Rijeka vs. H. dragovoljac

Na praznoj Rujevici gostuje “fenjeraš”: “Nema lako ćemo, već su nam otkinuli dva boda”

Denis Frančišković

Valentino Majstorović i Andrija Vukčević/Foto PIXSELL

Valentino Majstorović i Andrija Vukčević/Foto PIXSELL

Utakmice »lako ćemo« kod mene su davno izbrisane - kaže trener Goran Tomić



RIJEKA  Na krilima velike pobjede u četvrfinalu Kupa kojom su eliminirali Dinamo, nogometaši Rijeke danas počinju završnu domaću seriju ligaških utakmica. I to pred praznim tribinama nakon kazne zbog organizacijskih propusta u Jadranskom derbiju. U prvoj od četiriju domaćih utakmica, na Rujevicu danas stiže Hrvatski dragovoljac.


Posljednjeplasirana momčad, uobičajeno rečeno »fenjeraš« lige, ali sastav na kojem su se Riječani itekako »opekli« u prvoj utakmici u Kranjčevićevoj (2:2). Crno-plavi tad su otkinuli dva boda Bijelima, a sve je mirisalo i na senzaciju nakon što je momčad Gorana Tomića bila u zaostatku od dva gola nakon prvog poluvremena.


U prvoj utakmici, u devetom kolu, Dragovoljac je iskoristio kardinalne pogreške riječke obrane, Petković i Majstorović (s kreča) u razmaku od osam minuta donijeli su Dragovoljcu kapital od dva pogotka, u nastavku Rijeka poravnala brzopotezno za samo tri minute golovima Ampema i Pavičića. Dalje nije išlo…




– Emocije su se slegle, super je osjećaj pobijediti u Maksimiru izuzetno kvalitetnog i zahtjevnog protivnika. Ta pobjeda nam je dobro došla, prije svega na planu samopouzdanja – kaže trener Tomić. – Pokazalo se da smo na pravom putu. Generalno smo prvo poluvrijeme dobro odigrali, osim te greške kad je Ivanušec ostao sam. Nije bilo potom lako izdržati u nastavku sve nalete domaćina, ali eto, preživjeli smo nakon što smo zabili dva gola. To je nogomet. U nekim utakmicama smo zaslužili više, a nismo dobili ništa. A sada je Dinamo realno mogao utakmicu okrenuti, a mi smo uzeli sve.


Pogodili s promjenama


Ključnim potezima pokazali su se ostavljanje Labrovića među vratnice i angažiranje Obregona u napadu s Drmićem. Malo tko je to očekivao…


– Imamo četiri vrhunska vratara, a Labrović nije bio otišao s gola zbog lošeg branjenja, nego zbog ozljede. Donijeli smo takvu odluku, u ovakvim utakmicama je uvijek bitan i taj faktor iznenađenja. Tu mislim i na Obregona. Osjetili smo da je to taj trenutak. Dosad smo igrali malo na drukčiji način i drago mi je da smo pogodili s jednim i drugim.


Hrvatski dragovoljac na papiru i na domaćem travnjaku ispada najlakši protivnik Bijelima. Ali Tomić puše i na hladno…


– Utakmice »lako ćemo« kod mene su davno izbrisane. Zahtijevam istu razinu ozbiljnosti i protiv trećeligaša u službenim utakmicama, a kamoli neću u HNL-u. I to protiv momčadi koja nam je otkinula dva boda. Maksimalno smo spremni, koncentrirani i odlučni da uzmemo tri boda. Ne dopuštam nikakvo opuštanje ili razmišljanje da će to bili lakša utakmica. Želim da momčad od prve minute puca od energije.


Bez trojice


O Dragovoljcu se isprva malo znalo, no u nekim utakmicama prezentirali su se kao momčad koje se ne predaje tako lako i koja ima svoje kvalitete.


– To je momčad koja igra disciplinirano. A tako se i brani. Nije ih lako probiti, Hajduk je s njima imao problema, a i Gorica. Mogu zaprijetiti i iz kontranapada. Moramo biti jednostavno strpljivi, ali i od prve minute pokazati da želimo jedino pobjedu.


Riječani su u mlinu zahtjevne serije srijeda – vikend. U srijedu na Rujevicu dolazi Osijek, potom iduću subotu Gorica.


– Kad smo već ovoliko dugo izgurali na ovakav način, moramo biti spremni i za tu važnu završnu seriju. Želimo je privesti do kraja godine na najbolji mogući način. Znamo da je ispred nas zahtjevan raspored, ali siguran sam da ćemo uložiti sve napore da sve to izvučemo kako treba.


Kad je u pitanju konkurencija za današnju utakmicu, sasvim je izvjesno da će Bijeli zaigrati bez triju prvotimaca. Krešić i Drmić su ozlijeđeni, a Selahi odrađuje kaznu triju žutih kartona. Od ranije izvan konkurencije su Liber i Galešić.


– Krešić još nije spreman za ovu utakmicu, ali nadam se da će biti za Osijek. Drmićeva loža? Tražio je zamjenu već u prvom poluvremenu u Maksimiru. Nadam se da ćemo ga uspjeti osposobiti za ove zadnje utakmice. Još nismo dobili točnu dijagnozu.


Za kraj, postoji li Tomićeva želja u Kupu u ždrijebu, koji je na rasporedu u ponedjeljak?


– Nemam posebnu želju. Tko god nam bude protivnik, bit ćemo spremni – znakovito zaključuje Tomić.