Luka Menalo

Napadačko otkriće s Rujevice: “To što smo odigrali odlično protiv Napolija, ne znači da protiv Lokomotive možemo ići s pola gasa”

Luka Menalo protiv Napolija/Foto REUTERS

Luka Menalo protiv Napolija/Foto REUTERS

Utakmica protiv Napolija može poslužiti za napuniti te samopouzdanjem, ali može biti i dvosjekli mač ako poletiš - tvrdi Menalo



 RIJEKA  »Za mene je najgori osjećaj na svijetu kada ti netko govori kako si bio dobar, a ti od toga nemaš ništa«. Tako je govorio Luka Menalo na konferenciji za novinare uoči utakmice Rijeke i Napolija bez razmišljanja, odbacivši mogućnost da bi prihvatio ishod utakmice s Real Sociedadom, kada su »bijele« svi tapšali po ramenu zbog dojma, a bodovni je konto bio prazan.
Rijeci se dogodilo upravo to jer je protiv Napolija odigrala poluvrijeme koje po kvaliteti izvedbe može ići uz bok onim utakmicama protiv RB Salzburga ili Olympiakosa. I to bez najmanje četvorice igrača (Andrijašević, Halilović, Capan, Štefulj…) koji bi u normalnim okolnostima bili starteri i s čak šest igrača koji još imaju pravo nastupa za mladu reprezentaciju (Braut je još junior!). Ali na kraju dana bodovni je konto i dalje prazan te su Riječani prisiljeni živjeti od dojma.


– Vrtio mi se nakon utakmice taj razgovor s konferencije za novinare i pitao sam se je li moguće da nam se to dogodilo?! Nogomet je nekada surov, ali treba to prihvatiti – kaže Luka Menalo, ponajbolji pojedinac u riječkoj momčadi na utakmici protiv Napolija, koji ne želi slaviti poraz, ali je svjestan da je Rijeka još jednom pokazala karakteristike na kojima se u budućnosti može izraditi nešto kvalitetno.


Kontre


– Odigrali smo hrabro, disciplinirano, pogotovo smo u prvom poluvremenu napravili puno problema Napoliju, vjerojatno nisu očekivali da ćemo mi tako dobro izlaziti u kontre. Plan je bio da u tranzicije izlazimo Murić, Kulenović i ja te da nam se priključuje Lončar, dok je Čerin ostajao defanzivnije. Funkcioniralo je baš kako smo zamislili i kako smo trenirali dan uoči utakmice, čak sam se i ja malo iznenadio koliko je dobro funkcioniralo.




Napoli definitivno nije odigrao poluvrijeme na svojoj razini, ali krivice u tome ima i Rijeka.


– Ne znam jesu li nas podcijenili, ali očekivao sam više od njih. Kasnije su ulaskom Insignea, Ruiza i Lozana počeli dizati ritam, ubacili su u brzinu više, što je bilo teško pratiti. Nakon 70. minute više nismo mogli držati taj ubitačan ritam…


Šteta što Rijeka to razdoblje bolje igre nije iskoristila za ostvarivanje veće prednosti. I objektivni Gattuso je nakon utakmice istaknuo da je zaostatak njegove momčadi mogao biti dodatno izražen, a u tim opasnim prodorima »bijelih« Menalo je bio ključna figura, a onaj udarac iz 49. minute koji je ostao na vratnici mogao je nokautirati Napoli.


– Sanjao sam taj udarac i tu vratnicu… Dobio sam toliko poziva i poruka, svi govore »da je barem ušla«. Ma udarac nije ni trebao biti precizan, vratar Napolija nije imao neku reakciju kao i kod Murićeva gola, kao da nije očekivao udarac. Šteta, mislim da sam napravio sve školski i nadam se da će iduća završiti u golu.


Menalo je već protiv AZ-a naznačio da može biti dobar dodatak ofenzivnom dijelu momčadi, njegova okomitost i smisao za igru mogu predstavljati riječki forte.


– Drago mi je što ljudi to prepoznaju, što su primijetili moje kvalitete. Ja sam krilo ili drugi napadač, to su situacije za koje se od mene očekuje da ih rješavam.


Prije Napolija svi su otpisali Rijeku, svi su razgovori išli u kontekstu što manjeg poraza.


– Nakon onog nesretnog Šibenika gdje smo bili potpuno nadigrani čuli smo priče da je Rijeka zalutala u Europsku ligu, da nam nije ovdje mjesto jer smo imali sreće protiv Kopenhagena. Ali ja smatram da je ova momčad, samo uz malo sreće, mogla imati više bodova u ovoj jakoj skupini.


Baza za Europu


Možda je Riječanima nedostajalo malo iskustva, jer Menalo je s 24 godine bio jedan od najstarijih igrača u momčadi.


– Kada pogledate da je Braut još junior, da je Smolčiću tek 20 godina. To je ono što treba veseliti svakoga, mladi igrači su budućnost kluba, a mogućnost da već sada igraju ovakve utakmice jedini je ispravan put u tom nogometnom odrastanju.


Nakon Napolija zadatak Simona Rožmana sada je tu istu energiju prenijeti i na utakmicu protiv Lokomotive.


– Skupilo se tih utakmica, putovanja, putovanja u europskim utakmicama su ogromna, ali moramo se skupiti za Lokomotivu jer nam je HNL nevjerojatno važan, to je baza za Europu. Treba izgurati još ovu utakmicu pa se prebrojati tijekom reprezentativne stanke.


Utakmice u Europi pokazale su da Kulenović može gurati kroz noge Koulybalyju, Tomečak zaustaviti Oyarzabala, a Smolčić dobivati duele protiv Portua, Petagne i Politana, što bi »bijeli« trebali iskoristiti kao impuls samopouzdanja pred oglede u HNL-u.


– Može poslužiti za napuniti te samopouzdanjem, ali može biti i dvosjekli mač ako poletiš. To što smo odigrali odlično protiv Napolija, ne znači da protiv Lokomotive možemo ići s pola gasa – zaključio je Luka Menalo.



Rrahmani kaže da im je pobjeda kao protiv Juventusa

Luka Menalo je nakon utakmice zamijenio dres s Amirom Rrahmanijem.


– Dobri smo prijatelji još iz Dinama, dosta smo se družili i ostali smo u kontaktu. Što kaže Rrahmani o Rijeci? Rrahmani mi je rekao da smo ih iznenadili, da smo ih toliko gazili prvih 40 minuta da su se pogledavali na klupi. Rekao mi je da im ova pobjeda znači kao da su je ostvarili protiv Juventusa pa valjda i to govori koliko smo ih namučili – rekao je Menalo.