Važ je naš

Nogometaši Rijeke imaju prilike iz Pule donijeti sedmi kup u klupske vitrine

Ivan Volarić

Rijeka je prije dvije godine u Varaždinu osvojila svoj posljednji Kup/Foto Arhiva NL

Rijeka je prije dvije godine u Varaždinu osvojila svoj posljednji Kup/Foto Arhiva NL

Bijeli i modri četvrti put igraju susret za Rabuzinovo sunce. Rijeci su pripala dva od posljednja tri međusobna sudara. Prvi i jedini poraz od rivala iz Maksimira doživjeli su prije 25 godina. Igor Bišćan može se svrstati u ugledno društvo trenera koji su s Rijekom osvajali Kupove (Spasojević, Brnčić, Scoria, Skočić i dvaput Kek)



RIJEKA Priča o riječkim nogometnim finalima nacionalnih Kupova počela je davne 1978. godine kada se to natjecanje nazivalo – Kupom maršala Tita. Rijeka je na putu prema svojem prvom velikom finalu izbacila »Partizan«, vinkovački »Dinamo«, »Hajduk«, te u polufinalu tada moćni »Velež«. Momčad trenera Dragutina Spasojevića u finalu je pomalo iznenađujuće čekala »Trepča« iz Kosovske Mitrovice, momčad koja je te sezone ušla u Prvu ligu, a na putu do finala izbacila je između ostalih »Dinamo«. Igrala se jedna finalna utakmica na beogradskoj Marakani pred 40 tisuća gledatelja i tri tisuće navijača »Rijeke«. Jedini pogodak u prvoj minuti produžetka postigao je Milan Radović. Kapetan Zvjezdan Radin imao je tu čast prvo podignuti trofej u klupskoj povijesti. Idući dan igračima je priređen veličanstveni doček ispred hotela Bonavija pred dvadesetak tisuća navijača, prvi put skandiralo se: Važ je naš!


Beogradska tragedija


Godinu dana kasnije igrači »Rijeke« obranili su naslov pobjednika Kupa. Na putu do finala »bijeli« su prošli »Istru«, »Borac Čačak«, niškog »Radničkog« i »Crvenu zvezdu« u polufinalu u Beogradu. Budući da je drugi finalist bio beogradski »Partizan«, igrale su se dvije utakmice koje je s riječke klupe vodio v. d. trenera Marijan Brnčić. Prvu utakmicu odigranu pred dvadesetak tisuća gledatelja na Kantridi »bijeli« su dobili 2:1 pogocima Nikice Cukrova i Bursaća. Ispostavilo se da je gol prednosti bio sasvim dovoljan. Riječani su u uzbudljivom beogradskom uzvratu uz podršku nekoliko tisuća svojih navijača uspjeli sačuvati prednost i druge godine zaredom osvojiti kup.Treći i posljednji finale Kupa bivše države »Rijeka« je igrala 1987. godine protiv Hajduka. Na finale u Beograd ponovo je otputovalo više od 4.000 navijača »Rijeke« koji su na stadionu JNA pružali podršku igračima. Prvi put na jednom finalu Kupa sudjelovali su i pripadnici Armade, navijačke skupine formirane uoči polufinalnog ogleda u Titogradu. Jadranski derbi prometnuo se u jedno najkontroverznijih finala Kupova bivše države. Mnogi jugoslavenski mediji bili su suglasni u tvrdnjama da je beogradski sudac Zoran Petrović obilježio finale sudeći kontra momčadi Mladena Vrankovića. »Rijeka« je na kraju izgubila nakon izvođenja jedanesteraca. U tragičara se prometnuo vratar Mauro Ravnić, koji je, nakon što je obranio jedanaesterac, Setinovu promašio penal vrijedan trofeja. Unatoč porazu igrače i vodstvo »Rijeke« idućega dana dočekalo je mnoštvo navijača na Korzu.

