Humanost na djelu

Nogometaši Rijeke danas će na Rujevici odigrati humanitarnu utakmicu protiv reprezentacije Ukrajine, upućen apel navijačima

Denis Frančišković

M. LEVAK

M. LEVAK

Pozivam sve da dođu i uveličaju ovaj događaj jer će svaka prodana ulaznica biti uplaćena na United 24, online globalnu platformu za prikupljanje sredstava za pomoć Ukrajini - kaže Luka Ivančić, direktor Rijeke



RIJEKA Nogometaši Rijeke će umjesto dvije odigrati tri utakmice do kraja sezone. Uz Hrvatski dragovoljac u prvenstvu i Hajduk u finalu Kupa, Bijeli će danas u humanitarnoj utakmici na Rujevici ugostiti A reprezentaciju Ukrajine s početkom u 18 sati. Rijeka tako postaje treći klub u Hrvatskoj koji se na sportsko-humanitarni način uključuje u ono najvažnije u ovom trenutku, očuvanje mira i solidarnosti svugdje u svijetu. Ali, prije svega, u Ukrajini, koja prolazi sve ratne strahote. Prije toga zagrebački Dinamo ugostio je onaj kijevski, a utakmica je završila bez pobjednika (2:2), jednako kao i ona na Poljudu između Hajduka i Šahtara (3:3).


– Pripreme su došle u završnu fazu i u stalnom smo kontaktu s ukrajinskim Savezom. Ukrajinci danas u podne slijeću na krčki aerodrom i odlaze izravno u hotel u Opatiju – kaže Luka Ivančić, generalni direktor HNK Rijeka i dodaje: – Ukrajinska reprezentacija dolazi iz Empolija, gdje je također odigrala utakmicu. Nakon naše utakmice na Rujevici vraćaju se u trening-kamp u Ljubljani.


Ljubljana i Srna


Zanimljiva je sama organizacija utakmice i kako se Rijeka našla u ulozi domaćina umjesto madridskog Reala.




– S ukrajinskom vrstom spojili smo se zahvaljujući Ivančici Sudac iz HNS-a i ušli u dogovore oko organizacije utakmice. No, postojala je mogućnost da na današnji dan oni igraju s Realom te su me zamolili ako bismo mogli odgoditi službenu najavu te utakmice jer je Real bio opcija ukoliko ne izbore finale Lige prvaka. To se sve događalo dan prije polufinalne utakmice Madriđana s Manchester Cityjem i kako su Španjolci ušli u finale, javili su mi da će odigrati s nama – dodaje Ivančić.


Utakmica će poslužiti i Ukrajini i Rijeci kao lakša priprema za nadolazeće obveze. Ukrajini u Ligi nacija, Rijeci ponajviše u Kupu.


– Zašto su te utakmice važne? Ukrajinska reprezentacija ne može, nažalost, trenirati u svom kampu u Ukrajini i njihov centralni kamp sada je u Sloveniji. Ove utakmice služe im i kao priprema za ogled Lige nacija u lipnju. Dolaze pretežno igrači Dinamo Kijeva i Šahtara te manji dio igrača iz ostatka ukrajinskih klubova. Neće doći oni igrači u europskim klubovima čija prvenstva još traju.


Prvi operativac kluba poziva sve koji su u mogućnosti da večeras dođu na Rujevicu.


– Poslali smo pozive svom školama i vrtićima da sudjeluju u ovoj humanitarnoj priredbi uz, naravno, posebnu cijenu ulaznice od 20 kuna, koja toliko stoji i za invalide. Ulaz na sjever je također 20 kuna, 40 kuna je istok i 70 kuna zapadna tribina. Pozivam sve da dođu i uveličaju ovaj događaj jer će svaka prodana ulaznica biti uplaćena na United 24, online globalnu platformu za prikupljanje sredstava za pomoć Ukrajini. Nadamo se dolasku gledatelja kako bismo pomogli narodu Ukrajine, koji prolazi kroz ono najgore, odnosno rat. Očekujemo i dolazak Darija Srne, koji je djelatnik Šahtara, a izgradio je dugogodišnju karijeru u Ukrajini. Rok za organizaciju je bio kratak tako da očekujemo danas veću navalu na ulaznice – zaključuje Ivančić.


Bijeli kombinirano


Goran Tomić, trener Rijeke, u ovoj će utakmici, očekivano, izvesti izmiješani sastav. Dio igrača je u fazi oporavka, dijelu treba odmor i ne bi bilo dobro da se bilo tko ozlijedi pred utakmicu sezone u Splitu.


– Utakmica je, prije svega, humanitarna i pozivam sve navijače Rijeke da na ovaj način pomognu narodu Ukrajine u ovim teškim vremenima. Sigurno da ćemo u ovoj utakmici dati priliku igračima koji su manje igrali, a priključit ćemo i nekoliko juniora. Imamo završnu prvenstvenu utakmicu u subotu, a sve radimo s ciljem da budemo na vrhuncu forme za kup-utakmicu s Hajdukom – kaže Tomić.


Inače, reprezentacija Ukrajine je posljednju utakmicu s Hrvatskom odigrala 9. listopada 2017. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Vatreni su slavili 0:2 i tim ogledom na Olimpijskom stadionu u Kijevu zaključili natjecanje u skupini i izborili ispred domaćina drugo mjesto na ljestvici te izborili dodatne kvalifikacije za svjetsku smotru. Zanimljivo, oba gola postigao je Andrej Kramarić.