Za koga se igra?

Ništa od “bijelog broda” za finale Kupa: HNS dao Armadi tek 196 ulaznica

Edi Prodan

Umjesto da finale nacionalnog nogometnog kupa bude svečanost za navijače, da bude utakmica u slavu istinske ljubavi prema nogometu, samo gorčina, nezadovoljstvo i mučnina, istaknuo nam je Dejan  Božić, predsjednik KN Armada



HNS je svojim nerazumijevanjem radosti nogometa prouzročio definitivni krah svečanosti ovogodišnjeg finala hrvatskog nogometnog kupa što će se 1. kolovoza, u subotu, održati na šibenskom stadionu Šubićevac.


Finalisti su kao je poznato Rijeka i Lokomotiva. Kapacitet stadiona od 3,6 tisuća mjesta je prema kovidalnim propisima sveden na jednu trećinu od čega simpatizerima Rijeke i Lokomotive pripada po 30 posto. S obzirom da se, očigledno, nije imalo namjeru zatražiti od Lokomotive njihov kontigent navijačkih ulaznica i preraspodijeliti ih Rijeci, sutra će Armada morati poništiti predugovor s Jadrolinijom koja se s potpunim razumijevanjem navijačke strasti smanjila cijenu korištenja broda “Zadar” na 200 tisuća kuna. No, kako navijači Rijeke prema broju ulaznica ni u kom slučaju ne mogu doći do najmanje 700-800 ulaznica koje bi pojedinačnu cijenu karte svela u razumnu mjeru, putovanje na finale kupa u Šibenik je definitivna – prošlost.


– Malo je reći da smo razočarani pa i tužni te zabrinuti činjenicom da nam je HNS, Armadi dakle ne sveukupnom navijačkom korpusu Rijeke, dodijelio 196 ulaznica.




Pitam se stoga može li nam itko u HNS-u objasniti kako da od navedenog broja ulaznica odredimo tko ima prioritet u njihovoj kupnji? Što nam je činiti?


Umjesto da finale nacionalnog nogometnog kupa bude svečanost za navijače, da bude utakmica u slavu istinske ljubavi prema nogometu, jer kup uvijek otvara mogućnost da jako visoko stignu i “mali” klubovi, samo gorčina, nezadovoljstvo i mučnina, istaknuo nam je Dejan  Božić, predsjednik KN Armada.


I u cijelosti je u pravu. Umjesto u sigurnosti broda, a pod sigurnost tu mislimo na zdravstvenu i onu opću, navijači Rijeke doplove u Šibenik, samo mrvice. HNS je navijače Rijeke poslao na autocestu, u najveću ovogodišnju gužvu koja će vladati najznačajnijeg vikenda po hrvatski turizam, najznačajnijih dana pp pinjenje hrvatskog Proračuna koji je zbog svega što nam se događa itekako ispražnjen.


Potrošit će se energije i novca osiguravanje prolaska navijača, zatvarat će se benzinske crpke, usporavati ionako preopterećeni promet. Umjesto radosti nogometa, potpuni grč i mučnina.


Da, može se netko skrivati iza pravila da 30 posto stadiona pripada navijačima Lokomotive, no ni najstariji pratitelji hrvatske nogometne lige ne mogu se sjetiti kad su igdje vidjeli organiziranu skupinu navijača Lokomotive.


Zna li itko kako se zove njihova navijačka skupina, kakvi su joj simboli, pjesma i stil navijanja? Naravno da na ta pitanja nitko ne može odgovoriti jer Lokomotiva na žalost nema nikakve organizirane navijačke skupine. Da je dakle bilo imalo volje, da HNS imalo drži do nogometnih navijača, koji su jedan od njihovih najvažnijih razloga postojanja, kontingent ulaznica za nepostojeće navijače Lokomotive dodijelio bi se – Rijeci.


Gradu i ljudima koji u tisućama vole svoj klub, koji su itekako spremni u velikom broju krenuti, 1. kolovoza, put Šibenika.


Znamo da nije ni najmanje kulturno ono što se HNS-u viče na svim hrvatskim stadionima. No umjesto da se prigode poput finala nogometnog kupa iskoristi za pružanje pomirbenih tonova, na vatru se doljeva nove količine nerazumijevanja.


Tko će biti na kraju kriv dođe li do bilo kakve eskalacije nerazumijevanja? Navijači, kao i uvijek. Šteta, Šibenik je mogao biti tako lijepa fešta nogometa. HNS-u očito do toga nije stalo.