Nakon 26 godina


Godine 1994. »Rijeka« je igrala svoje prvo finale Kupa Hrvatske. Baš kao i ono s »Hajdukom«, i ovo je ostavilo gorak okus u navijača »Rijeke«. Ne samo zbog poraza, nego osjećaja da momčad predvođena trenerom Srećkom Juričićem jednostavno nije smjela pobijediti miljenika ondašnjeg političkog vrha – Croatiju. Prva utakmica u Maksimiru završila je 2:0, no Riječani su cijelo drugo poluvrijeme igrali s igračem manje zbog isključenja Alena Horvata. U uzvratu »Rijeka« je pogotkom pokojnog Dude Pavličića pobijedila 1:0, nedovoljno za ukupnu pobjedu. Utakmicu su obilježili i veliki incidenti oko stadiona.Na proljeće 2005. godine navijači »Rijeke« ponovo su klicali: Važ je naš! Baš kao i krajem 70-godina »bijeli« su dvije godine zaredom bili pobjednici Kupa. Prvi je bio posebno sladak, ne samo zbog toga jer je stigao nakon 26 godina čekanja već i zbog toga jer je osvojen u dvorištu naljućeg rivala – na Poljudu. »Rijeka« je pogocima Dumitrua Mitua i Tomislava Ercega stekla minimalnu prednost (2:1) nakon prve utakmice, a onda pred 1.500 svojih navijača na Poljudu ostvarila pobjedu (1:0 Mitu) za veliko riječko slavlje i »osvetu« za poraz iz 1987. godine. Momčad, koju je vodio najmlađi trener u klupskoj povijesti Elvis Scoria, dočekalo je više od deset tisuća navijača na trgu ispred Bonavije.Godinu dana kasnije isti uspjeh ponovo je Scorijin pomoćnik i nasljednik Dragan Skočić. »Rijeka« je u prvoj finalnoj utakmici na Kantridi svladala »Varteks« 4:0 golova Vugrinca (2), Linića i Bobića. Oko tri tisuće navijača »Rijeke« otputovalo je na feštu u Varaždin, no umalo je izostala. U 78. minuti Davor Vugrinec postavio je 2:1, činilo se da je u tim trenucima sve gotovo, no uporni »krojači« se nisu predavali i u idućih petnaestak minuta postigli su čak tri gola! »Bijeli« su jedva dočekali da sudac Šupraha označi kraj utakmice i spriječi povijesnu blamažu. Još jedan primljeni gol značio bi da su Riječani ispustili čak četiri gola prednosti. Unatoč visokom porazu Riječani su ponovo dočekali svoje ljubimce na Korzu.

Dupla kruna


Treći Kup Hrvatske u klupske vitrine stigao je 2014. godine. »Bijeli« su u dvije utakmice bili bolji od Dinama. U prvoj utakmici u Maksimiru slavili su pogotkom Ivana Tomečaka, dok je 10 tisuća navijača na Kantridi vidjelo još jednu pobjedu »bijelih«. Josip Mitrović i Zoran Kvržić pogodili su za glatku (2:0) pobjedu. Matjaž Kek osvojio je svoj prvi trenerski trofej na riječkoj klupi. Tri godine nakon toga nekoliko tisuća navijača otputovalo je u Varaždin, neposredno nakon osvajanja prvoga klupskog naslova prvaka, po duplu krunu. Ponovo su s druge strane igrališta bili igrači u modrim dresovima koji su se silno željeli osvetiti za izgubljenu titulu. No, šampionska momčad Rijeke je ponovo pokazala karakter i kvalitetu onda kada je to bilo najpotrebnije i s 3:1, golovima Gavranovića (2) i Župarića donijela i ukupno šesto nacionalni kup na Rujevicu. Ovaj trofej jedini je koji se nije dočekao na Korzu jer je stigao neposredno nakon velikog slavlja i dočeka momčadi s pokalom namijenjenom državnom prvaku.


