Armando Anastasio

Riječki branič rođen u Napulju: “Nadam se da Insigne i Mertens neće biti u formi za utakmice s Rijekom”

Mateo Sučić

Armando Anastasio/Foto Arhiva NL

Armando Anastasio/Foto Arhiva NL

Čuo sam se Mertensom i Insigneom, rekao sam im i da se nadam da neće biti u najboljoj formi za ove dvije utakmice protiv Rijeke, nadam se da su me poslušali, ha, ha, ha... – kaže Anastasio



RIJEKA Armando Anastasio neće po dobrome pamtiti svoja prva dva nastupa za Rijeku. Lijevi branič, koji je u završnici prijelaznog roka na Rujevicu došao kao posuđeni igrač Monze, dobio je deset minuta u ogledu protiv AZ Alkmaara, u kojem su »bijeli« poraženi 4:1, pa onda i prvo poluvrijeme u porazu od Šibenika 2:0. Novu priliku za nastup u momčadi Rijeke mogao bi imati sutra protiv Napolija, kluba u kojem je ponikao s obzirom na to da je nastup Daniela Štefulja i dalje više nego upitan zbog ozljede.


Budući da je rođen u Napulju u onoj post-Maradona eri, nije teško zaključiti odakle ime Armando, sam će priznati da je u njegovoj obitelji nogomet na posebnom mjestu, a kao i svakom dječaku koji nabija loptu pod Vezuvom, san mu je zaigrati za Napoli. San da zaigra za Napoli (zasada) još nije ostvario, ali sutra bi mogao igrati protiv svog najdražeg kluba.


– Sigurno će to biti poseban doživljaj za mene, Napulj je grad u kojem sam rođen i u kojem sam odrastao, u kojem su mi obitelj i prijatelji, a Napoli je moj klub. Naravno, kada krene utakmica, emocije ću ostaviti po strani, zaboraviti tko je s druge strane i pružiti najbolje što mogu da pomognem Rijeci, mislim da je to jedino ispravno – kaže 24-godišnji branič koji nema službeni nastup za Napoli, već je iskustvo skupljao po brojnim posudbama.


Sjajno iskustvo




Sudbina je htjela da s Rijekom dočeka Napoli u grupnoj fazi Europske lige.


– Nikada nisam igrao protiv Napolija i ako me trener bude koristio, bit će mi prvi put. Čudno i pomalo simpatično jest to što sam morao otići iz Italije da bih igrao protiv svog Napolija, ali očito je negdje bilo zapisano. Razgovori s Rijekom počeli su prije ždrijeba skupina Europske lige, a kada sam vidio da su Rijeka i Napoli izvučeni zajedno, prepoznao sam u tome prst sudbine.


Anastasio je u nogometnom smislu odrastao na ulicama Napulja prije nego se priključio tamošnjoj školi nogometa.


– S 14 godina došao sam u omladinski pogon i do prije dvije godine bio sam igrač Napolija nakon čega je Monza otkupila moj ugovor. Bilo je to sjajno iskustvo, puno sam toga naučio na tom putu, a pogotovo kada sam ušao u nekakav širi krug prve momčadi.


Susret s mnogim od prvotimaca Napolija za Anastasija neće biti prvi s obzirom na to da je s najvećim zvijezdama iz momčadi Gennara Gattusa dijelio svlačionicu.


– Mnogi su igrači iz dana kada sam trenirao s prvom momčadi Napolija još u momčadi, od Koulibalija, Mertensa, Insignea, Ghoulama… Na neki sam način s njima odrastao u nogometnom smislu, uvijek su mi bili na raspolaganju i pomogli da naučim neke stvari. Kao junior sam često trenirao s prvom momčadi, bio sam i na nekoliko priprema tako da sam imao priliku dobro ih upoznati i izbliza učiti od tako sjajnih igrača i ljudi. Mislim da ne moram govoriti da je riječ o igračima svjetske klase koji mogu igrati u najboljim svjetskim klubovima.


I Rijeka i Napoli utakmicu Europske lige u četvrtak dočekuju nakon neočekivanih prvenstvenih poraza od Šibenika i Sassuola.


– Europa je neka druga priča i siguran sam da te dvije utakmice neće ni približno utjecati na ono što će obje momčadi pokazati u četvrtak.


Isticati da je Napoli favorit u srazu s desetkovanom Rijekom je suvišno.


– Napoli je klub koji se uvijek isticao i u Italiji i u Europi. Mi spremamo utakmicu tako da odigramo najbolje što možemo, znajući da zbog snage suparnika možda ni to neće biti dovoljno, ali barem moramo znati da smo pružili svoj maksimum.


Karakterna momčad


S »čizme« stižu najave da će Napoli istrčati na Rujevicu s najjačom postavom, da će igrati i oporavljeni Insigne…


– Poznajući Gattusa i njegov način razmišljanja, sigurno će doći u Rijeku s najboljom mogućom postavom. Prolazak skupine im nije siguran, doma su izgubili od AZ-a i sigurno će doći ovdje s ciljem da dobiju utakmicu. Napoliju je cilj proći skupinu, a mi ćemo pokušati otežati im posao što je više moguće.


Rijeka je protiv Real Sociedada i AZ-a već imala priliku osjetiti razinu koju traži europski nogomet, a Napoli bi mogao biti još stepenica iznad.


– Napoli je momčad koja teži posjedu, koja voli imati loptu u nogama, ali i koja zna kako je osvojiti. Sigurno su kompletna momčad, kvalitetna na svim dijelovima terena i protiv koje moraš biti oprezan i koncentriran cijelu utakmicu.


Kada se sve stavi na papir, dojam je da Rijeka u toj utakmici nema što tražiti, ali…


– Nogomet je nepredvidljiv i zbog toga je najljepši sport na svijetu. Nekada se ne dogodi ishod koji se čini realnim i probat ćemo to ostvariti. Rijeka je karakterna momčad i sigurno ćemo biti silno motivirani da im zagorčamo život.


Anastasio je i zadržao kontakt s nekadašnjim suigračima i iskazao nadu da glavne uzdanice Napolija neće biti u formi.


– Čuo sam se Mertensom, Insigneom… Čuli su za moj dolazak u Rijeku i poželjeli su mi sreću i dogovorili smo susret za ove dvije utakmice Europske lige. Rekao sam im i da se nadam da neće biti u najboljoj formi za ove dvije utakmice protiv Rijeke, nadam se da su me poslušali, ha, ha, ha… – zaključio je Armando Anastasio.