Miodrag Kustudić

Nekadašnji topnik Rijeke upozorava iz Španjolske: “Ni Real ni Barcelona u ovom trenutku ne igraju kao Real Sociedad”

Mateo Sučić

Ivan Lepinjica tijekom rujevičkog sudara s Realom/Foto Arhiva NL

Ivan Lepinjica tijekom rujevičkog sudara s Realom/Foto Arhiva NL

Nisu slučajno na vrhu, a sve ima dodatnu težinu kada se zna da imaju samo igrače iz svoje škole nogometa i jednog stranca – kaže Kustudić



RIJEKA U ono malo utakmica što su ove sezone odigrane s otvorenim tribinama, Sandro Kulenović svojom je srčanošću, zalaganjem i igračkim doprinosom isprovocirao tribine da ga nagrade ovacijama. »Kule, Kule…« skandiranje je kojim se nagrađivala dobra partija mladog napadača »bijelih«, koji je među starijim generacijama navijača Rijeke po svemu sudeći probudio sjećanja na igrača kojem se prije nešto više od 40 godina na Kantridi skandiralo na jednak način.


Miodrag Kustudić se u drugoj polovici sedamdesetih godina prometnuo u prvog topnika Rijeke, u 134 nastupa postigao je 72 pogotka i s takvim se učinkom svrstao među najbolje Rijekine strijelce svih vremena. Bio je nebeski skakač, većinu svojih golova postigao je glavom, ali znao je odigrati i povratne lopte od kojih su se, kažu svjedoci vremena, Cukrov i Radović nazabijali golova.


Hercules


Iz Rijeke je otišao u Hercules iz Alicantea (klub u koji je 1994. s Kantride preselio i Dubravko Pavličić) u čijem je dresu u tri sezone La Lige konstantno imao dvoznamenkasti broj golova, pa španjolsku epizodu zaključio s dvije sezone na Mallorci prije povratka u Rijeku. Ipak, Španjolska je danas ostala Kustudićev dom, a La Liga je tamo na svakodnevnom meniju. I Rijeka, naravno, sukladno mogućnostima, a gostovanje »bijelih« u San Sebastianu bio je razlog za poziv na Pireneje.




Najprije malo o njegovu nadimku i skandiranju kojeg su navijači Rijeke nakon više od 40 godina oživjeli zbog Sandra Kulenovića.


– I neka su, neka je dečku sa srećom i samo neka zabija golove – kaže Kustudić, koji je dobro upoznat s kvalitetom Real Sociedada zbog čega pokušava biti realan u procjeni nadolazećeg euroispita Riječana.


– Realno je teško bilo što očekivati za Rijeku u San Sebastianu. Real Sociedad je i s remijem protiv Villarreala ostao prvi u La Ligi, a mislim da ću sve reći konstatacijom da za mene igraju najljepši nogomet u Španjolskoj.


Miodrag Kustudić

Miodrag Kustudić na Korzu/Foto Arhiva NL


Nije Kustudić usamljen u takvom razmišljanju, a u prilog toj konstataciji govore i brojke. Osim što je vodeća momčad La Lige, Real Sociedad ima najefikasniji napad (22 golova) i drugu najbolju obranu (5 primljenih golova) prvenstva. Usto, na Anoeti ove sezone nije slavio ni Real Madrid.


– Imali su niz od šest pobjeda prije ovog remija, gledao sam ih dosta i to što igraju je stvarno na visokoj razini. Ni Real ni Barcelona u ovom trenutku ne igraju kao Real Sociedad, nisu slučajno na vrhu, a sve ima dodatnu težinu kada se zna da imaju samo igrače iz svoje škole nogometa i tek Januzaja kao nekoga tko je došao sa strane, ali i taj je odličan igrač. S ovom generacijom naplaćuju dobar rad koji dugo godina imaju u mlađim uzrastima, stvarno se pokazuje da rade dobro i kvalitetno.


David Silva


Otegotna okolnost za Riječane je i povratak Davida Silve, koji je na Rujevici pokazao koliko problema može napraviti samo jednim potezom.


– Strašan igrač, pokazao je to u Manchester Cityju, tu su Oyarzabal i Merino, koji su reprezentativci Španjolske, pa i odlični napadači koje imaju.


Gledao je Kustudić i utakmicu ovih dvaju suparnika s Rujevice, Rijeku su sekunde dijelile od velikog rezultata, ali na kraju je presudila individualna kvaliteta.


– Gledao sam prvu utakmicu na Rujevici, Rijeka je bila blizu, ali protiv momčadi koja je individualnom kvalitetom toliko bolja teško je nešto više ostvariti. Rijeka je stvarno dobro odolijevala tom pritisku, volio bih više od svega da je osvojila bod, bilo bi mi jako drago i da pobjedi u San Sebastianu, ali protiv takvog suparnika to je jako teško ostvariti.


Kustudić je nerijetko znao i posjetiti Rujevicu, pogledati utakmice Rijeke i uživo, ali u ovoj situaciji koronavirus je prekinuo vezu s Rijekom.


– U posljednje vrijeme malo slabije pratim zbog ove situacije s koronavirusom, ali kada je sve normalno, svaka dva, tri mjeseca dođem u Rijeku. Pokušam pogledati neku utakmicu kada se ukaže prilika, drago mi je što Rijeka igra u Europi, ali ima strašnu skupinu. Ostavila je solidan dojam, ali protiv momčadi kao Real Sociedad, Napoli ili Alkmaar za nekoga tko dolazi iz nešto slabije lige kao što je HNL teško je nešto više ostvariti – zaključio je Miodrag Kustudić.