Nogometaši Rijeke ove srijede u Puli igraju svoje deveti finale Kupa. Bijeli i modri četvrti put igraju susret za Rabuzinovo sunce. Rijeci su pripala dva od posljednja tri međusobna sudara. Prvi i jedini poraz od rivala iz Maksimira doživjeli su prije 25 godina. Igor Bišćan može se svrstati u ugledno društvo trenera koji su s Rijekom osvajali Kupove (Spasojević, Brnčić, Scoria, Skočić i dvaput Kek) ili onih rijetkih koji su u finalu ispustili veliku priliku za osvajanje trofeja (Juričić, Vranković).


Finala Kupa maršala Tita


1978.


Rijeka – Trepča 1:0




BEOGRAD 24. svibnja 1978. Stadion Marakana. Gledatelja: 40.000. Sudac: Radmilo Ristić (Beograd). Pomoćnici: Radić (Solin) i Pevčević (Valjevo). Strijelac: Radović (91’)


RIJEKA: Avramović, Makin, Hrstić, Cukrov, Radin, Juričić, Durkalić, Radović (Šugar), Kustudić, Ružić, Desnica.


TREPČA: Mutibarić, Ljiljak, Grbović, R. Prekazi, Celina, Miletović, Radojević (Radević), Cimili (Ajeti), Stolić, Ademi i Savović.


1979.


Rijeka – Partizan 2:1


RIJEKA 16. svibnja 1979. Stadion na Kantridi. Gledatelja: 18.000. Sudac: Nikola Nikić (Ljubljana). Pomoćnici: Tauzes (Ljubljana) i Pavićević (Kragujevac). Strijelci: 1:0 Cukrov (18’), 1:1 Kozić (67’), 2:1 D. Bursać (83’).


RIJEKA: Avramović, Filipović, Hrstić, Cukrov, Radin, Juričić, D. Bursać, Makin (od 67’ Peranić), Tomić, Ružić, Jasprica (od 46’ Jerolimov).


PARTIZAN: Zalad, T. Kovačević, Kozić, Kunovac, Đurović, Lazičić, Živković, Trifunović, A. Todorović (od 52’ Varga), Xh. Prekazi (od 46’ Boško Đorđević), Klinčarski.



Partizan – Rijeka 0:0


BEOGRAD 24. svibnja 1979. Stadion JNA. Gledatelja: 70.000. Sudac: Tome Manojlovski (Tetovo). Crveni kartoni: Desnica (Rijeka) i Klinčarski (Partizan) u 79’ i Kozić (Partizan) u 83’.


PARTIZAN: Nikitović, T. Kovačević, Kozić, Kunovac (od 31’ Xh. Prekazi), N. Stojković, Đurović, Živković, Trifunović, Santrač (od 65’ Varga), Klinčarski, Boško Đorđević.


RIJEKA: Avramović, Makin, Hrstić, Cukrov, Radin, Juričić, D. Bursać, Radović (od 46’ Fegic), Tomić, Ružić (od 60’ Bačvarević), Desnica.


1987.


Hajduk – Rijeka 10:9 11m (1:1)


BEOGRAD 9. svibnja 1987. Stadion JNA. Gledatelja: 30.000. Sudac: Zoran Petrović (Beograd). Pomoćnici: Zuber (Bačka Topola) i Muharemagić (Tuzla). Strijelci: 1:0 Asanović (43’), 1:1 Radmanović (85’). Strijelci iz jedanesteraca: Asanović, Ćelić, Andrijašević, Tipurić, Dražić, Deverić, Jarni, Adamović i Vardić za »Hajduk«, a Mladenović, Valenčić, Janković, Škerjanc, Sredojević, Jelavić, Kotur i Rubčić za »Rijeku«. Ravnić je obranio udarce Setinova i M. Bursaća, a Varvodić udarce Radmanovića, Ravnića i Paliske.


HAJDUK: Pralija (od 119’ Varvodić), Jarni, Dražić, Andrijašević, Setinov, Tipurić, Deverić, Ćelić, M. Bursać, Asanović, Bućan (od 103. Adamović).


