Glave gore

Niko Janković obilježio je susret u Kranjčevićevoj: “Bilo bi mi puno draže da sam dva puta dodao za naša dva gola”

Davor Petrović

Niko Janković/Foto PIXSELL

Niko Janković/Foto PIXSELL

Napravio sam veliku grešku za njihovo vodstvo, ali uspješno smo se vratili u utakmicu. Mislio sam da ćemo napraviti preokret. Imali smo nekoliko prilika, ali nismo uspjeli doći do sva tri boda - rekao je Janković



ZAGREB Kada su u pitanju prošli petak i gostovanje Rijeke u Kranjčevićevoj (1:1), najveći kuriozitet definitivno predstavlja način na koji je Lokomotiva stigla do vodstva. Naime, Indrit Tuci je zabio “fotokopiju” gola kakav je postigao prije tjedan dana na stadionu Maksimir. Zvuči nevjerojatno, ali apsolutno sve je bilo isto, osim aktera iz redova suparnika.


Protiv Dinama Tuciju je asistirao Marko Bulat, pokušavajući odigrati povratnu loptu za Dinu Perića, dok su pet dana kasnije iste uloge imali Niko Janković i Matej Mitrović, kao kolateralna žrtva katastrofalno procijenjenog dodavanja. Na oba stadiona to se dogodilo na istom dijelu terena, poludesno, a Tuci je zatresao mrežu gola na sjevernoj strani stadiona.


Za razliku od Dinama, Rijeka je relativno brzo izjednačila, ali nije stigla do preokreta. Doduše, to bi se možda dogodilo da je i sudačka nadoknada bila ista. Naime, Lokomotiva je na stadionu Maksimir morala odigrati dodatnih devet minuta, a u Kranjčevićevoj je ta nadoknada vremena bila tri puta kraća. Bolje rečeno, da je Dinamo imao sudačku nadoknadu kao Rijeka, iduće nedjelje bi na Rujevicu stigao s tri boda manje.




No, to je sada manje bitno za Željka Sopića i njegove štićenike. Rijeka je u Kranjčevićevoj odigrala još jednu gostujuću utakmicu bez puno boje, okusa i mirisa, a to definitivno nije bilo dovoljno za više od boda, koji će ju, doduše, zadržati na vrhu SuperSport HNL-a do iduće nedjelje i derbija s Dinamom na Rujevici. Jankovića je, pak, djelomičnu amnestiju za teški kiks donijela asistencija za izjednačenje u izvedbi Tonija Fruka.


Dvije momčadi


– Bilo bi mi puno draže da sam dva puta dodao za naša dva gola. Napravio sam veliku grešku za njihovo vodstvo, ali uspješno smo se vratili u utakmicu. Dobro smo ušli u drugo poluvrijeme i mislio sam da ćemo napraviti preokret. Imali smo nekoliko prilika, ali nismo uspjeli doći do sva tri boda. Bez obzira na konačni rezultat, moramo podići glave i maksimalno se pripremiti za derbi s Dinamom – kaže Janković.


Remi u Kranjčevićevoj dodatno je podgrijao tezu da su Rijeka u gostima i Rijeka na Rujevici dvije različite momčadi.


– Doma nam puno pomažu naši navijači, naša Armada. Taj huk s tribina nas uvijek nosi i potiče. Na Rujevici nam je stvarno lakše igrati, a teško mi je reći zbog čega pružamo slabije partije u gostima. Nije isprika, ali teren u Kranjčevićevoj je drugačiji od našeg na Rujevici. U zadnjih pola sata protiv Lokomotive uvjeti za igru su bili daleko od idealnih. To se ne može usporediti s Rujevicom. Na ovakvom terenu igra se drugačiji nogomet, ali to nas ne vadi nakon ovakvog rezultata – dodaje Janković, koji je u Kranjčevićevoj promijenio nekoliko pozicija.


Naime, tu utakmicu je započeo u središnjici, zatim je bio na lijevom i desnom krilu, a u završnici se vratio u srce veznog reda.


– Spreman sam igrati sve što trener traži od mene jer momčad je na prvom mjestu. Na svakoj poziciji pokušavam dati sve od sebe. Jako mi je žao zbog tog pogrešnog pasa za gol Lokomotive i nadam se da me iskupila asistencija za Fruka. Najviše žalim što nismo uspjeli preokrenuti utakmicu i odnijeti tri boda u Rijeku. U zadnjih dvadeset minuta sve opcije su bile otvorene, igrala se kontra na kontru. Možda je neriješen rezultat ipak najrealniji – objašnjava Janković.


Poseban motiv


Prema njegovim riječima, približavanje dugo očekivanog derbija s Dinamom nije utjecalo na momčad u Kranjčevićevoj.


– Iskreno, uopće nismo razmišljali o toj utakmici. Trener je napravio odličnu analizu, pripremio nas je na sve i Lokomotiva nas ničim nije uspjela iznenaditi. Bili smo maksimalno fokusirani na ovu utakmicu u Kranjčevićevoj i tek sada ćemo se okrenuti prema Dinamu. Za mene taj derbi nosi posebnu motivaciju jer to je ipak klub u kojem sam proveo dugi niz godina. Dat ćemo sve od sebe da ih srušimo pa što bude – tvrdi Janković, koji je u Maksimirskoj 128 prvi put registriran 2010. godine.


Nije tajna da su se rijetki usudili pomisliti da će Rijeka ovaj dio sezone dočekati kao lider HNL-a.


– Stvarno odlično radimo na treninzima i nismo iznenađeni ovakvom situacijom. Imamo mladu i karakternu momčad i ne osjećamo nikakav pritisak, ali možda nam nedostaje malo više iskustva. Na moju žalost, to se vidjelo i u Kranjčevićevoj. Sada je i meni jasno da sam tu loptu trebao odmah poslati naprijed, umjesto da ju vraćam natrag. Vidio sam da je Mitrović sam, ali teren je brz i nisam ga pogodio. Ma, bilo bi bolje da sam tu loptu puknuo u napad. Što se tiče nekakvih imperativa, nitko u klubu nam ne govori da moramo biti prvi na ljestvici. Igramo bez ikakvog pritiska, nastojimo biti što bolji i uživamo u nogometu – zaključuje Janković.