Teških mjesec dana

NBA RITAM Na Rujevici prebrojavaju redove za ubitačnu seriju unatoč odgodi protiv Istre 1961

Mateo Sučić

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Nogometaši Rijeke će se u idućem periodu morati nositi s raznim izazovima, suparnicima, gustim rasporedom, koronavirusom i ozljedama, ali ruku na srce, bit će to slatke brige jer bi jesen bez Europe bila depresivna



RIJEKA Pandemija koronavirusa zavukla se duboko u riječku svlačionicu, situacija u ovom trenutku ne djeluje nimalo obećavajuće, ali na Rujevici čvrsto vjeruju da će igrači koji spadaju u okosnicu momčadi ipak ozdraviti do puta u Napulj.


Oni s blažim simptomima dobili su sobne bicikle kako bi koliko-toliko mogli održavati spremu u svojim domovima, a tek treba vidjeti koliko će to biti dovoljno budući da Riječane očekuju paklena 24 dana i NBA ritam u kojem će imati utakmicu svaka tri dana.


Raspored završnice jesenskog dijela

26. studeni       Napoli – Rijeka
29. studeni       Rijeka – Osijek
3. prosinac       Real Sociedad – Rijeka
6. prosinac       Hajduk – Rijeka
10. prosinac       Rijeka – AZ Alkmaar
13. prosinac       Rijeka – Dinamo
16. prosinac       Varaždin – Rijeka
19. prosinac       Slaven Belupo – Rijeka



Sve počinje s Napolijem 26. studenog u Europskoj ligi, završava se s HNL ogledom na gostovanju kod Slaven Belupa u Koprivnici 19. prosinca. Između toga, uz europske utakmice, »bijele« očekuje serija derbija s Osijekom, Dinamom i Hajdukom koji će uvelike utjecati na izgled prvenstvene ljestvice.


– Zvuči strašno, bit će vjerojatno i jako teško, ali kad već nemamo iskustva moramo iskoristiti ovu mladost za neku energiju. U Europskoj ligi nas jako troši samo činjenica da svima pokušamo parirati, ali to je naš cilj i izazov, treba biti pametniji nego što smo bili do sada… Želim samo da budemo svi skupa zdravi, ako bude tako sve će ići kako treba – rekao je Simon Rožman.


Igračima nije lako


Dobra je vijest što bi trener »bijelih«, kada prođe ovaj udarni val koronavirusa, barem na papiru, mogao imati kompletiran veći dio momčadi, izvan stroja bi trebali ostati tek Zoran Arsenić koji se oporavlja od rupture mišića i Milan Ristovski koji je počeo s vježbama nakon teškog loma noge kojeg je doživio prije dva mjeseca.


Loša je što se Darko Velkovski vratio opterećen trima nastupima za reprezentaciju Sjeverne Makedonije što nije s odobravanjem dočekano na Rujevici (struka Rijeke je uvijek bila korektna prema tamošnjem Savezu i priželjkivala je da će Velkovski barem za jednu od tri utakmice dobiti poštedu) i zasigurno će trebati nekoliko dana prije nego uhvati potrebnu svježinu za izgurati novi ritam utakmica od svaka tri dana.


– Svaki trener, kao i svaki izbornik, želi imati igrače na okupu da može nešto napraviti kroz trening. Igrači igraju po Europi i imaju jaka opterećenja. Uoči reprezentativne akcije su imali šest utakmica u zgusnutom rasporedu pa tri utakmice reprezentacije i na kraju osam utakmica u 24 dana. To je strašno, to je ubitačan ritam i igračima nije lako. Ali to je tako, nema se što pametovati, trening je jedino mjesto gdje možemo neke stvari ispraviti – govorio je Rožman.


Slatke brige


I organizacijski će biti važno sve dobro pokriti jer primjerice, tri dana nakon utakmice u San Sebastianu raspored Riječane vodi na Poljud, puno će se vremena provesti na putu pa je već sada izvjesno da će biti malo vremena za trening.


Najveći izazov Simona Rožmana i njegovog stožera bit će kvalitetna regeneracija onih koji su u natjecateljskom ritmu, održavanje forme onih koji će s klupe sigurno dočekati svoju priliku te izbjegavanje ozljeda u najvećoj mogućoj mjeri.


Rijeka je u natjecateljskom ritmu od početka lipnja, ozljede mišića kao posljedica zamora materijala javile su se već uoči utakmice protiv Lokomotive, a sada će zbog ubitačnog ritma svi biti na velikoj kušnji. Doduše, bit će to slatke brige, jer bez Europe i s utakmicama koje se igraju bez publike, jesen bi na Rujevici bila depresivna, ovako će idućih 30-ak dana pokazati od kakvog je »materijala« satkana ova momčad.