RIJEKA: Ravnić, Jelavić, Rubčić, Kotur, Paliska, Sredojević, Janković, Radmanović, Matrljan (od 46’ Škerjanc), Mladenović, Vujčić (od 76’ Valenčić).


Finala Kupa Hrvatske


1994.


Croatia – Rijeka 2:0


ZAGREB 1. lipnja 1994. Stadion na Maksimiru. Gledatelja: 15.000. Sudac: Veljko Matković (Rijeka). Pomoćnici: Laptalo (Cavtat) i Metličić (Split). Strijelci: 1:0 Dž. Turković (12’), 2:0 I. Cvitanović (48’). Crveni karton: Horvat (43’).


CROATIA: Ladić, Dž. Turković, Lesjak, D. Šimić, Mamić (od 60’ Jeličić), Ištvanić, Halilović, Gašpar, Vlaović (od 78’ Adžić), Škrinjar, I. Cvitanović.


RIJEKA: Žganjer, Kurtović, Kelentrić, Horvat, Belaić, E. Brajković, Raković (od 49’ Rubčić), Mladenović, Živković, Šašivarević, Knežević (od 46’ Scoria).


Rijeka – Croatia 1:0


RIJEKA 15. lipnja 1994. Stadion na Kantridi. Gledatelja: 15.000. Sudac: Cvitković (Zagreb). Pomoćnici: Slivar i Huis (Belišće). Strijelac: Pavličić (3’). Žuti kartoni: Scoria i Horvat (Rijeka).


RIJEKA: Žganjer, Kurtović, Pavličić, Rubčić (od 78’ Belaić), Horvat, E. Brajković, Raković (od 65’ Aračić), Mladenović, Scoria, Živković, Samardžić.


CROATIA: Ladić, Dž. Turković, Lesjak, Panadić, D. Šimić, Ištvanić, Halilović (od 78’ Novaković), Gašpar, Vlaović, Škrinjar (od 88’ Adžić), I. Cvitanović.


2005.


Rijeka – Hajduk 2:1


RIJEKA 1. svibnja 2005. Stadion na Kantridi. Gledatelja: 7.500. Sudac: Ivan Novak (Varaždin). Pomoćnici: Grgić (Duga Resa) i Keškić (Vinkovci). Strijelci: 0:1 0:1 Đolonga (22’), 1:1 Mitu (58’), 2:1 Erceg (61’).


RIJEKA: Radman, Ivančić, Knežević, Lerant, Tadić, Erceg, Mitu, Novaković (od 90’ Katulić), Prišć 6 (od 68’ Čaval), Mujdža, Linić (od 46’ Dunković).


HAJDUK: Balić, Turković (od 87’ Šuto), Đolonga, Vejić, Blatnjak, Dragičević (od 69’ Munhoz), Damjanović (od 80’ Biščević), Žilić, Leko, Hrman, Bušić.



Hajduk – Rijeka 0:1


RIJEKA 25. svibnja 2005. Stadion na Poljudu. Gledatelja: 20.000. Sudac: Mario Strahonja (Zagreb). Pomoćnici: Buić (Zagreb) i Havaić (Koprivnica). Strijelac: Mitu (79’).


HAJDUK: Balić, Đolonga, Vejić, Blatnjak, Kranjčar, Damjanović, Leko, Rukavina (od 61’ Dragičević), Vučko, Hrman (od 85’ Rački –), Bušić (od 57’ Turković –).


RIJEKA: Radman, Čaval, Ivančić, Knežević, Lerant, Tadić, Erceg (od 55’ Katulić), Dunković, Mitu, Prišć (od 80’ Butić), Linić (od 71’ Šarić).


2006.


Rijeka – Varteks 4:0


RIJEKA 26. travnja 2006. Stadion Kantrida. Gledatelja: 8000. Sudac: Draženko Kovačić (Križevci). Strijelci: 1:0 Vugrinec (20’), 2:0 Linić (43’), 3:0 Vugrinec (68’), 4:0 Bobic (81’). Crveni karton: Šafarić (3’).


