Rijeka vs. Hibernian

Nogometaši Rijeke protiv Škota igraju utakmicu s velikim ulogom, prva utakmica pokazala je što Tomić mora promijeniti

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto M. GRACIN

Goran Tomić/Foto M. GRACIN

Spremni smo na sve opcije. Imamo plan A, B i C. Kao i mijenjati varijante za vrijeme utakmice ovisno o razvoju događaja na travnjaku - tvrdi Tomić



RIJEKA Nakon testiranja na koronu svi su rezultati negativni i trener Goran Tomić danas će nakon dugo vremena na raspolaganju imati kompletan igrački kadar. Dobra je to vijest koja stiže s Rujevice »u predvečerje« sudara s Hibernianom (20 sati) u uzvratu trećeg pretkola Konferencijske lige. Ulog je popriličan, pobjeda vodi do ulaznice »play-offa« s boljim iz ogleda PAOK – Bohemians. No prvo treba preskočiti škotsku prepreku…


Riječani su na Easter Roadu izvukli remi (1:1) nakon vodstva s kojim u konačnici s obzirom na viđeno i moraju biti zadovoljni. Jednom je Bijele spasila vratnica, drugi put u nadoknadi vratar Labrović. Gol Ampema u gostima više nema toliku težinu kao nekad i sasvim je jasno da samo pobjeda, u regularnom dijelu, produžecima ili nakon jedanaesteraca, vodi u novu rundu natjecanja.


U Edinburghu Bijeli nisu uspjeli nametnuti svoju igru, poduzetniji i aktivniji bili su samo u pojedinim dijelovima susreta u kojima su stvorili nekoliko polušansi. Hibsi su s druge strane demonstrirali otočki nogomet, ali s dosta »europskog začina«. Pokazali su da nisu momčad koja samo juri travnjakom i oslanja se na ubačaje, već sastav koji i gradi igru uz silnu dozu agresije. I stoga je pravo pitanje kako će Tomić večeras posložiti kockice riječkog mozaika kad s igračkim kadrom ima puno veći manevarski prostor. I naravno, u kojem će sustavu odgovoriti na »nabrijane« Škote. U prvoj se utakmici vidjelo da možda Bijelima nedostaje jedan igrač više u veznoj liniji. To je pomalo i »gušilo« napadačku igru, malo je bilo pravih lopti za Drmića i Ampema.


Optimizam u momčadi




– Stanje u momčadi je dobro, analizirali smo našu međusobnu utakmicu i vidjeli koje stvari moramo popraviti te s optimizmom dočekujemo utakmicu – kaže Tomić. – Hibernian je stvarno jedna kvalitetna momčad, ali s druge strane i mi imamo svoje kvalitete te se nadam da uz veliku podršku navijača možemo proći dalje. Strategija? Sigurno smo je razradili. Treba odigrati pametno. Nije to bezazlena momčad, može zaprijetiti na više načina, a dobri su i u prekidima igre. S druge strane igramo na našem terenu i očekujem pravi gard naše momčadi. Dakle, pobjednički, jedan pravi stav. Uz pravu energiju i dodatnu podršku s tribina.


Nakon Edinburgha trener Bijelih jasno je istaknuo kako se njegova momčad morala više nametnuti…


– Rekao bih da smo jedan dio prve utakmice proveli malo u grču. Sigurno da možemo dosta bolje, pogotovo kad imamo loptu u nogama. Imamo dobre, tehnički potkovane igrače tako da s te strane mislim da kontrola utakmice mora biti bolja.


Hibernian je slavio i u drugoj prvenstvenoj utakmici, nakon Motherwella u gostima (2:3) matirao je uvjerljivo i Ross County (3:0) na domaćem travnjaku. Tomić je pogledao i tu utakmicu…


– Odigrali su stvarno jako dobru utakmicu, slomili su protivnika u desetak minuta prvog poluvremena. Opet su ponovili te dobre stvari koje znamo o njima. Imali su nekih malih, sitnih promjena u sastavu, ali više zbog ozljeda.


Rijeka na startu sezonu odiše kao momčad s napunjenim spremnicima i dosta energije. Defenzivni blok je dobar, napad stvara dosta šansi, ali realizacija još uvijek nije na željenoj razini. Ovaj put treba se spremiti na eventualne produžetke pa i moguće jedanaesterce.


– Uvijek moramo biti spremni na sve. No u ovom nam je trenutku fokus na našu samu igru i kako da podignemo taj segment. U kakvom je stanju Murić? Konkurira za sastav… Sad su svi u pogonu. Sigurno je bilo nekih posljedica od te utakmice u Škotskoj, a na posljednjem ćemo treningu donijeti konačnu odluku o sastavu.


Na dobrom putu


Rijeka s trima ili četirima igračima u zadnjoj liniji? Pitanje je koje se nameće kad kao stoperi figuriraju Smolčić, Galović i Escoval, a bočni igrači Tomečak i Vukčević.


– Spremni smo na sve opcije. Imamo plan A, B i C. Kao i mijenjati varijante za vrijeme utakmice ovisno o razvoju događaja na travnjaku. Kakve goste očekujem? Slične kao i u prošloj utakmici. Ne vjerujem da će izlaziti dosta visoko i napadati, već da će biti kompaktni i čekati svoju prigodu.


I Adrian Liber na tragu je trenerova optimizma.


– Pripremamo se najbolje što možemo, vidjeli smo gdje smo griješili i gdje nismo bili dobri. Pokušat ćemo u tim situacijama reagirati bolje. Napravit ćemo sve da prođemo dalje – kaže Liber.


– Utakmice drugačijeg inteziteta? Otkada sam došao iz Orijenta, naravno da su sve ove utakmice razina više. Mislim da se po mojim igrama vidi da se još uvijek prilagođavam, izvedba nije uvijek idealna i ima oscilacija. Ali mislim da sam na dobrom putu…


Drmić se malo »požalio« da u pravoj utakmici nije bilo dovoljno dubinskih lopti… A Ivanušec je najbolje demonstrirao što znači jedna dobro »podvaljena« lopta.


– Dat ćemo sve od sebe da mu pružimo koju asistenciju više.


Liber je odgovorio i na pitanje ozračja u momčadi.


– U prvoj nam je utakmici problem bio manjak samopouzdanja. I tu svakako moramo biti bolji. Znamo da je protivnik čvrst i agresivan pa ćemo morati jednostavno odgovoriti istom mjerom. Ako budemo na maksimumu, ne bi trebalo biti problema. Ove europske utakmice imaju veliku važnost, same su po sebi prestižne i igrati ih prava je uživancija – zaključuje Liber.