Rijeka vs. Hajduk

Na Rujevici imaju samo jedan cilj u Jadranskom derbiju: “Sve ćemo napraviti da ostanemo u vrhu”

Zlatko Horvat

Josip Drmić i Filip Krovinović/Foto PIXSELL

Josip Drmić i Filip Krovinović/Foto PIXSELL

Znamo svi da je Hajduk složio jako dobru momčad, konkurentnu ekipu za vrh ljestvice - govori trener Tomić



RIJEKA  Stoti Jadranski derbi je pred vratima. Za momčad Rijeke i navijače Bijelih uvijek je to više od utakmice, više od rivaliteta. Riječani su kolo dočekali na prvom mjestu, što dovoljno govori o dobrom poslu napravljenom u uredu i na terenu. S druge strane, Splićani su uoči sezone pojačali momčad, dobro krenuli u prvenstvo i ambicije su narasle poput kvasca. No, stala ih je karta, pa su promijenili trenera uz nadu da će Valdas Dambrauskas donijeti novi vjetar. Splićanima je pobjeda na Rujevici, uz uspjeh nad Dinamom u zaostalom susretu, možda posljednja prigoda za nastavak lova za titulom prvaka. Rijeka nema taj pritisak, ali nova tri boda dodatno bi zagolicala maštu navijača.


– Jadranski derbi je sigurno uvijek jedna posebna utakmica za grad, za sve. Osjeti se neko posebno ozračje. Igrači to osjećaju, znaju da je pred nama jedna bitna utakmica, nikako i ključna jer nije prošlo niti pola sezone. S te strane, to je jedna utakmica u nizu. Kolo smo dočekali na vrhu, cilj je da tu i ostanemo. To znači da ćemo napraviti sve da bodovi ostanu kod nas na Rujevici – kaže Goran Tomić, trener Rijeke.


U sastavu Bijelih neće biti Hrvoja Smolčića zbog žutih kartona. Ostali su na dispoziciji.


Rad na obrani




Postojale su još neke dvojbe oko sastava, ali posljednji trening i to je riješio.


– Stanje u momčadi je odlično. Svi su nestrpljivi, jedva čekaju da Jadranski derbi krene, svi se veselimo velikoj utakmici. Vratili su se Tomečak i Galović poslije ozljeda i u konkurenciji su za utakmicu.


Posljednja dva susreta s Hajdukom na Rujevici pripala su Splićanima s istim rezultatom (0:1), što je upozorenje za riječku momčad. No, u prvom susretu sezone na Poljudu slavila je Rijeka (2:1) golovima Tomečaka i Drmića. Bijeli su trima posljednjim utakmicama netaknute mreže napuštali travnjak (Lokomotiva, Šibenik, Oriolik) nakon što su u četiri prvenstvena susreta u nizu inkasirali čak 11 golova. Srećom, napad je bio još učinkovitiji, pa su upisane dvije pobjede i dva remija.


– Pričali smo i radili na tu temu. Malo smo previše golova primili u nekim utakmicama. Raduje me ta reakcija momčadi jer je faza obrane dosta i stvar želje, odlučnosti da se obrani gol. Ne samo zadnja linija, već cijela momčad. U tim posljednjim utakmicama baš smo djelovali kompaktno i organizirano kao ekipa i to me veseli – dodaje Tomić.


Valdas Dambrauskas je kao trener Gorice slavio u lipnju lani na Rujevici (1:2).


– Znamo svi da je Hajduk složio jako dobru momčad, konkurentnu ekipu za vrh ljestvice. Sada su doveli jednog ozbiljnog, kvalitetnog trenera, koji iza sebe ima dobre rezultate i rad u Gorici i Bugarskoj. Dambrauskas je kvalitetan trener. S te strane je prilagodba i priprema utakmice možda malo drugačija. Hajduk je pod vodstvom novog trenera imao samo jednu utakmicu, s Hrvatskim dragovoljcem. No, Splićani su s te strane dobri. S druge strane, imamo četiri momčadi koje su stvarno kvalitetne i zbog toga je prvenstvo tako zanimljivo.


Izostanci


Splićani najavljuju napadačku igru, iako zbrajaju izostanke. Posljednji je otpao Grk Dimitrios Diamantakos, koji je dobio udarac na posljednjem treningu. Ranije su otpali Fossati i Kačaniklić.


– Teško je procijeniti kako će izgledati Hajduk. Bitno je da mi znamo što ćemo mi raditi. Imamo svoj cilj. Rijeka je uvijek favorit na Rujevici. Moramo imati plan, moramo biti pametni, igrati svoju prepoznatljivu igru, biti opasni u završnici i organizirani u obrani. Generalno, od ekipe očekujem dobru utakmicu.


Najveći adut trenera Tomića je Josip Drmić, prvi topnik HT Prve lige, s 11 pogodaka ove sezone.


– Derbi je uvijek nešto posebno. Osjeti se to u svlačionici, osjeti se u gradu, među ljudima. Svi smo spremni, jedva čekamo početak i da, želimo pobijediti – kaže Josip Drmić. – Dvoboj s Livajom za najboljeg strijelca lige? Livaja je za mene jedan od najboljih igrača lige. On je to dokazao, vidi se njegova kvaliteta. No, fokusiran sam na sebe, na svoj klub, na svoju Rijeku. Želim da moja izvedba svakog vikenda bude dobra. Utakmica će biti vrlo kvalitetna, mi ćemo se tako i pripremiti te probati zaustaviti Livaju.



Standings provided by SofaScore LiveScore