Varaždin vs. Rijeka

Nogometaši Rijeke jednostavno nemaju pravo na kiks u Varaždinu: “Znamo što nam je činiti…”

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Nadam se da ćemo do kraja zadržati kompaktnost i energiju da ostvarimo taj jako bitan cilj plasmana u Europu - kaže trener Goran Tomić



RIJEKA Nogometaši Rijeke današnjim gostovanjem u Varaždinu kod istoimenog domaćina ulaze u pretposljednju rundu prvenstva prije konačne raspodjele europskih ulaznica. Dio nepoznanica mogao bi se znati danas jedino u slučaju pobjede Bijelih i poraza Hajduka čime bi Riječani kolo prije kraja u najmanju ruku osigurali četvrto mjesto. A vodi li ono vodi u Konferencijsku ligu znat će se nakon srijede i finala Kupa između Dinama i Istre 1961… Hoće li pak Bijeli napasti treću poziciju, koja sigurno vodi u Europu, ovisi o ishodu derbija u Velikoj Gorici.


– Zadovoljan sam kako je momčad reagirala nakon dvaju poraza, posebno od Dinama. To obično budu puno puta udarci na psihu momčadi, ali dečki su pokazali da posjeduju karakter. U kratko razdoblju sve su stavili iza sebe i odigrali dobru utakmicu – kaže trener Goran Tomić.


Je li trenera Rijeke iznenadila izrazito visoka pobjede Hajduka nad Goricom?




– Moram priznati da me iznenadila. Očekivao sam puno veći otpor Gorice. Pogledao sam i ogled Varaždina i Hajduka (0:1, op. a.) i nema tu nekih velikih tajni, kraj je sezone i svako se bori za svoje ciljeve. Gotovo svaka momčad ove sezone prolazila je razdoblja dobre i loše igre, a potrebno se što prije izvući iz tih »crnih rupa«.


Povratak Murića


Murić se danas vraća u konkurenciju nakon tri žuta kartona, a dobro je i kapetan Andrijašević čiji je nastup bio upitan još u Koprivnici.


– Generalno, svi su u treningu. Kulenović je imao nekih problema, ali mislim da će sve biti OK. Andrijašević? Franko ima isto određenih problema, ali stisne zube i igra. Samo pokazuje koliko mu je stalo do Rijeke. Odigrao je pošteno i svaka mu čast na tome.


Varaždin je dobio posljednju utakmicu na svom terenu (2:1), što je svakako dobro upozorenje Bijelima. Bio je i tvrd orah na Rujevici…


– Riječ je o momčadi koja se čupa za ostanak, a po meni je trebala sigurno uzeti više bodova. Imaju dobar miks individualne kvalitete i čvrstine, u napadu imaju nekoliko igrača koji iz ničega mogu zaprijetiti i ugroziti gol.


U prošlim utakmicama uvijek je trebalo obraćati pozornost na nekog stožernog protivničkog igrača u napadu ili malo povučenijeg u vezi. Od Miereza do Livaje i Petkovića. Danas će to biti Obregon…


– Obregon je pokazao velik potecijal jer je izrazito jak na lopti. Svaka visoko upućena lopta na njega može biti opasnost, poglavito zato jer može pobjeći u prostor. Ali osim njega treba obratiti pažnju i na Đuraseka i Postonjskog, kao i na Herreru. Imaju i brzinu preko Peca. Očekuje nas izrazito zahtjevna utakmica, ali znamo što nam je činiti. Jedino nas tri boda mogu zadovoljiti. Dečki su svjesni važnosti utakmice i napravit će sve da tako i bude.


Bez zamjerki


Varaždin krasi agresivnost, momčad su s najviše žutih kartona u ligi (83), ali i jedna od najzapaženijih po broju oduzetih lopti u prosjeku po utakmici i presjecanju protivničkih napada.


– Istina, čvrsti su i agresivni s napadačkom kvalitetom. To su zanimljivi podaci i dovoljno govore koliko odgovorno moramo odigrati. S druge strane ogroman je ulog u igri, a ova momčad Rijeke je pokazala da kad joj je najteže i kad je pod pritiskom uvijek dobro reagira. Nadam se da će tako biti i ovog puta. Na našoj strani je sigurno veća kvaliteta, ali nju treba pretočiti na travnjak.


Tomić od početka inzistira na zajedničkom duhu i na travnjaku i u svlačionici.


– Od prvog dana nemam apsolutno nikakvu zamjerku na ničije ponašanje, a u tom razdoblju uzeli smo najviše bodova odmah iza Dinama. Momčad je odradila posao na visokoj razini, osim tog kiksa i bolne točke kod ispadanja u Kupu. Da je početak sezone, mi bismo bili odmah iza Dinama, no sada je kraj sezone i nema se pravo na kiks. Što se tiče odgovornosti i zalaganja prema poslu, zadovoljan sam igračima. A porazi se događaju. Nadam se da ćemo do kraja zadržati kompaktnost i energiju da ostvarimo taj jako bitan cilj plasmana u Europu. Bitno mi je da zadržimo zajedništvo i vjerujemo u najbolje.


Rijeka danas nakon dugo vremena igra u ranom terminu od 15 sati. Olakotna ili otežavajuća okolnost?


– Prilagodit ćemo se na sve, nema tu velikih problema. Bitan je samo fokus momčadi i unutarnji motiv igrača. Nećemo se zamarati s nekim stvarima, jedino na budemo na visokoj razini kao što je to bilo u Koprivnici – zaključuje Tomić.