Povoljna statistika

Nogometaši Rijeke baštine pozitivnu tradiciju u kup susretima protiv Osijeka, Bijeli su dobili sva tri polufinalna sudara

Denis Frančišković

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Posljednji kup sudar Bijelih i Plavo-bijelih stigao je prošle godine u četvrtfinalu i predstavljao trenersko »krštenje« Gorana Tomića na riječkoj klupi



RIJEKA Nogometaši Rijeke, posebno posljednjih godina, specijalizirali su se za domaći Kup, vječiti rival uglavnom bio im je Dinamo. S Osječanima su se dosad u završnicama susretali šest puta i u četiri navrata izlazili kao pobjednici. Tri puta bili su bolji u polufinalima i jednom u četvrtfinalu, dok je Osijek dva puta prolazio u četvrtfinalima.


Upravo su prva dva sudara otišla na stranu Slavonaca. U sezoni 1994./95. oba su sastava minimalno pobjeđivala golovima Vukoje i Samardžića, ali je Osijek bio bolji u izvođenju jedanaesteraca (4:2). Osijek je bio bolji u još jednom četvrtfinalu i to onom sezone 2011./12. kada je slavio u obje utakmice (1:2, 2:0), a Kvržić pritom postigao tri gola.


Nakon toga Riječani su bili nedodirljivi za Osječane. Istina, 2014. teško su izborili prolaz na jedanaesterce (4:3) u polufinalu nakon što su oba susreta završila rezultatom 1:0 (Moises, Dugandžić). Puno uvjerljivija Rijeka je bila 2017. u godini dvostruke krune, također u polufinalu, kada je pobijedila u obje utakmice. U onoj prvoj (3:1) Gavranović je zabio tri pogotka, a u drugoj (0:2) Andrijašević uz autogol Škorića.
Najviše naboja i repova ostavilo je polufinale 2020. na Rujevici koje je sudio Igor Pajač. Osječani su poveli 0:2 golovima Bočkaja, a Murić, Čolak iz jedanaesterca i Sterling (86’) donijeli veliki preokret uz veliko nezadovoljstvo gostiju suđenjem Pajača, ali i samih Riječana procjenom nekih njegovih situacija.




Posljednji kup sudar Bijelih i Plavo-bijelih stigao je prošle godine i predstavljao trenersko »krštenje« Gorana Tomića na riječkoj klupi. Tomić je digao poljuljanu momčad koja je igrom superiorno prošla Gradskim vrtom (1:2) uz dva gola Murića u utakmici u kojoj je momčad Nenada Bjelice slovila kao popriličan favorit. No, Rijeka se potom neočekivano »poskliznula« na Drosini u polufinalu.