Riječki Splićanin

NINO GALOVIĆ: Hajduk je Hajduk, s njim nikada nije lako, ali imamo kvalitetu i nikoga se ne bojimo…

Denis Frančišković

Nino Galović/Foto Arhiva NL

Nino Galović/Foto Arhiva NL

Bit će sigurno zahtjevna utakmica. I bit će posla za nas u obrani. No, mi treniramo s tim ciljem da budemo dobri protiv što jačih protivnika, da sebe testiramo... Hajduk je ime, ali nikog se ne bojimo, imamo svoju kvalitetu i vjerujemo u sebe - kaže branič Rijeke



RIJEKA Nogometaši Rijeke više-manje očekivano su i rutinski svladali oslabljenu momčad Intera i učvrstili treću poziciju pred nedjeljni Jadranski derbi na Rujevici. Bijeli su nastavili trend domaćih pobjeda, ovaj put nije bilo mučenja kao protiv Slaven Belupa i Osijeka u prvenstvu te Dinama u Kupu kada se pobjeđivalo s 1:0, Zaprešićani koji su imali samo tri igrača među pričuvama, »stradali« su s četvorkom u mreži. A mogli su i puno teže, lopta je triput pogađala okvir gola (Raspopović, Čolak, Pavičić), jedan gol, dojam je, poništen je neopravdano (Galović). Na travnjaku je igrala samo jedna momčad, druga je pazila da samo što manje strada…


Riječani su tako vremenski hiroviti ožujak otvorili pobjedom i na najbolji način najavili sudar koji bi mogao usmjeriti borbu za drugo mjesto i kvalifikacije Lige prvaka. No, nakon dvaju domaćih ogleda bijele čekaju dva gostovanja u nizu, kod Istre 1961 i Varaždina pa domaći ogled s probuđenim »lokosima« koji su se ozbiljno uključili u borbu za sami vrh. A upravo jedini poraz ovog proljeća momčad Simona Rožmana doživjela je od zahuktale Lokomotive…


Protiv »žutih« od prve je minute zaigrao i Nino Galović, jedna od važnijih zimskih prinova, postigao prvijenac u bijelom dresu, igrao i na mjestu središnjeg braniča nakon izlaska Velkovskog.




– Moj osjećaj je bio fenomenatan, od publike, stadiona do terena. Uvjeti su unatoč kiši bili poprilično idelani, kao i ambijent – kaže Galović. – Prvijenac? Nadam se da će biti još takvih situacija, šteta što mi je poništen i onaj prvi gol. Sam moj debi malo se odužio, ozljeda me malo izbacila u tijeku priprema, ali na kraju je sve sjelo na svoje mjesto.


Središnji branič


Zaprešićani, koji su uzeli bod Osijeku i dobro parirali Dinamu, ostavili su dojam bezopasne momčadi. Nejasno je i kako su igrači poput Andrića, Mamuta i Mitrovića ostali na klupi.


– Ne bih rekao da je protivnik nije bio po mjeri, da je bio slabiji ili lošiji. Dinamo se smatra razinom više, a ostale momčadi su u razmjeru od dva, do tri posto, slabije ili jače. Takva je liga. Mi smo imali imperativ nakon Maksimira, morali smo se vratiti na pobjedničku stazu. I to smo napravili, čestitke suigračima – dodaje Galović.


Za Rožmanovu momčad ohrabrujući je velik broj dolazaka u šanse…


– Moglo je biti još uvjerljivije, nadamo se da ćemo takve situacije uspjeti realizirati već protiv Hajduka i drugih protivnika. Pobjeda od 4:1 je sasvim dobar rezultat, šteta jedino što smo primili taj pogodak. Zabiti četiri gola danas nije nikome lako. Imali smo stvarno dosta lijepih prigoda – potvrđuje Rijekina prinova na mjestu braniča.


Galoviću nije nepoznanica igra u ovom sustavu, kao i na mjestu centralnog braniča.


– U Dinamu iz Minska igrali smo s tri braniča dvije i pol godine. I većinu vremena igrao sam središnjeg braniča, ali i lijevog i desnog po potrebi. Nije mi nepoznanica igrati bilo koju poziciju u obrani što se tiče ovih centralnih mjesta tako da mi nije bio nikakav problem zamijeniti Velkovskog. Drugi sustav? Nekako sam malo bliže ovoj varijanti s tri stopera iako bi mi za povratak u liniji s četvoricom bila dosta jedna utakmica da se opet naviknem na taj sustav – tvrdi Nino.


Derbi


Pobjeda nad »žutima« brzo se mora arhivirati, navijači su se već nakon posljednjeg sučevog zvižduka okrenuli Hajduku. Sada je red i na igračima…


– Apsolutno to je uvijek naboj, ne samo za gledatelje, nego i za igrače. Jedva čekamo tu utakmicu, ali isto tako treba se dobro odmoriti, prespavati i biti maksimalno spreman jer to će nam biti treća utakmica u sedam dana. Sada je najbitnije dobro razbistriti glavu, proanalizirati Hajduk i biti spreman. Gledamo samo sebe, da budemo pravi i što bolji, ne trebamo se previše obazirati na ostale momčadi – smatra Galović.


Kako je vidio ovoproljetnu splitsku momčad pod palicom novog trenera Igora Tudora?


– Tudor je iskusan igrač, a već je i iskusan trener. Vodio je dosta velikih momčadi i sigurno je njegov dolazak veliki dobitak za Hajduk. Vidim da je i on postavio obranu s trojicom igrača i da je momčad kompaktnija. Malo golova primaju, a naprijed imaju standardno opasne igrače. Hajduk je Hajduk, uvijek ima dobru struku i dobre igrače i puno navijača. S njim nije nikad lako, ali radujemo se toj utakmici – tvrdi Galović.


S obzirom na agresiju kojoj teži Hajduk, te Caktaša i Jaira u napadu, obrana će opet morati biti na visini.


– Bit će sigurno zahtjevna utakmica. I bit će posla za nas u obrani. No, mi treniramo s tim ciljem da budemo dobri protiv što jačih protivnika, da sebe testiramo… Hajduk je ime, ali nikog se ne bojimo, imamo svoju kvalitetu i vjerujemo u sebe. Brzo će i Kup s Osijekom? Polako, korak po korak. Dolazi Hajduk… – zaključuje Galović.