Sjajan posao

Na Rujevici trljaju ruke, zaradili su pola milijuna eura od transfera napadača kojega su davno otpisali

Mateo Sučić

Dario Vizinger upisao je dva prvenstvena nastupa za prvu momčad Rijeke/Foto Arhiva NL

Dario Vizinger upisao je dva prvenstvena nastupa za prvu momčad Rijeke/Foto Arhiva NL

Dario Vizinger je tako postao prvi igrač koji je Rijeci donio osjetni postotak od transfera iako je to česta klauzula u ovakvim ugovorima

RIJEKA Dario Vizinger, 21-godišnji napadač koji je u Rijeci odradio dio omladinskog staža te čak debitirao za prvu momčad, realizirao je transfer iz Celja u austrijski Wolfsberger težak milijun eura od čega će profitirati i riječka blagajna.


Vizinger je prije gotovo tri godine u Celje otišao kao slobodan igrač, ali “bijeli” su zadržali pravo prvokupa njegovog ugovora ili visoki postotak od transfera. Na kraju se realizirala ova druga opcija prema kojoj će Rijeci pripasti između 40 i 50 posto od njegovog transfera, odnosno otprilike 500 tisuća eura.


Čakovečki napadač bio je igrač Rijeke do sezone 2017./18. kada je prešao u Celje gdje je vrhunac doživio prije nešto više od mjesec dana kada je osvojio naslov prvaka Slovenije, a uz titulu drugog strijelca lige izabran je i za najboljeg mladog igrača prošle sezone.


Vizinger je tako postao prvi igrač koji je Rijeci donio osjetni postotak od transfera iako je to česta klauzula u ovakvim ugovorima (Andrijaševićev dolazak iz Dinama u Rijeku). Rijeka ih je koristila i prije 12-13 godina (Zvonko Pamić), pa i u mnogim recentnim transferima, ali baš nitko nakon odlaska s Kantride/Rujevice nije (još) donio profit od nekog daljnjeg transfera.


Doduše, Vizingerov slučaj se razlikuje utoliko što je u Celje otišao kao slobodan igrač, dok kod transfera koji podrazumijevaju plaćanje odštete postotak se uglavnom odnosi na profit kojeg će klub ostvariti kod budućeg transfera.