Josip Drmić

Napadač Rijeke uoči finala Kupa: “Splićani su favoriti, moramo biti spremni na sve i odgovoriti kao momčad”

Denis Frančišković

Josip Drmić/Foto Arhiva NL

Josip Drmić/Foto Arhiva NL

Finale je finale. I tu utakmicu je teško uspoređivati s nekom drugom utakmicom. Vjerujem da će biti napeto i zanimljivo. Svi će biti motivirani, nadam se samo da će sve proteći korektno. Očekujem dobru utakmicu za gledatelje i igrače pa tko bude bolji, neka osvoji trofej - rekao je Drmić



RIJEKA  Josip Drmić, igrač oko kojeg su bile posebno uprte oči brojnih utakmica Bijelih ove sezone, propustio je posljednja dva prvenstvena dvoboja Rijeke na oproštaju od HNL-a. Posljedica je to udaranja Simića početkom drugog dijela Jadranskog derbija i izravnog crvenog kartona zbog kojeg je prvi napadač i najbolji strijelac Bijelih morao preskočiti oglede protiv Šibenika i Hrvatskog dragovoljca. No, s tribina je pomno pratio sve što se događa na travnjaku, iako je u posljednjem ogledu sa Sigećanima imao pune ruke posla. Brojni mladi navijači i simpatizeri Bijelih prepoznali su Drmića ispod »šilterice« na zapadnoj tribini i požurili po autogram. A podijelio ih je Drmić zasigurno više od stotinjak…


S posljednjiim sučevim zviždukom na Rujevici u subotu počela je priprema za utakmicu sezone, finale SuperSport Hrvatskog kupa s Hajdukom na Poljudu u kojem je Rijeka formalno domaćin u sretnim bordo dresovima. Iako su igrači i struka tijekom završnice sezone nastojali ne govoriti previše o toj utakmici, gurajući svaku sljedeću utakmicu u prvi plan, došlo je konačno vrijeme i da se o njoj prozbori.


Istina, Drmić je po tom pitanju bio puno iskreniji i otvoreniji, sa znakovitim porukama kako je već spremio kopačke za Poljud i kako nema onog igrača koji već tada nije razmišljao o tom sudaru Jadranskih rivala kao šlagu na uzbudljivu sezonu.




– Ozračje je stvarno dobro i svi se radujemo finalu. Očekujem posebnu utakmicu, nikad nisam igrao ovakvu vrstu finala – kaže Drmić. – Radujem se. Vidi se da su i ostali dečki u toj pozitivi i da jedva čekaju da odigramo tu utakmicu.


Drmićev pogled s tribina na formu i izdanja u posljednjim dvjema utakmicama? Puno toga je zasigurno vido, ali pomoći nije mogao.


– Dosta smo rotirali i priliku su dobili neki igrači koji inače ne igraju puno. Nije to baš bilo sjajno i perfektno kako bismo željeli. Mislim da je to i trener izjavio, a i ja sam iz druge perspektive to vidio. U te dvije utakmice naše »perfomanse« nisu bile baš najbolje, ali ne treba se sada previše brinuti i obazirati na te stvari. Trebamo se okrenuti isključivo finalu. Iza nas je sezona u kojoj je bilo dosta pozitivnih stvari i njih moramo prezentirati u ovoj utakmici.


Psiha i pouke


Sezonu će očekivano bitno odrediti (ne)osvajanje Kupa. U prvenstvu ostala je odlična jesen i proljeće s neočekivanim padom. Generalna ocjena HNL-a?


– Ja nikad nisam zadovoljan. Zadovoljan sam tek kad sve uspijemo, a mi to nismo. Bili smo na odličnom putu i imali dobar raspored da uzmemo skoro sve. No, mi smo neke stvari »bacili u more«. Kiksali smo u nekim utakmicama i onda se čovjek pita zašto. No, to je nogomet. Imali smo baš odličan start koji nitko nije očekivao. Rekao bih da nismo bili spremni odgovoriti na te neke izazove u trenucima dok su drugi bili iza nas. Od zime počeli smo lagano padati. A to naravno nismo smjeli dozvoliti.


