HNL

NK Osijek obara rekorde po broju godišnjih pretplata, provjerili smo kakva je situacija u Rijeci

Edi Prodan

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Pred početak HNL-a vidljivo je d je Osijek udjelom na svom teritoriju rekorder, dok je u Rijeci velika ljubav nedovoljno materijalizirana



Osijek s oko 5,4 tisuća prodanih godišnjih pretplatničkih kompleta rekorder je s početka ovogodišnjeg izdanja HNL-a! Kako su nam priopćili iz slavonskog prvoligaša, zanimanje za godišnje karte je jako veliko tako da se lanjsko postignuće prestiglo na samom početku prodaje.


Uz dobre igre, kao i sve naglašeniju ambiciju, razlog tog povijesnog osječkog rekorda je svakako i u činjenici da se sele na novi, najmoderniji hrvatski stadion kapaciteta nešto većeg od 12 tisuća mjesta.


Iako navijači NK Osijek nisu rekorderi u apsolutnim brojkama, mora se znati da je njihov doseg u pravilu jednak granicama županije u kojoj se nalaze.




A ona, Slavonsko-baranjska, ima prema zadnjem popisu 260 tisuća stanovnika. K tome, opterećena je i velikim udjelom navijača Dinama i Hajduka tako da je aktualnih 5,4 tisuća pretplatničkih kompleta tim značajnije ostvarenje.


Daleko od šampionske sezone


HNK Rijeka za sada može računati na svakoj utakmici s najmanje 4,1 tisućom navijača. Daleko je to od rekorda iz šampionske sezone kad se značajno približilo ukupnom kapacitetu Rujevice, kao i od ove godine željenih pet tisuća.


Na žalost, iako je po podršci i iskazanom pripadništvu najšireg sloja poklonika Rijeke riječ o jednom od najznačajnijih klubova Hrvatske i ovog dijela Europe, konačna realizacija te ljubavi nikao da se realizira kroz konkretnu kupnju kompleta ulaznica.


Mnogo je izgovora, najčešći je onaj da se žali za Kantridom i ne želi na tribine Rujevice, tako da je u Rijeci seljenje izazvalo suprotne efekte od onih koji se ovih dana bilježe u Osijeku.


S druge strane, ostane li se na ovim brojkama, teško će se pronaći investitora koji bi krenuo u izgradnju nove Kantride. Zatvoreni krug.


Budi se navijačka scena Istre


Istina, prodaja kompleta ulaznica je još otvorena, uostalom kao i u drugim sredinama, tako da postoji nada kako će se ipak stići do pet tisuća.


I doseg Rijeke je po prilici unutar županijskih granica, iako gubi u nekim svojim dijelovima, na Rabu primjerice, Rijeka dobiva u dijelovima Istre i Slovenije. Primorsko-goranska županija, kao i Slavonsko-baranjska ima 260 tisuća stanovnika.


Sve se značajnije budi i navijačka scena Istre, konkretno, kako nam je istaknula Melinda Kečan, voditeljica odnosa s medijima u NK Istri, broj pretplatnika stigao je do 750, što je postotno gledano značajno povećanje u odnosu na lanjskih 637.


Kako ističe Kečan, nadaju se i još većim brojkama čemu je zasigurno najsnažniji impuls jako dobra prošla HNL sezona. NK Istra je također klub županijskog dosega, no trebat će ipak još dosta godina i ambicije kluba za probojem prema najvišim pozicijama kako bi se najprije uopće stiglo do najprihvaćenijeg kluba u županiji sa 195 tisuća stanovnika.


Situacija u Dinamu i Hajduku


Iz Dinama su nam priopćili kako su do sada prodali – četiri tisuće pretplatničkih kompleta. Iako je brojka najblaže rečeno razočaravajuća, njihove pretplate vrijede i za europske nastupe kluba, a poznato je kako Dinamo uredno nastupa u grupnim fazama nekog od kontinentalnih natjecanja, no ima i kod njih opravdanja koja se vezuju uz – stadion.


S obzirom da je izvan funkcije istočna tribina, ona na kojoj se najugodnije osjećaju navijači raznih dobnih skupina, roditelji s djecom, naprosto populacija koja čini jako velik broj navijača, izostaje njihov dolazak.


Maksimirski zapad je jako skup i orijentiran na elitu, dok je sjever baza BBB. Kako god, premala brojka za klub koji se obraća najmanje populaciji od 1,07 milijun stanovnika unutar Grada Zagreba i Zagrebačke županije.


Na kraju, iz Hajduka nam nisu poslali nikakav odgovor. S obzirom da je riječ o klubu koji jedini u Hrvatskoj ima prosjek broja gledatelja iznad deset tisuća, jasno je kako im je i broj pretplatnika najveći.


Lani je to bilo 9,1 tisuća, dok je njihova ciljna skupina unutar ne samo Splitsko-dalmatinske županije – 425 tisuća stanovnika – nego i još tri dalmatinske županije – Zadarska (160 tisuća stanovnika), Šibensko-kninska (96 tisuća) i Dubrovačko-neretvanska (115 tisuća), dakle više od 800 tisuća stanovnika. Drugim riječima više od devet tisuća pretplatnika jeste apsolutni rekord, no ni blizu onom što udjelom na svom teritoriju ostvaruju Osijek i Rijeka.


Podrži domaći klub


Prema kriteriju dosega, Istra ima po prilici 5,5 puta manje stanovnika od Zagreba i Zagrebačke županije, toliko i prodanih kompleta u odnosu na Dinamo što ih u tom smislu izjednačava.


K tome, Dinamo je na takvoj ljestvici apsolutni zadnji. Da bi Dinamo bio prvi, što je u ovom slučaju Osijek, morao bi imati oko 23 tisuće pretplatnika, Hajduk 17 tisuća (usporedivo s 5,5 tisuća osječkih pretplatnika na 260 tisuća stanovnika).


Očigledno, i u Hrvatskoj sve više vrijedi deviza “support your local team”, podrži domaći klub. To izrazito pokazuju navijači Osijeka i Rijeke, sve više i Istre.