Europski izazovi

Nogometaši Rijeke su osigurali igranje drugog pretkola Europske lige 17. rujna, ali postoje još dvije varijante…

Portal Novi list

Nogometaši Rijeke po okončanju ogleda u Zaprešiću/Foto D. JELINEK

Nogometaši Rijeke po okončanju ogleda u Zaprešiću/Foto D. JELINEK

Ukoliko Riječani osvoje Kup Hrvatske onda će u natjecanje krenuti u 3. pretkolu Europske lige 24. rujna



RIJEKA Pobjeda Varaždina u Gorici odvela je nogometaše Rijeke do ostvarenja elementarnog cilja ove sezone – plasmana u Europu. Riječani su osigurali najmanje petu poziciju na ljestvicu što im je, s obzirom na to da su osigurali plasman u finale Kupa zajedno s Lokomotivom, dostatno za osiguravanje vize za pretkolo Europske lige. Preciznije, ukoliko nogometaši Rijeke ne osvoje Kup Hrvatske ili u posljednja dva kola ne naprave čudo i izbore drugo mjesto na ljestvici, koje nosi plasmanu kvalifikacije za Ligu prvaka, svoju novu europsku avanturu započet će u 2. pretkolu Europske lige – 17. rujna. Dobra vijest je da će bijeli u ždrijebu biti nositelji, zapravo, jako dobra, jer igrat će se jedna utakmica za prolaz pa bi (ne)sreća u ždrijebu mogla igrati veliku ulogu. Treće pretkolo igra se 24. rujna, play off početkom listopada.


Međutim, postoje još europska varijanta “B” i “C” o čemu na Rujevici također mogu razmišljati. Ukoliko “bijeli” početkom kolovoza u Šibeniku u finalu Kupa nadigraju Lokomotivu onda će svoju novu europsku priču početi u 3. pretkolu Europske lige, dakle krajem rujna. Vrlo je upitno da li će Riječani u ždrijebu trećega pretkola uživati status nositelja, zapravo moraju im se poklopiti neke stvari budući da se nalaze tik ispod crte.


Treća i najmanje realna varijanta je plasman u kvalifikacije za Ligu prvaku. Rijeka bi trebala dobiti preostale dvije utakmice do kraja sezone, Osijek u preostala dva kola ne smije osvojiti više od boda, a Lokomotiva bi, također, u preostale tri utakmice morala debelo podbaciti. Hrvatski doprvak svoje natjecanje u tkz. “putu za neprvaka” kreće 25. ili 26. kolovoza. Treće pretkolo je 15. ili 16. rujna, a play off 22. i 22. rujna.