Kolo u crnom

Na Rujevici su silno nezadovoljni dvjema sudačkim odlukama u Varaždinu, ali nisu jedini ogorčeni na suce

Mateo Sučić

Sudac Ante Čuljak ipak nije bio na visini zadatka u Varaždinu/Foto Arhiva NL

Sudac Ante Čuljak ipak nije bio na visini zadatka u Varaždinu/Foto Arhiva NL

U riječkim redovima ne mogu se pomiriti s procjenom Ante Čuljka da je prekršaj vratara Horkaša na Andrijaševiću, daleko od gola i bez namjere da igra loptom, bio samo za žuti karton



RIJEKA Prvo (regularno) kolo proljetnog dijela sezone odmah je izazvalo nemale polemike oko sudačkih odluka – u fokusu su Mario Zebec iz Cestice, koji je sudio utakmicu Gorica – Dinamo, Ivan Bebek iz Rijeke, koji je arbitrirao na ogledu Lokomotiva – Osijek, i Ante Čuljak iz Zagreba kao glavni sudac utakmice Varaždin – Rijeka, o čijim će se prosudbama sigurno pričati idućih dana.


Prvi su zagrmili Lokosi: smatraju da duel Cokaja i Žapera nije bio za najstrožu kaznu s obzirom na to da se prije radilo o prekršaju u napadu Osijekova veznjaka, ali i da se nije trebao aktivirati VAR-protokol jer se nije radilo o teškoj i očiglednoj pogrešci suca ni propuštenom incidentu. Usto ponajboljem hrvatskom sucu zamjeraju i što nije dosudio prekršaju Miereza na Papadopoulosu, koji je prethodio onomu zbog kojeg je grčki branič dobio isključujući drugi žuti karton.


Prigovora na sudačke odluke imaju i na Rujevici poslije utakmice u Varaždinu: ne mogu se pomiriti s procjenom Ante Čuljka da je prekršaj vratara Horkaša na Andrijaševiću, daleko od gola i bez namjere da igra loptom, bio samo za žuti karton. Budući da je kapetan »bijelih« prvi bio na lopti i već je izmaknuo pored istrčalog vratara koji ga je rušio, ispred sebe bi imao priliku za uputiti udarac u nebranjenu mrežu. I poništeni je pogodak u najmanju ruku sporan; iz dostupne se snimke nikako ne može utvrditi da je Andrijašević pa i samo koji centimetar ispred Pellumbija, ali VAR-soba dala je za pravo prvom pomoćnom sucu Ivici Modriću.




U ogledu Gorice i Dinama previd koji je rezultirao kaznenim udarcem za »modre« dogodio se u 88. minuti kada je Oršić uputio udarac paralelno s gol linijom, a lopta na suprotnoj strani završila u autu. Pomoćna sutkinja Sanja Rođak Karšić uz Zebecovu je potvrdu pokazala da je lopta za »modre« iz čega se izrodio (čisti) jedanaesterac kojim je Dinamo u završnim minutama preokrenuo rezultat.


Predsjednik Gorice Nenad Črnko javno je iskazao nezadovoljstvo Zebecovom arbitražom (sporno mu je i mjesto izvođenja prekršaja iz kojeg je Dinamo postigao četvrti pogodak); iz riječkog prvoligaša nisu željeli stavljati fokus na suce nakon groznog prvog poluvremena iako su silno nezadovoljni što su dvije dvojbene odluke (žuti karton Horkašu i zaleđe Andrijaševiću koje se nije moglo utvrditi) otišle protiv Rijeke. A proljetni je dio sezone tek počeo… Neće biti dobro ako ga budu krojile sudačke odluke.