansa za Zlomislića? Vidjet ćemo i odlučiti na zadnjem treningu. Nema razloga da Drmić ne bude spreman za Poljud, a vidjet ćemo što će biti s Vučkićem. Ozljeda protiv Hajduka nije bila nimalo bezazlena, a nije suđen niti prekršaj nad njim. Vidjet ćemo s vremenom kako će ići njegov oporavak.


Ukrajina i juniori


Bijeli će potom u srijedu ugostiti Ukrajinu na Rujevici u humanitarnoj utakmici.


– Nećemo igrati na silu s obzirom na karakter utakmice. Priključit ćemo i juniore. Moramo sve istempirati za Poljud.


Na oproštaju od HNL-a na Rujevicu dolazi Hrvatski dragovoljac od kojeg su i počele sve proljetne nevolje Riječana.


– Želimo premašiti taj 61 bod od prošle godine, već sad imamo više pobjeda i više postignutih golova. Prije koju godinu je 64, 65 bodova bilo dovoljno za drugo mjesto, a mi smo sada četvrti dva kola prije kraja. To dovoljno govori o jačanju konkurencije. Kad podvučemo crtu, bolji smo od prošle godine, a imamo za sada lošiji plasman. I to dovoljno govori i o nama samima i o konkurenciji. Primjera radi, ja sam bio s Lokomotivom drugi sa 65 bodova prije dvije godine. Napravit ćemo sve da što bolje zaključimo prvenstvo.


Za ocjenu lige Tomić bi ipak pričekao kraj prvenstva. No…


– Zanimljivo prvenstvo s puno pravih utakmica. Mislim da je za gledatelje bilo izvanredno. Drago mi je da ljudi više vole pogledati HNL nego neke utakmice drugih prvenstava. Naša liga je stvarno napredovala i postala zanimljiva gledateljima.


Brzo će i vrijeme razgovora o novoj sezoni i budućem rosteru. Ljeto će opet biti radno.


– Sada smo još uvijek fokusirani na kraj sezone i finale Kupa, a sigurno da Robert Palikuča kontinuirano radi na tim stvarima. Naravno, naša uska suradnja apsolutno je bitna u sportskom segmentu – zaključio je Tomić.



Standings provided by SofaScore LiveScore