Ciljana zamjena

Na Rujevici nema nervoze, u Sandru Kulenoviću vide “novoga Čolaka”, a s Dinamom je dogovoren i eventualni otkup

Mateo Sučić

Sandro Kulenović/Foto PIXSELL

Sandro Kulenović/Foto PIXSELL

U posljednjih šest, sedam godina na Rujevici (i ranije Kantridi) su tu fazu prošli već dovoljno puta pa nema ni najmanje mogućnosti da će odlazak igrača od 20 golova po sezoni (Čolak je u 92 nastupa postigao 51 pogodak) izazvati neku posebnu nervozu



RIJEKA Antonio Mirko Čolak otputovao je sinoć za Solun gdje će danas odraditi liječničke preglede, koji su posljednja prepreka za potpis trogodišnjeg ugovora s PAOK-om. Službena Rujevica kaže da su ostali još samo detalji do konačnog dogovora prema kojem će Riječani na račun odštete inkasirati 3,5 milijuna eura i zadržati pravo na 15 posto od profita kod nekog eventualnog budućeg transfera.


Čolakov transfer, koji se kuhao već nekoliko tjedana, tako je dobio konačni epilog, na veliku radost njega samog, jer je želio u klub koji igra Ligu prvaka (PAOK u play-offu igra protiv Krasnodara), trenera Abela Ferreire kojem je o Čolaku puno riječi hvale ispričao nekadašnji veznjak »bijelih« Josip Mišić, na kraju i same Rijeke, koja je ostvarila peti najveći izlazni transfer u klupskoj povijesti i finalizirala posao što je već sve na Rujevici počeo opterećivati.
Uz to, dojam je da je Čolak osvojenim Kupom, titulom najboljeg strijelca lige i pozivom u reprezentaciju dosegao svoj vrhunac u riječkom dresu te da je i za njega i za klub ovo najbolji trenutak za odlazak. Pa makar i uoči najvažnije utakmice ovog početnog dijela sezone. Taj bi posao tijekom današnjeg dana i službeno trebao biti stavljen »ad acta«, a Rijeka još jednom početi privikavanje na život nakon odlaska najboljeg strijelca.


Novi Čolak


U posljednjih šest, sedam godina na Rujevici (i ranije Kantridi) su tu fazu prošli već dovoljno puta pa nema ni najmanje mogućnosti da će odlazak igrača od 20 golova po sezoni (Čolak je u 92 nastupa postigao 51 pogodak) izazvati neku posebnu nervozu. Uostalom, posljednjih su godina iz Rijeke već odlazili sjajni strijelci poput Leona Benka, Andreja Kramarića, Marija Gavranovića i Romana Bezjaka, ali »bijeli« su svaki put uspjeli iskopati nekakvog »Čolaka« koji se prometnuo u jednog od najboljih klupskih strijelaca.




I za Sandra Kulenovića, 20-godišnjeg napadača, koji dolazi iz Dinama na posudbu (pregovara se još o tome hoće li posudba biti na jednu ili dvije godine) s pravom otkupa, Na Rujevici se nadaju da će imati sličan put. U Rijeci su morali brzo reagirati nakon što je postalo izvjesno da će ostati bez Čolaka za utakmicu protiv Kolosa, odnosno nakon što su zbog ozljeda ostali bez preostalih dvaju napadača iako su planovi bili nešto drugačiji.


Identitet


Naime, da su Yateke i Ristovski zdravi, možda bi »bijeli« pričekali hoće li se pojaviti neke druge opcije na tržištu (navodno su ponuđeni i neki igrači koji su se već pokazali u HNL-u), ali zbog skraćenog vremena za reakciju na kraju je pao izbor na Kulenovića, koji će pokušati kompenzirati Čolakov odlazak i tražiti svoj napadački identitet baš kao što su ranije s istim ciljem i mnogi drugi dolazili na Kantridu ili Rujevicu. U Dinamu ga nije išlo, za 735 minuta na travnjaku nije uspio postići pogodak i Rijeka se može činiti kao dobra odskočna daska. To mu je, među ostalima, mogao potvrditi i Marko Vešović, s kojim je izgradio odličan odnos za vrijeme zajedničkih dana u varšavskoj Legiji.


Uostalom, da Kulenović ne vjeruje da je Rijeka sredina u kojoj može napraviti igrački iskorak i realizirati talent zbog kojeg ga se uspoređuje s Mandžukićem, vjerojatno bi već bio u Engleskoj gdje je šokirao čelnike Barnsleyja (i Dinama), odbivši već praktički gotov transfer. Nije ga Juventus svojevremeno slučajno doveo na posudbu kako bi izbliza procijenio njegov potencijal, nastupao je za mladu momčad »stare dame« koja nije iskoristila mogućnost otkupa ugovora pa se vratio u Legiju koja ga je 2016. godine dovela iz Dinama. Kulenović je za prvaka Poljske odigrao 36 utakmica i postigao šest golova prije povratka u Dinamov dres u kojem nije dočekao seniorski pogodak.


Sada će napadačku formu tražiti na Rujevici koja bi mu mogla biti idealna sredina za hvatanje golgeterskog samopouzdanja koje mu je, čini se, najviše nedostajalo u Maksimiru. Iako mu je tek 20 godina, Kulenović u svojoj trofejnoj riznici ima dva naslova prvaka Poljske, jedan naslov prvaka Hrvatske, a u sezoni 2017./’18. bio je najbolji strijelac prestižnog Viareggio Cupa na kojem je tri pogotka zabio baš »bijelima«.