Vjerojatno Nijemac

Na Rujevici sve življe uoči početka priprema, Palikuča idućeg tjedna dovodi trenera stranca

Denis Frančišković

Robert Palikuča

Robert Palikuča

Ono što je sve sigurnije je da će trener ipak biti stranac, a ono što je nepoznanica je tko će povesti momčad u utorak u pripreme ako se krucijalno pitanje struke ne definira



RIJEKA Rujevica je brzo utihnula nakon (ne)uspješne sezone, najbolji igrači i trener počeli su se razilaziti, no krenulo je i u suprotnom smjeru, smjeru dolazaka.


Jučer je na Rujevici osvanuo 25-godišnji Španjolac Pablo Garcia Alvarez i stavio potpis na vjernost bijelom dresu. Prvo je to pojačanje Riječana za novu, izazovnu sezonu, zadnji vezni igrač sredine terena bi u tandemu sa Selahijem trebao predstavljati jaku kariku srca momčadi. Posebno u defenzivi jer Rijeka je minule sezone dobila previše golova. Alvarez je na Rujevicu došao kao slobodan igrač, bez odštete.


Osim visine (187 cm), Alvareza krasi agresivnost i jačina u duel igri. Potječe iz nogometne škole Sporting Gijona, a usavršavao se na Villarrealovoj akademiji, potom je bio u drugoj momčadi Deportivo Alaveza pa jedno vrijeme ostao bez kluba dok nije prošlu sezonu odigrao u bugarskom prvoligašu Černo More iz Varne. Riječ je o klubu koji je završio peti iza Ludogoreca, CSKA-a, Boteva i Levskog te nije uspio izboriti europsku ulaznicu.




Alvarez je imao kontinuitet nastupa, odigrao je 28 utakmica te pritom i zabio šest golova. Ljevak je, a vrijednost mu se prema Transfermarktu kreće oko 550 tisuća eura.


Uzor Rodri


Novi igrač Bijelih uzora ima u igraču najbolje španjolske vrste…


– Igram na poziciji zadnjeg veznog, mogu igrati i prema naprijed i jako sam sretan što sam ovdje – rekao je Alvarez na predstavljanju. – Moj uzor je Rodrigo Hernandez iz Manchester Cityja.


Alvarez je na kraju sezone izabran i u momčad sezone na svojoj poziciji.


– Igranje u Bugarskoj za mene je bilo jako dobro iskustvo. Poboljšao sam neke stvari u svojoj igri, najviše po pitanju obrane i fizičkog napretka, što je za mene bilo jako važno.


Što je presudilo u Pablovom izboru za Rijeku?


– Rijeku sam izabrao jer su već duže vrijeme bili zainteresirani za mene, zato što je velik klub u Hrvatskoj i zato što je grad predivan. Hrvatska liga? Pogledao sam dosta utakmica i jedva čekam zaigrati – otkrio je novi igrač Bijelih koji bi odlaskom Pavičića, a najvjerojatnije i Gnezde Čerina, trebao popuniti defenzivnu i pokretačku veznu liniju za koju još na tom mjestu konkuriraju Lepinjica i Stanić.


Dolasci i odlasci


Predstavljanja novog trenera zasad još neće biti, odluka je prolongirana do kraja idućeg tjedna, a napisi škotskih medija o mogućem angažmanu Tama Courtsa, 40-godišnjeg kormilara Dundee Uniteda, imali su određenog manjeg uporišta, no on nije bio previše izražena opcija.


Ono što je sve sigurnije je da će trener ipak biti stranac, a ono što je nepoznanica je tko će povesti momčad u utorak u pripreme ako se krucijalno pitanje struke ne definira. Po svemu sudeći, Palikuča je bitno suzio broj kandidata, znano je da preferira njemačko tržište, a u konačnici se čeka i zadnja riječ prvog čovjeka kluba Damira Miškovića koji je u Dubaiju.


Palikuča, Srećko Juričić i Antonini Čulina tri su kraka struke pred kojom je posebno važna odluka.


Sigurno je da će i novi trener, ma tko on bio, morati od početka slagati novu momčad i oslanjati se uglavnom na mladenački igrački kadar. Ali to je bio i dio zacrtane klupske strategije. Od Rijeke se želi napraviti mlada, poletna momčad koja će igrati atraktivno, a u isto vrijeme dignuti razinu rezultata, s velikom željom što dužeg ostanka u Europi kroz Konferencijsku ligu. No, za to će trebati i dodatna pojačanja iskusnijih igrača.


Na Rujevici je praktički sve počelo, idućih dana i tjedana treba očekivati brojne dolaske. Ali sigurno i odlaske…