Kraj sezone obilježio je i Jadranski derbi te neočekivano visok poraz (0:3) na Rujevici. Rijeka je tada praktički ispala iz borbe za učini korak više od četvrtog mjesta.


– U toj utakmici dosta toga je utjecalo da ne budemo pravi. Dosuđen je jedanaesterac za Hajduk, nisu se svirali neki prekršaji za nas, a s druge strane, mi nismo bili pravi i nismo reagirali kako treba. Sve se to pomalo nakupilo i onda sam i ja zaradio crveni karton. I to doslovno iz čiste frustracije, nakon niza prethodnih prekršaja. Rekao sam to sucu, ali eto, »zacrvenilo« se u meni i zaradio sam isključenje. Nekako se nakupilo dosta toga u toj utakmici i onda kap prelije čašu.


Uoči tog derbija govorilo se da će pobjednik profitirati na psihološkom planu uoči finala. Je li poraz ostavio traga na momčadi?


– Ma nikako. Mislim da je to malo preekstremno razmišljanje. Sportaši smo i u nogometu se takve utakmice događaju. Poraz svakako ostavi trag, ali nije to nešto zbog čega bi se trebali hvatati za glavu. Mislim da smo iz te utakmice izvukli neke pouke i nešto naučili. U finalu to moramo i želimo promijeniti.


Napeto i zanimljivo


Mnogi se pitaju što očekivati u četvrtak? Rijeka je dvaput osvajala Poljud ove sezone, Hajduk dvaput Rujevicu. Jedni su nadigravali druge…


– Finale je finale. I tu utakmicu je teško uspoređivati s nekom drugom utakmicom. Vjerujem da će biti napeto i zanimljivo. Svi će biti motivirani, nadam se samo da će sve proteći korektno. Očekujem dobru utakmicu za gledatelje i igrače pa tko bude bolji, neka osvoji trofej.


Hajduk je momčad koja na početku utakmice u pravilu stvara velik pritisak na protivnika. Posebno važno bit će izdržati te prve nalete, primiriti loptu i igrati svoju igru.


– Iskreno, očekujem svega pomalo. Splićani su definitivno favoriti. Moramo biti spremni na sve i dobro se pripremiti mentalno i tjelesno. Moramo znati odgovoriti na sve što Hajduk dobro radi. I imati opcije za sve situacije, ovisno kako se utakmica bude razvijala.


Ne bi bilo čudo da utakmica ode u produžetke niti na rulet jedanaesteraca…


– Istina, okusili smo to dobro protiv Osijeka. No, ne bih želio da utakmica ode u produžetke. Tko je bolji, neka pobijedi. A jedanaesterci su uvijek 50:50. Išlo bi to više u prilog Hajduku jer znamo da dobro pucaju jedanaesterce, ha, ha…


Ključ uspjeha? U posljednjoj utakmici na Poljudu bila je to igra cijele momčadi na visokoj razini.


– Važna će biti agresivnost i dobra duel igra. I da budemo poduzetna momčad, koja će znati reagirati u danom trenutku. Ključ uspjeha je da se postavimo kao prava momčad i da ginemo, svih jedanaest u igri. U ovakvim utakmicama je važno da do izražaja dođe momčadski duh. Ako uspijemo u tome, napravit ćemo velik dio posla i najvjerojatnije uspjeti.


Kako Drmić doživljava Poljud i igranje pred punim stadionom?


– Lijepo je kad su tribine pune i znamo kakva je tamo atmosfera. No, igrao sam i na većim stadionima i pred puno više gledatelja – zaključuje Drmić.



Prezentirati Rijeku na najbolji način

Riječki navijači na Poljudu će biti u velikoj manjini, ali grlata podrška simpatizera s Kvarnera svakako će biti impuls više da se dotakne Rabuzinovo sunce.


– Drago mi je čuti da dolazi velik broj naših navijača. Što ih bude više, to bolje. Mogu nam biti dobar vjetar u leđa. Neka nas nose i podrže. Da svi zajedno prezentiramo Rijeku na lijep način – kaže Drmić.