Rijeka vs. Gzira United

Nogometaši Rijeke traže potvrdu prolaza u 3. pretkolo Konferencijske lige: “Moramo ići sto posto…”

Denis Frančišković

Detalj s posljednjeg treninga bijelih uoči ogleda s Gzirom/Foto Arhiva NL

Detalj s posljednjeg treninga bijelih uoči ogleda s Gzirom/Foto Arhiva NL

Moramo ići na pobjedu da naš prolaz niti u jednom trenutku ne bude upitan – smatra kapetan Hrvoje Smolčić



RIJEKA Nogometaši Rijeke večeras brane veliki kapital s Malte (0:2) iz prvog sudara s Gzirom United i love treće pretkolo Konferencijske lige. S obzirom na ipak skromniju kvalitetu Maltežana i rasplet situacije u prvom susretu očekuje se rutinsko, ali kako upozoravaju s Rujevice, maksimalno ozbiljno odrađivanje posla u uzvratu. I potvrda željenog, prolaza dalje i po svemu sudeći za sedam dana sudar s Hibernianom u Edinburghu u trećem pretkolu.


Bijeli su u dobrom natjecateljskom tonusu, uspješno su spojili energiju, želju i redizajniranost postave rezultat čega su tri pobjede na otvaranju sezone bez primljenog gola. Ušli su pomalo u ritam četvrtak – nedjelja, koji će zasigurno potrajati i zahtijevati dosta rotacija. No već protiv Istre 1961 vidjelo se da Bijeli u ovom trenutku imaju širok kadar, da Europu dočekuju pripremljeni i popunjeni, zahvaljući prije svega dobro odrađenom poslu Roberta Palikuće, novog generalnog menadžera.


– Naravno, cilj je pobijediti i proći dalje. Vidjeli smo o kakvom se protivniku radi i zato nam treba maksimalna ozbiljnost. Želim da nastavimo u pozitivnom nizu kao što smo ušli u početak sezone. Vidjeli smo i da je to jedna agresivna momčad, igraju na nekom rubu prekršaja i moramo im na jednak način odgovoriti. I naravno, prikazati jedan dobar ofenzivan nogomet i pobijediti – kaže trener Goran Tomić.




U klubu očekivano ne žele i ne mogu govoriti o nekolicini igrača koji su pozitivni na koronavirus, a dio njih i dalje je ozlijeđen.


– Krešić je dobio jedan nezgodan udarac i vidjet ćemo još hoće li biti spreman. Bušnja je još upitan, a Gnezda Čerin bi trebao ući u konkurenciju. Vraća se i Abass, a Prskalo je isto u treningu i to je dobra vijest. Lepinjica nema pravo nastupa zbog isključenja na Malti – informira Tomić.


Postavlja se pitanje može li Gzira nečim možda iznenaditi Tomićev sastav.


– Ne vjerujem da će previše mijenjati s neke taktičke strane. Očekujemo isti sastav i znamo da im je prepoznatljiva agresivnost dobra strana zbog čega moramo biti pravi. Promjene u zadnjoj liniji protiv Istre? Pa Galovića i Escovala nisam mijenjao s Krešićem i Velkovskim zbog lošijih igara, naprotiv. Jednostavno moramo dati šansu i drugim igračima jer je raspored jako zgusnut. Moramo imati širinu, a drago mi je da su oni odgovorili na odličan način. Odradili su svoj dio posla kako treba i napravili jedan napredak u defenzivnoj igri što svakako raduje – tvrdi Rijekin trener.


Bijeli su u drugačijoj situaciji nego u ranijim utakmicama sa završetka prošle sezone. Sada defezivni blok djeluje puno kompaktnije, mreža Labrovića još se nije zatresla, ali unatoč dva gola po utakmicama, realizacija ipak malo “šteka”.


– Mene jako raduje što igrači ulaze u šanse. Kvaliteta je neosporna, imamo takve igrače koji će jednostavno zabiti gol i imam maksimalno povjerenje u njih. Bio sam po tom pitanju miran i u posljednjoj utakmici jer ipak se radi o igračima visoke kvalitete. Uvjeren sam da će taj postotak realiziranih šansi biti veći kako odmiču utakmice.


Pretposljednja prinova, veznjak Lindon Selahi, albanski reprezentativac, još nije potpuno spreman da zaoštri konkurenciju za premijeru u bijelom dresu.


– Individualno je trenirao više od dva mjeseca tako da će mu trebati još neko razdoblje da bude za na željenoj razini. Vidi se na njemu da je to igrač koji može pomoći ovoj momčadi. Dinamičan je igrač jako dobre tehnike – kaže Tomić.


Hrvoje Smolčić, novopromovirani kapetan Bijelih uz Galovića, koji nije igrao protiv Puljana, također poziva na maksimalno odgovoran pristup.


– Dosta ljudi smatra da ćemo lako ovo proći, ali mi tako ne razmišljamo. Moramo ići stvarno sa sto posto, vidjeli smo kvalitete protivnika i 90 minuta i nešto minuta još je jako veliko razdoblje za igrati. Moramo ići na pobjedu da naš prolaz niti u jednom trenutku ne bude upitan – smatra Smolčić.


Uloga kapetana uvijek je čast, ali i obveza više…


– Došao sam prije osam godina i svakako da je to priznanje, ostvario sam neki cilj. Kad sam saznao da ću preuzeti vrpcu, osjećao sam ponos i zadovoljstvo. Bez obzira na to što sam jedan od mlađih, dečki mogu vjerovati u mene. Nema sumnje da ću davati uvijek sve od sebe za klub, stvarno mi je velika čast biti dio ove momčadi – zaključio je Smolčić.