Dinamo vs. Rijeka

Na Rujevici dobro znaju što ih čeka večeras u Maksimiru: “Moramo znati po što smo došli i da nema popravnog”

Denis Frančišković

Josip Mišić i Domagoj Pavičić/Foto PIXSELL

Josip Mišić i Domagoj Pavičić/Foto PIXSELL

U momčad se vraća Ampem nakon odrađenih žutih kartona, od ranije izvan stroja su Liber i Galešić



RIJEKA Nogometaši Rijeke večeras igraju posljednju ovogodišnju gostujuću utakmicu, ali s posebnim ulogom. Četvrfinalni kup ogled s Dinamom u Maksimiru sudar je starih znanaca i gospodara Kupa Hrvatske zadnjih dvaju desetljeća. Od 2000. godine Modri su osvojili 12 trofeja, Rijeka šest, a Hajduk četiri. Modri i Bijeli naglašenije su se »sudarali« u borbi za Rabuzinovo sunce posljednjeg desetljeća kad je Rijeka ojačala, u šest međusobnih ogleda Riječani su četiri puta izlazili kao pobjednici. Pritom čak u tri finala i jednom četvrtfinalu, dok su Zagrepčani bili bolji u dva polufinala.


U jeku izjednačene prvenstvene utrke, u kojoj su oba međusobna susreta završila istim rezultatom (3:3), večerašnji maksimirski kup sudar je posebna poslastica, svojevrsni šlager domaćeg nogometa na otvaranju prosinca. Neki su utakmicu proglasili »finalom prije finala«, što s obzirom na dosad prikazano niti ne čudi. Dinamo je opet izborio europsko proljeće, ima najbolju momčad, ali nije kao dosad tako uvjerljiv u HNL-u, dok se Rijeka promovirala u njegovog ozbiljnog izazivača, igra dojmljiv napadački nogomet i posebno je motivirana.


– Šteta što možda jedna tako velika utakmica dolazi ranije u Kupu, ali opet s druge strane ako ga želimo osvojiti, moramo proći i najtežeg protivnika – kaže trener Goran Tomić. – Dinamo ove sezone? Postavio je visoke standarde prijašnjih godina, nekad im se tu i tamo dogodi neki lošiji rezultat i odmah se stavljaju neki upitnici o njihovoj sezoni. S druge strane, imaju izgledne šanse da u Europi idu dalje, u vrhu su HNL-a… Možda nisu dominantni kao prijašnjih godina, ali sigurno su jako dobri.


Naša izvedba




Dojam je da će, s obzirom na dosadašnja dva ogleda, biti puno obostranog opreza i respekta dok ne padne prvi gol.


– Uvijek je teško procijeniti kako će se utakmica razvijati. Posljednje naše dvije su bile pomalo spektakularne glede golijada, igre i promjene rezultata. Utakmica opet može ponuditi spektakl, a opet donijeti dosta taktičkog nadmudrivanja. I neki potez individulane klase može riješiti utakmicu i onda je jako teško predvidjeti kako će utakmica izgledati.


Dinamo u posljednjim utakmicama dosta rotira. Rotira i Rijeka. Očekuje li Tomić po tom pitanju neku »zamku«?


– S obzirom na utakmice u gustom rasporedu, teško je predvidjeti u kojem će sastavu Dinamo istrčati. Međutim, svi oni koji istrče su dovoljno kvalitetni. Meni je uvijek važnije kako ćemo mi izgledati i kakva će biti naša izvedba.


Jedna kup utakmica je ona u kojoj nema popravnog. Sve stane u 90 minuta ili nešto više od toga.


– Jednostavno, koncentracija mora biti na visokoj razini cijelu utakmicu. Moramo znati po što smo došli i da nema popravnog, da moramo biti do kraja fokusirani na izvedbu. Ne smijemo si dopustiti nikakve pogreške jer Dinamo će to znati kazniti. Moramo biti na jednoj visokoj razini da bismo prošli dalje.


Krešić upitan


Tomić je dosad najviše glavobolje imamo s pogreškama i neopreznostima. Uglavnom u šesnaestercu, koje su Rijeci u konačnici otrgnule dosta bodova.


– Istina, dovoljno je samo vidjeti kakve smo jedanaesterce darivali protivnicima. Od Slaven Belupa, do Dinama i Hajduka. Najbolji primjer je utakmica u Koprivnici, gdje smo praktički iz mirne utakmice darovali protivniku prvi gol, a nakon toga i jednaesterac.


To je ono na čemu Tomić posebno inzistira, a opetovano se ponavlja. S druge strane postoje stvari na kojima će posebno inzistirati u pripremi utakmice.


– Ideja vodilja? Jednostavno moramo biti hrabri za prolaz. Moramo igrati nogomet, ne zavući se ispred šesnaestarca i čekati što će se dogoditi. Želim da kroz igru stvaramo šanse. Bolje igramo u gostima? Kad igramo doma, očekuje su visoki pritisak i napad, kad smo vani možemo stati, sačekati protivnika i onda poentirati. Jedanaesterci? Pa vježbat ćemo ih na zadnjem treningu. I izbrusiti detalje. Najbitnije je bilo da se regeneriramo od prošle utakmice, ali generalno bit ćemo spremni na sve.


U momčad se vraća Ampem nakon odrađenih žutih kartona, od ranije izvan stroja su Liber i Galešić.


– I Krešić je i dalje upitan.


Tomić je vodio Lokomotivu protiv Rijeke u još uvijek svježem šibenskom finalu. Lokosi su bili generalno bolji, ali Rijeka je uzela Rabuzinovo sunce jedinim golom Halilovića.


– Sjetim se često te utakmice. To je samo dokaz koliko je nogomet nepredvidiv. I kakav je kup. Međutim, danas me zanima isključivo prolazak, a dojam ćemo ostaviti sa strane – zaključuje Tomić.