Prva HNL juniora

Na Rujevici se igra gradski juniorski prvoligaši derbi: Rijeka dočekuje zahuktali Orijent 1919

Denis Frančišković

Dragan Tadić i Đoni Tafra/Foto Arhiva NL

Dragan Tadić i Đoni Tafra/Foto Arhiva NL

U Orijentu je dosta igrača koji su bili u našoj školi i imat će sigurno motiv više da se dokažu - kaže trener Bijelih Dragan Tadić



RIJEKA Deveto prvoligaško kolo juniora spojilo je Rujevicu i Krimeju, stare nogometne znance s dva dijela grada i ponudilo svojevrsnu poslasticu. Dovoljno je reći Rijeka – Orijent 1919. Šteta samo što joj neće moći nazočiti gledatelji jer će to biti dobra uvertira za sve ono što će se događati danas poslijepodne na obližnjem središnjem stadionu na kojem seniori Rijeke u derbiju kola ugošćuju Dinamo.


Bijeli su tek zaveslaj ispred Orijentaša, jedan bod viška osvojili su na temelju većeg broja remija (5), po čemu su rekorderi u ligi, a i samo su jednom izgubili, za razliku od Krimejčana, koji su četiri puta ostali praznih ruku. Posljednji bod u nizu Bijeli su uhvatili na gostovanju u Dugopolju (2:2), a u okviru priprema za gradski sudar odigrali su i prijateljski susret sa seniorima Opatije, koje su u gostima svladali 2:3. Bijeli su poveli golom Bristrića koji je ljetos stigao kao reprezentativac iz tuzlanske Slobode, da bi izjednačio Knežević iz Dinama. U nastavku su pobjedu momčadi Dragana Tadića osigurali Delibegović i Čulina.


– Zadovoljan sam jer je Opatija odlična momčad. Ima kvalitetu, puno igrača koji su igrali Prvu i Drugu ligu – kaže Tadić, koji je svojevremeno bio i član opatijskog stručnog stožera kod Zorana Bogolina. – Na početku smo se dobro branili, poslije smo se opustili i nagrađeni smo pobjedom za borbenost i želju. Zadovoljan sam i reakcijom igrača i tom unutrašnjom energijom jer ipak Opatijci imaju kvalitetne seniorske igrače koji se bore za vrh Druge lige.




Okosnicu Bijelih čini vratar Tanjić, tu su Franković, Begonja, Valjan, Simčić, Bodetić, Delibegović, te Bristić, Bilić, Ricov, Burul…


– Dečki žele raditi i napredovati. Dosta brzo upijaju neke moje zamisli i, naravno, još ima prostora za napredak. U posljednje vrijeme bili smo bez tri reprezentativca, a neki su bili vezani i uz prvu momčad, tako da nismo bili kompletni i to moramo nadoknaditi. Utakmica s Orijentom bit će sve samo ne laka.


Edo Flego: Kvaliteta je na strani Rijeke

Edo Flego, trener Orijenta 1919, jedini u subotu ne može izgubiti. U obje momčadi bit će puno igrača koje je selekcionirao dok je bio šef škole na Rujevici. Osim toga, lani je vodio kadete Bijelih koji u visokom postotku sada čine juniorsku ekipu Rijeke i Orijenta 1919.


– Generacija 2003. godišta je trenutno jedna od najboljih generacija Rijeke s puno potentnih igrača. Isto tako, i ekipa Orijenta 1919 je sastavljena od igrača koji su ne samo selekcionirani, već i od onih igrača koji nisu bili zadovoljni minutažom u Rijeci, a tu su igrači koji su isplivali i iz omladinske škole Orijenta 1919 nakon nekoliko godina stabilizacije i kvalitetnijeg rada u svojoj školi. Utakmica će svakako biti zanimljiva, kvaliteta je ipak na strani Rijeke jer je po meni ova generacija u vrhu hrvatskog nogometa. Međutim, naši dečki su svojim trudom, radom i igrama u Prvoj HNL došli do toga da će derbi biti neizvjestan, a to pokazuje i ljestvica. Nakon dugo vremena imat ćemo juniorski gradski derbi koji ima natjecateljsku težinu. Lijepo je i da će na klupama Orijenta 1919 i Rijeke biti dvije legende, a derbi bi mogao presuditi trenutak inspiracije nekog pojedinca – kazao je Flego. (I. VO.)

Gradski derbi Rijeke i Orijenta 1919 uvijek je pod posebnim povećalom. Ovaj još više zbog aktualnog trenutka oba sastava, ali i činjenice da su neki Crveni nekad bili Bijeli.


– U Orijentu je dosta igrača koji su bili u našoj školi i imat će sigurno motiv više da se dokažu. Gledao sam ih nekoliko utakmica. Igraju s puno želje i imaju kvalitetu. Moramo jako ozbiljno shvatiti utakmicu i od početka u nju ući na pravi način. Po meni, nama nedostaje pet, šest bodova koje smo po igri zaslužili, ali smo malo zakazali u realizaciji. U pet remija triput smo bili blizu pobjede, ali, eto, nismo uspjeli.


Tafra: Nema osvetničkih tonova

Današnji (10 sati) juniorski prvoligaški derbi na Rujevici gledano iz krimejskog kuta donosi pregršt motiva. Trener juniora Orijenta 1919 Đoni Tafra donedavni je zaposlenik škole nogometa Rijeke, a njegova momčad sastavljena je od velikog broja igrača koji su napustili Rujevicu u potrazi za većom minutažom na Krimeji.


– Mislim da nas očekuje super utakmica! Nadam se da će naši igrači odgovoriti zahtjevima jer je dobar dio tih igrača godinama trenirao sa sadašnjim juniorima Rijeke. Očekuje nas baš zanimljiva utakmica – govori Tafra. – Vjerojatno će kod mojih igrača biti jako puno motiva, ali ne treba sve to zajedno tako shvaćati. Utakmicu treba odraditi u duhu fair-playa. Ipak su to prijatelji, dojučerašnji suigrači. Igrat će na neki način međusobno generacija pionira i kadeta Rijeke od prije pet, šest godina. Dobro se poznajemo, u obje ekipe su pravi momci i nema tu nekih osvetničkih tonova.


Orijent 1919 gradski derbi dočekuje samo s bodom manje od vršnjaka s Rujevice. Crveni su na otvaranju sezone ugodno iznenadili, Bijeli se neočekivano muče.


– Osobno nisam očekivao Rijeku u sredini ljestvice jer ima dobru ekipu što je pokazala i prošle sezone kada se bez problema borila sa svima, iako smo igrali s mlađim godištem. Malo mi je čudno da su sada u sredini ljestvice, mislim da mogu puno više – rekao je Tafra, koji će imati na raspolaganju sve igrače. (I. VO.)

Igrat će se na pravoj travi Rujevice s početkom u 10 sati. Travnjak i nije u najboljem stanju, svojevremeno postavljanje novih poljevača ostavilo je traga na inače jako dobrom terenu koji je koristila i A hrvatska reprezentacija za treninge. Upućeniji tvrde da je stanje sad još i dobro s obzirom kako je bilo…


– Đoni Tafra s druge strane? Znamo se, iako nismo nikad igrali zajedno. Očekujem da će pripremiti jako motiviranu i agresivnu momčad. Pobijedili su u zadnje dvije utakmice i sigurno su napunjeni samopouzdanjem. Bit će to baš teška i zahtjevna utakmica – najavljuje Tadić.