Peršon&Milinović

Ni Dinamo, a ni Rijeka nisu pod opterećenjem, gledatelj će uživat!

Denis Frančišković

 Cilj je vjerojatno stvoriti što bolju atmosferu pred finale Kupa. Ova prvenstvena utakmica po meni je dobrodošla. Obje momčadi su u dobrim pozicijama, nema velikih imperativa. A Rijeci i bilo kojem drugom klubu uvijek je lijepo i slatko dobiti Dinamo. I to neovisno u kojoj postavi dođu Zagrepčani. Pobjeda bi sigurno još više popravila atmosferu uoči Pule – smatra Peršon.



RIJEKA Istra 1961 je već pomalo arhivirana na Rujevici. Misli su očekivano okrenute prema suboti i – Dinamu. Hrvatski prvak i europski hit u gostima kod momčadi koja je gotovo ostvarila sve proklamirane ciljeve. Rijeka ugodno iznenađuje lakoćom kojom čuva poziciju doprvaka, a u finalu Kupa svakako želi i ima što reći. Subotnji prvenstveni sudar bit će opet ogled i ove sezone dviju najboljih hrvatskih momčadi. Za razliku od ranijih godina, on niti izbliza ne nosi prijašnju natjecateljsku draž, ali uvijek je dobra pozivnica.


Igor Bišćan želi se potvrditi protiv »svoje« momčadi u kojoj je igrački sazrio i odrastao, Nenad Bjelica još uvijek želi »skalp« Rijeke na Rujevici. Uostalom »bijeli« su uz Osječane jedini ovi sezone matirali »plave«… Što uoči dva sudara u kratko vrijeme kažu Saša Peršon i Damir Milinović, igrači koji su svojevremeno branili boje i Rijeke i Dinama?


– Dinamo je naslov osigurao puno ranije, što niti ne čudi. Bjelica ove godine ima takav roster da je cijeli drugi dio prvenstva i kod europskih utakmica praktički igrao s drugom postavom. Imao je komfornu situaciju… – kaže Saša Peršon. – Rijeka se tek sada značajnije odvojila i zabetonirala drugu poziciju. Rijeka nema puno što izgubiti, može dobro odigrati i profitirati.




Po Peršonu utakmica će biti neko malo »opipavanje pulsa«, a cilj je poraditi na cjelokupnom ozračju uoči pulskog sudara za Rabuzinovo Sunce.


Nema skrivanja


– Cilj je vjerojatno stvoriti što bolju atmosferu pred finale Kupa. Ova prvenstvena utakmica po meni je dobrodošla. Obje momčadi su u dobrim pozicijama, nema velikih imperativa. A Rijeci i bilo kojem drugom klubu uvijek je lijepo i slatko dobiti Dinamo. I to neovisno u kojoj postavi dođu Zagrepčani. Pobjeda bi sigurno još više popravila atmosferu uoči Pule – smatra Peršon.


Što u takvoj situaciji očekivati na travnjaku? Peršon očekuje otvorenu utakmicu.


– Nadam se obostrano otvorenoj utakmici i golovima. To gledatelji uvijek vole. Bjelici je Rujevica jedini domaćini teren na kojem nije dobio i to će sigurno s njegove strane biti motiv više. Iako je to samo statistički podatak. Rijeka i Dinamo su se pokazali kao najbolji tako da očekujem napokon pravi derbi engleskog ili španjolskog tipa. Ovo je utakmica za izlog, gledatelje i gušt. U kojoj treneri nemaju što skrivati – dodaje Peršon po kojemu su šanse za osvajanje trofeja u Finalu Kupa podjednake. Dinamo ima neospornu kvalitetu više, Rijeka će imati navijački vjetar u leđa.


– U Kupu je veći pritisak na Dinamu jer mora opravdati ulogu favorita. Rijeka igra blizu, imat će veću podršku navijača, praktički domaćinsku atmosferu. Neovisno što je Dinamo uvjerljivo prvi i s velikom bodovnom razlikom, u finalu su po meni šanse 50:50 posto. Te dvije utakmice šlag su na tortu ove sezone. Vjerujem da će i navijači uživati u dvije prave, otvorene utakmice – zaključuje Peršon.


Pola-pola


Damir Milinović na Peršonovu je tragu. Predstojeća dva sudara Rijeke i Dinama vidi kroz sličnu prizmu.


– Pratim Rijeku i na kraju vidim da je ispalo sve dobro s obzirom na velike probleme s ozljedama. Nedostajalo je puno igrača kroz cijelu polusezonu, a priliku su dobili i mladi koji su je iskoristili, neki malo bolje, neki malo lošije. Sve u svemu mislim da na Rujevici mogu biti zadovoljni. Dinamo je odavno pobjegao i bilo je jasno da će osvojiti prvenstvo. A Kup je šansa za obje momčadi da uspješnu sezonu učine još uspješnijom – smatra Milinović.


Nekadašnji stoper obaju sastava nada se napadačkom nogometu. U kojem će prije svega na svoje doći gledatelji.


– Upitno je s kakvom će momčadi Dinamo doći na Rujevicu, vidimo da igra u šarenom sastavu, a Bjelica kroz cijelo prvenstvo daje šansu svima. Ima cijelo vrijeme »našpanane« igrače. No, neovisno o ovoj utakmici mislim da će Rijeka osvojiti drugo mjesto jer Osijek igra »toplo-hladno«. Teško da netko može »bijelima« ugroziti drugo mjesto. Očekujem dobru utakmicu u kojoj momčadi nisu pod opterećenjem. Sve se u prvenstvu zna i ovo je vrijeme da i publika uživa u nogometu. Znači napadački nogomet s jedne i druge strane, puno manje defenzive – dodaje Milinović koji će kao i Peršon šanse u Kupu procijeniti »fifi-fifti«.


– Finale Kupa će biti nešto sasvim drugo. Tamo su rezultat i taktika puno važniji. Mnogi misle da će Dinamo taj drugi trofej osvojiti lako, no Rijeci leži teren na Drosini. Pokazala je to i u posljednjoj utakmici. Bit će sigurno i puno navijača Rijeke. Tu očekujem puno neizvjesniju utakmicu, više duel igre i jednima i drugima dajem po 50 posto šansi – zaključuje Milinović.