Nije lako

Nogometaši Rijeke pod imperativom prve domaće pobjede ove sezone dočekuju Slaven Belupo

Zlatko Horvat

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Slaven Belupo je spoj iskustva i mladosti. Imaju četiri, pet starijih igrača, koji su kostur momčadi iz prošle sezone. Igraju jedan specifičan nogomet. No, očekujem našu dobru prezentaciju i, naravno, pobjedu - kaže trener Rijeke Dragan Tadić



RIJEKA  Pogled na ljestvicu, sedmo mjesto u konkurenciji deset klubova SuperSport HNL-a, nije baš ugodan za navijače Rijeke. Istina, olakšavajuće su okolnosti što su Bijeli odigrali utakmicu manje, u nekom kasnijem terminu odigrat će se Jadranski derbi s Hajdukom na Poljudu, dok su u prva četiri kola triput trebali gostovati. Bijeli sutra navečer imaju prigodu za skok prema gornjem dijelu ljestvice, kada im u goste na Rujevicu stiže Slaven Belupo. Koprivničanci još nijednom nisu slavili na Rujevici, u taboru Bijelih nadaju se da će tako i ostati. Štoviše, tri boda nameću se kao imperativ. Svjestan je toga i Dragan Tadić, trener Rijeke.


– Čeka nas još jedna teška utakmica. Slaven Belupo je jedna iskusna ekipa, zapravo spoj iskustva i mladosti. Imaju četiri, pet starijih igrača, koji su kostur momčadi iz prošle sezone. Igraju jedan specifičan nogomet. No, očekujem našu dobru prezentaciju i, naravno, našu pobjedu – kaže Tadić.


Bijeli su u porazu od Lokomotive (1:3) u Kranjčevićevoj prošle nedjelje pokazali »znakove života«, barem kad je u pitanju napad. Tri primljena pogotka, dva iz kontranapada nakon asistencija Sandra Kulenovića, plus velika obrambena pogreška koja je definitivno presudila utakmicu, ukazuju da Tadića i njegove suradnike čeka još puno posla.


Skupa škola




– Imali smo problem u fazi obrane, iz tranzicije po izgubljenoj lopti. To moramo popraviti. Razgovarali smo s igračima i oni su toga svjesni. Što se tiče napada, stvarno smo bili dobri, po mom guštu. U prvih 15 minuta smo igrali stvarno fenomenalno, a onda su nas presjekla ta dva gola. Vratili smo se u igru i do njihovog trećeg gola bili smo baš dobri. Na kraju nismo uspjeli. To nam je škola, te pogreške se ne smiju ponavljati – dodaje Tadić.


Tri primljena gola nisu za pohvalu. Dva stopera, Anton Krešić (198 cm) i Mateo Pavlović (196 cm), mogu pokriti zračni prostor, ali na vjetrometini, bez pomoći suigrača, ide malo teže. A sve počinje od obrane.


– Na početku je cilj bio primati što manje golova. Ne mogu sada reći da uža obrana nije dobra jer obranu igra cijela momčad. Ne mogu kriviti samo obranu, ne želim nikoga kriviti jer ja sam prvi odgovoran za sve što se događa. Moramo svi zajedno poraditi na tome.


Ostaje još problem realizacije. Još je nekoliko treninga iza momčadi i kockice igre trebale bi polako sjesti na svoje mjesto. U tri kola Bijeli igraju sa Slaven Belupom i Varaždinom na Rujevici te s Istrom 1961 na Drosini. Navijači očekuju berbu bodova i skok na ljestvici.


– U posljednjoj utakmici stvarali smo puno šansi i to je bilo dobro. Nedostajala je realizacija. Nadam se da će i to doći. Kada je u pitanju sustav i sastav, još imamo nekih kombinacija.


Ozlijeđenih nema, samo poluspremnih, poput Kolumbijca Andresa Solana. Još neki nisu na sto posto.


Friganov povratak


– Solano se diže. Pokušali smo s njim od početka s Lokomotivom, ali još nije na razini da bi mogao odigrati neku ozbiljnu utakmicu svih 90 minuta. Morat ćemo s njim još pričekati. Naravno, u konkurenciji je, u momčadi. Trenira dobro i glavno da je njegovo koljeno u dobrom stanju. Što se ostalih tiče, nema ničega što bi bilo alarmantno. Uvijek ima ozljeda koje se riješe za dan, dva. U konkurenciju se vraća Matija Frigan, koji nam je nedostajao protiv Lokomotive.


S trenerom Tadićem, kada je u pitanju sutrašnja utakmica, slaže se i Mateo Pavlović, 32-godišnji Mostarac visok 198 centimetara, koji je ovog ljeta stigao iz francuskog Amiensa da bi pojačao obrambene redove.


– Očekuje nas nezgodan protivnik koji zna igrati na rezultat. No, mi moramo tražiti prvu pobjedu sezone na Rujevici, pred našim navijačima, to nam je cilj i imperativ. Očekujemo dobru igru i pozitivan rezultat – kaže Pavlović, koji može igrati u obje obrambene varijante, s tri ili četiri igrača u zadnjoj liniji.


– Igrao sam oba sustava. Možda više volim igrati u sredini, središnjeg braniča. Tu mogu dati najviše – dodaje Pavlović.


To znači da bi Rijeka mogla početi češće igrati s tri igrača ispred vratara.


– Ako Mateo garantira tri boda, onda će igrati središnjeg braniča… – našalio se Tadić.


Atmosfera je dobra, na Rujevici bi željeli da bude još bolja u nedjelju kasno navečer.