RIJEKA: Žilić, Knežević, Lerant, Šarić (od 83’ Tkalčević), Linić, Prišć, Rendulić, Vugrinec, Tadić (od 72’ Bobic), Novaković, Sharbini (od 57’ Rubil).


VARTEKS: Koprić, Ipša, Lučić, Vuk, Halilović, Jertec (od 61’ Kardum), Pokrivač, Posavec, Šafarić, Benko (od 56’ Pavličić), Jolić.



Varteks – Rijeka 5:1


VARAŽDIN 3. svibnja 2006. Stadion Varteksa. Gledatelja: 8000. Sudac: Alojzije Šupraha (Kolan). Strijelci: 1:0 Lučić (23’), 2:0 Benko (54’), 2:1 Vugrinec (78’), 3:1 Šafarić (84’-11m), 4:1 Novinić (89’), 5:1 Novinić (90’).


VARTEKS: Mance, Lučić (od 79’ Mohorović), Vuk (od 60’ Jolić), Halilović, Šafarić, Pokrivač, Melnjak (od 66’ Posavec), Pavličić, Jertec, Novinić, Benko.


RIJEKA: Žilić, Šarić, Lerant, Knežević, Rendulić, Prišć, Kerkez (od 38’ Tadić), Linić, Vugrinec, Novaković, Sharbini (od 68’ Tkalčević).


2014.


Dinamo – Rijeka 0:1


ZAGREB 7. svibnja 2014. Stadion Maksimir. Gledatelja: 10324. Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica). Strijelac: Tomečak (40’). Crveni kartoni: Zlomislić (85’), Leovac (90’).


DINAMO: Ježina, Pinto, Šimunović (od 90’ Husejinović), Šimunić (od 60’ Capan), Pivarić, Ademi, Brozović, Antolić (od 57’ Pavičić), Soudani, Halilović, Čop.


RIJEKA: Vargić, Tomečak, Mitrović, Lešković, Leovac, Brezovec, Močinić, Jugović (od 90’ Bertoša), Moises (od 72’ Zlomislić), Kvržić (od 55’ Mujanović), Krstanović.



Rijeka – Dinamo 2:0


RIJEKA 13. svibnja 2014. Stadion Kantrida. Gledatelja: 10.000. Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek). Strijelac: 1:0 Mitrović (35’), 2:0 Kvržić (81’). Žuti kartoni: Brezovec, Leovac (Rijeka), Šimunić, Capan, Ademi (Dinamo).


RIJEKA: Vargić, Tomečak, Leovac, Mitrović, Lešković, Brezovec, Jugović (od 84’ Mujanović), Močinić, Kramarić, Moises (od 78’ Zlomislić), Kvržić (od 90’ Sharbini).


DINAMO: Ježina, Pinto, Pivarić, Capan (od 46’ Lima), Šimunić, Ademi, Brozović, Antolić, Čop, Halilović, Soudani.


2017.


Dinamo – Rijeka 1:3


VARAŽDIN 31. svibnja 2017. Gradski stadion. Gledatelja: 8183. Sudac: Ante Vučemilović-Šimunović (Osijek). Strijelci: 0:1 Gavranović (24’), 1:1 Olmo (37’), Gavranović (46’), 1:3 Župarić (73’). Žuti kartoni: Vešović, Elez, Ristovski, Andrijašević, Bradarić (Rijeka), Pivarić, Hodžić, Henriquez (Dinamo).


DINAMO: Zagorac, Matel, Pivarić, Schildenfeld, Lešković (od 53’ Soldo), Machado, Olmo, Pavičić, Hodžić (od 75’ Henriquez), Gojak (od 59’ Sammir), Soudani.


RIJEKA: Prskalo, Ristovski (od 85’ Žuta), Vešović, Župarić, Elez, Bradarić, Bezjak, Mišić, Gavranović, Andrijašević (od 60’ Maleš), Gorgon (od 73’ Čanađija).