Uhodani sistem

NEMA STRAHA Rijeka treba kvalitetu, ali nema straha Juričić i Mance već imaju opcije

Denis Frančišković

Rijeka se mora pojačati po svim linijama i to je po meni ključno. Čeka ju igra na tri fronta i pokušaj da se osvoji naslov. Zašto ne? HNL i Kup su dobre stvari, ali ipak je težište na ulasku u Europsku ligu - kaže Zoran BanRIJEKA Igor Bišćan čvrsto je na zemlji otkad je došao na Rujevicu. Na startu priprema nastojao je biti i što realniji. Rijeka bez nekoliko pravih pojačanja u svakoj liniji teško može do skupine Europske lige, pri čemu je posebno apostrofirao ojačavanje pozicije lijevog bočnog. Što o svemu kažu oni koji najbolje osluškuju bilo trižišta i jedne druge, tržišne utakmice? Riječani Damir Jozić, Zoran Ban i Mario Rubeša, menadžeri koji pomno prate sve što se događa u kupoprodaji regije, ali i puno šire. U jednom se svi ipak slažu, Europa treba biti cilj jer je najbolji izlog koji donosi promociju, reklamu i novac. A u cijeloj priči treba nešto uložiti da bi se onda nešto i vratilo…


– Rijeka će se sada vjerojatno orijentirati na prodaju nekoliko igrača, a onda se okrenuti rješenjima koja su već pripremljena u smislu skautiranja. I Mance i Juričić su bili dosta okolo i po Europi i regiji i gledali eventualna pojačanja. Prema mojim saznanjima već imaju više opcija za pojedine pozicije – kaže Damir Jozić i nastavlja: – Rijeci će tržište diktirati situaciju, kako se budu igrači prodavali tako će novi dolaziti. Klub najviše ovisi od prodaje i to nitko ne skriva. To je i tako i zadaća ljudi koji vode klub i koji to rade jako dobro. Model je održiv, a cilj je i afirmirati nekog od mlađih igrača da se pridruže Lepinjici. Kad se dva, tri mlađa igrača gurnu među prvih jedanaest onda je to odlična stvar, ti igrači su jako cijenjeni i tržište reagira. To je po meni ključ kao i strateško zadržavanje Gorgona i Čolaka. Vidim da puno njih voli kritizirati, ali treba reći da su transferi jedini način za održivost kluba. A da Rijeka ima nekoliko milijuna eura od televizijskih prava kao talijanski drugoligaši sigurno bi na Rujevici rekli ne moramo nikoga prodavati dvije, tri godine. No, klub nije u toj situaciji, ako dođe kvalitetna ponuda za Slugu, Lepinjicu ili Župarića klub će ih prodati.


Ulazak u skupinu Europske lige po nekima je moguća, po nekima nemoguća misija u ovakvom sastavu. Pritom se često spominje ždrijeb i – sreća.


Dobra energija
– Koliko je to težak zadatak, toliko možda i ne mora biti. Istina, dosta ovisi o malo sreće u ždrijebu. Recimo Rijeka je svojevremeno izbacila Salzburg koji je te godine igrao polufinale Europske lige. Druga stvar koja je važna je da momčad pronađe dobru energiju u pripremama. S tom energijom i ozračjem onda i manji klub u Europi može napraviti rezultat. Po meni treba biti optimist. Još ako se stvori veća rotacija momčadi. Klub je navikao na ovu situaciju, najteže je bilo na početku kad je trebalo dovesti 25 igrača…


dgovorni su ušli su u rutinu, sad su to zamjene za dva, tri igrača. A objektivno teško se mjeriti sada s Dinamom koji će imati šest puta veći budžet. Ali opet, Rijeka je pokazala da može dobiti i takav Dinamo – naglašava Jozić.


Zoran Ban, nekadašnji igrač Rijeke i Juventusa, smatra da se Rijeka u svakom slučaju mora bitno pojačati.


– Rijeka se mora pojačati po svim linijama i to je po meni ključno. Čeka ju igra na tri fronta i pokušaj da se osvoji naslov. Zašto ne? HNL i Kup su dobre stvari, ali ipak je težište na ulasku u Europsku ligu – kaže Ban i dodaje: – Po meni Rijeka mora naći stopera, lijevog bočnog, veznog igrača i napadača koji garantira po sezoni 20 i više golova. Puljić i Čolak imaju kvalitetu, ali nedovoljno je to za Europsku ligu. Rijeci treba kvaliteta više. Znamo kakav je HNL, ali Europska liga donosi puno jako dobrih stvari.


Portugal izvorište


Po Banu sad je vrijeme finalizacije nečeg što se obavlja kroz duži period. Znači sustavnog praćenja igrača, putovanja, pregovora…


– Vjerujem da u klubu dobro prate europsko tržište ako kod nas već nema takvih igrača. Teško je naletiti na nešto što je gratis i bez ugovora, to se uspjelo u više navrata, ali nekad nema te sreće… Taj posao se uvijek obavi puno prije kraja prvenstva. Do sad su to u klubu dobro radili, naravno uvijek ima propusta. Ali čim prije se nešto obavi to bolje – smatra Ban koji Portugal posebno vidi kao najbolje mjesto gdje treba tražiti pojačanja.


– Uvijek ponavljam, za naše klubove poput Hajduka, Rijeke i Dinama portugalsko tržište je izvanredno. Južnoamerikanci i Portugalci se dosta dobro adaptiraju na naš nogomet, a tom tržištu možemo parirati i financijski. Primjerice zanimljiv je bio Tonel, tu je sada Escoval… Po meni to je dobar put i dobra priča za naše klubove. To su dobri igrači koji mogu donijeti kvalitetu više u hrvatski nogomet. No, treba igrača tražiti, treba putovati cijelu godinu, a ne ga pronalaziti u pet do dvanaest. Najkasnije to treba odraditi već u siječnju i veljači. Tako rade ozbiljni klubovi. Ne moraju biti najbogatiji, nego oni koji rade u skladu s mogućnostima, dobrim skautima i vizijom kluba – zaključuje Ban.


Primjer Miereza


Mario Rubeša smatra da će Rijeka znati reagirati u slučaju odlazaka. Ali bitno se i pojačati…


– Rijeka će sada čekati da se vidi što će biti s eventulanom odlascima nakon čega će sigurno reagirati. Sigurno žele plasman u Europsku ligu, a za to su potrebna i dva, tri pojačanja. Nije lako naći pravog igrača koji će garantirati prevagu, a za relativno manji iznos – smatra Rubeša koji je za postojeći Rijekin model dovođenja igrača, uglavnom koji se nisu dodatno afirmirali vani pa im je Rijeka dobra odskočna daska za povratak »u život«. No, i to su igrači s kvalitetom…


– Meni se sviđa ono što je Rijeka radila s igračima s našeg govornog područja, a koji su već nešto prošli u karijeri. Recimo da su malo »zapeli« pa ih je Rijeka vraćala i revitalizirala im karijeru. To se pokazalo jako dobro. To su igrači koji zbog konkurencije ili nekog drugog faktora nisu još pokazali svoj maksimum. To je nekako najrealnije. Iz susjednih liga teško da bi netko odmah bio pojačanje, tu se više može napraviti neka investicija za godinu, dvije. A i tu igrači koji odskoče, odmah s 19, 20 godina odmah idu u jače europske lige. Više sam i nekako za primjerice opciju Argentine ili neke slične zemlje pa makar uzeti igrača na posudbu s opcijom otkupa kao što je Istra napravila s Mierezom. Tu se čak i prije može napraviti dobar posao – smatra Rubeša.