Slijedi Real Sociedad

Nino Galović uoči gostovanja u Španjolskoj: “Ovo će nam biti najteži europski ispit”

Mateo Sučić

NA SAN PAOLU - Nino Galović i Matteo Politano/Foto REUTERS

NA SAN PAOLU - Nino Galović i Matteo Politano/Foto REUTERS

Očekujem da će Real Sociedad biti najteža europska utakmica za nas, Španjolci su okomitiji, igraju s više ideje za razliku od Napolija, koji je tipična talijanska momčad koja igra na rezultat - kaže Nino GalovićRIJEKA Osijek je arhiviran, Rijeka se okreće Real Sociedadu, ali ne pobjedom protiv izravnog konkurenta na ljestvici. Bočkajev eurogol je na kraju skrojio remi na jedini način na koji su gosti mogli izbjeći poraz. Jer Rijeka je odigrala zrelu utakmicu i na kraju je puno bliži dojam da »bijeli« nisu osvojili bod, već izgubili dva.


– Na utakmicu protiv Osijeka gledam na način da smo izgubili dva boda, a ne osvojili jedan. I nakon isključenja smo imali dvije odlične prilike, organizirano i kompaktno smo se branili, osim situacije u kojoj je Nevistić odlično reagirao i remek-djela Bočkaja, nisu nam ozbiljno zaprijetili – kaže Nino Galović.


Utakmica protiv Osijeka jedna je od onih koje su posljednjih sezona uvijek na europskoj razini, zbog rivalstva i igračke kvalitete u obje momčadi osjeti se taj europski štih, a u ovom ogledu Riječani su pokazali vrijednost nastupa u grupnoj fazi europskih natjecanja.
– Sigurno pomaže igranje Europe jer rastemo kao momčad. Nakon problema s koronavirusom, ozljedama i umorom, mislim da hvatamo zalet jer izgledamo sve bolje i bolje. Mogu poželjeti da nastavimo tako.


Riječanima je nedostajalo tek malo više odlučnosti u završnoj trećini, malo više ubojitosti u zadnjoj trećini.


– O tome smo razgovarali u svlačionici na poluvremenu i na kraju utakmice. Radili smo dobro tu prvu fazu kada je trebalo izaći iz obrane, pa onda i srednju, ali kao da je nešto nedostajalo prema naprijed. Nije to kritika nikome, već naša želja da pronađemo rješenje kako doći u situaciju za bolji zadnji pas ili prostor za udarac. Šteta, jer zadovoljstvo bi bilo potpuno da smo uzeli i ta dva boda.


Torres se nije javio za savjet kako sa Španjolcima

Nino Galović u dresu japanskog Sagan Tosua svlačionicu je dijelio s Fernandom Torresom, sjajnim španjolskim napadačem, koji je prošle godine zaključio karijeru.
– Jesmo li u kontaktu? Nisam tip koji voli daviti, ali čujemo se svako toliko – kaže Galović.
Je li ponudio kakav savjet kako sa Španjolcima?
– Nije, nije… Baš sam gledao udaljenost između Madrida i San Sebastiana kako bih ga pozvao na utakmicu, ali kako se radi o 500 kilometara, ipak je malo predaleko – kaže Galović.

Zaostale utakmice


Na stranu europske utakmice u kojima Rijeka često mora igrati u podređenoj ulozi, dojam je da su »bijeli« protiv Osijeka odigrali najkompletniju utakmicu ove sezone.


– I u svim europskim utakmicama, osim AZ-a, smo odigrali dobro, protiv svakoga smo stvorili svoje prilike, ali govoreći samo o HNL-u, Osijek je sigurno naša najkompletnija utakmica.


 


Pogled na prvenstvenu ljestvicu kaže da Rijeka ima 11 bodova manje uz četiri utakmice manje od vodećeg Osijeka.


– Najveće je zadovoljstvo kada imaš više bodova od suparnika, nakon previše utakmica smo pričali u kontekstu »da smo…« Kroz te zaostale utakmice ćemo pokušati nadoknaditi bodovni zaostatak, vidjet ćemo gdje ćemo biti na ljestvici. Dobra smo momčad, sigurno ćemo svakome pružiti pravi otpor i do kraja se boriti za visoki plasman.
Na posljednjim utakmicama i Galovićeva forma je u uzlaznoj putanji, ustalio se u srcu obrane odakle glasom i autoritetom vodi momčad.


– Od dolaska u Rijeku se dobro osjećam, mislim da dobro radim… Ova situacija s koronavirusom nas je sve poremetila, puno smo zbog toga morali rotirati u obrani, ali znali smo da možemo dati više. Na putu smo prema razini koja je dobra i nadam se da ćemo držati taj kontinuitet.


Rijeci će trebati već u prvoj idućoj utakmici kada gostuje kod Real Sociedada, lidera La Lige.


– U razdoblju smo kada je svaka utakmica važna, raspored je zahtjevan… Kada igraš protiv jakih suparnika stalno si napet, fokusiran, drži se nekakva tenzija i to pomaže da se napravi dobar rezultat.


Ideja i nepredvidivost


Vodilja za San Sebastian sigurno će biti veći dio utakmice protiv Napolija u kojoj je Rijeka imala svoju ideju, ali ne i luksuz da u završnici može reagirati uvođenjem dvaju najboljih igrača, što je Gattuso učinio.


– Protiv Napolija smo odigrali dobro sedamdesetak minuta, dogovor je bio preuzeti još više rizika i pokušati dignuti ritam ako bude egal ili mali zaostatak kako bismo zakomplicirali utakmicu, ali ušli su Insigne i Mertens koji su radili razliku. Očekujem da će Real Sociedad biti najteža europska utakmica za nas, Španjolci su okomitiji, igraju s više ideje za razliku od Napolija, koji je tipična talijanska momčad koja igra na rezultat.


Osim što je vodeća momčad La Lige, Real Sociedad je i u skupini F ostavio dojam najmoćnije momčadi.


– Karakteriziraju ih ideja i nepredvidivost koje naslanjaju na čvrstu obranu, u Španjolskoj su dobili samo pet golova u 11 utakmica i to puno govori o tome kakva su momčad – zaključio je Nino Galović.