Jadranski derbi

Na Poljudu se igra derbi razočaranih. Rijeka i Hajduk u posljednjih pet kola osvojili su zajedno – 8 bodova

Denis Frančišković

Josip Elez i Prince Ampem/Foto PIXSELL

Josip Elez i Prince Ampem/Foto PIXSELL

Rijeka u posljednjih 12 utakmica ima samo jednu pobjedu! Ali to je samo kap u moru što se sve događalo ovog ljeta na Rujevicii



RIJEKA  Rijeka je evidentno u posljednjim utakmicama izgubila dušu i prepoznatljivost, Hajduk elan, obje su momčadi u posljednjih pet kola zajedno osvojile tek osam bodova, Hajduk sedam, Rijeka jedan. Osam bodova od mogućih 30!


Bijeli i Bili danas (16.30 sati) na Poljudu igraju prvi čin ovogodišnje Rijekine prvenstvene drame koja je Bijelima donijela zadnje mjesto na ljestvici, Hajduku već na startu zaostatak za Dinamom od 12 bodova, istina uz dvije utakmice manje, dok u onom drugom činu već za 18 dana Splićani dolaze na Rujevicu. No, Jadranski derbi sigurno neće izgubiti tradicionalni naboj, momčadi bi u brzopoteznim obračunima uvelike mogle odrediti svoju jesenjsku putanju.


Zasad je ona kod Riječana u velikom padu nakon pet poraza (Lokomotiva, Dinamo, Slaven Belupo, Varaždin, Osijek) od kojih čak tri domaća (!), Splićani su pak u posljednje tri utakmice ostvarili troznak, pobijedili Slaven Belupo, remizirali sa Šibenikom i izgubili od Osijeka. Nezadovoljni su i na Poljudu u čijoj igri nema očekivanog napretka, europski Dinamo prebrzo juri HNL-om pred ostatkom klubova, no što bi tek trebali reći na Rujevici čiji igrači se ne mogu pohvaliti baš ničim pozitivnim ove sezone, na začelju su te kompozicije koju predvodi zahuktala modra lokomotiva. Nezadovoljstvo je među Bilima doseglo tu razinu da su tri dana prije derbija nagađanja dobila i potvrdu smijenom Valdasa Dambrauskasa.




Da puno toga ne štima, bilo je vidljivo u u posljednjim dvjema pripremnim utakmicama kad su Bijeli izgubili prvo od Sparte (0:2), a potom od Kopra (1:2) u generalki. Nakon toga dogodio se euro-domaći niz u kojem je momčad s Rujevice u deset utakmica samo jednom pobijedila i to Šibenik na Šubićevcu (0:1), dvaput remizirala (Istra 1961, Gorica) i čak sedam puta izgubila ako se ligaškim dodaju posrtaji protiv Djurgardena. Ukupno, Rijeka u posljednjih 12 utakmica ima samo jednu pobjedu! Ali to je samo kap u moru što se sve događalo ovog ljeta na Rujevici, od odlazaka do dolazaka, smjene i promocije trenera i sportskog direktora, krpanja momčadi, lutanja s mladima i starima…


Bojno polje


Hajduk je s druge strane sezonu otvorio porazom u Superkupu od Dinama (0:1), a u 11 sljedećih utakmica s obzirom na to da se duže zadržao u Europi, pet puta pobijedio (Slaven Belupo, Lokomotiva, V. Guimaraes, Varaždin, Istra 1961), samo jednom remizirao (Šibenik) i pet puta izgubio (Villarreal dvaput, V. Guimaraes, Osijek, Dinamo). Ispadanjem iz Europe domaća je liga očekivano jedino »bojno polje« dvaju sastava u kojima i jednima i drugima zasad ide daleko ispod očekivanja.


Serse Cosmi, novi trener Bijelih, zasad nije uspio upumpati dio svoje velike energije u momčad koja djeluje izgubljeno, sada već bivši Valdas Dambrauskas nije našao recept za pravu igru, dosta je lutao i nakon remija na Šubićevcu, sve se glasnije počelo govoriti o njegovoj smjeni. Smjeni koja je i jučer dobila službenu potvrdu. No, neovisno o njoj oba trenera uoči Jadranskog derbija, koji je izgubio prijašnju draž, pod velikim su pritiskom, pobjeda Bijelih ojačala bi poziciju Talijana i dala mu dodatni kredit, koji se realno mora protegnuti na najmanje pet utakmica, dok u sadašnjoj situaciji na Poljudu bi jedino pobjedom bili zadovoljni.


– Kad uzmeš momčad posljednju na ljestvici, uvijek ima više razloga za to. A dvije utakmice u šest dana nam ne idu u prilog jer puno posla je pred nama – rekao je Cosmi i naglasio: – Na karakteru i mentalitetu je najteže raditi. Puno lakše na taktici. Svi smo očekivali više. Vjerujem da mogu promijeniti stvari, možda ne onoliko brzo koliko smo se svi nadali.


Cosmi je na velikom početku i u velikom zaostatku. Momčad djeluje kao da je na nuli, kockice mozaika mora brižljivo birati i sigurno će i griješiti dok ne dobije cjelokupnu sliku stanja i momčadi. Protiv Osijeka nije iznenadio sustavom (3-5-2) kojem je inače vjeran, ali jest odabirom nekih igrača na sugestiju pomoćnika. Primjerice, evidentno je da se Vukčević ne snalazi u ulozi stopera, a na lijevom boku zna biti itekako koristan. Uz to šansu su odmah dobila još tri igrača koja su praktički raspakirala prtljagu, Damjan Pavlović, Lunetta i Djuričin. Ampem je neočekivano ostao na klupi, bez minute na travnjaku… Pitanje je što će biti s Krešićem, Vučkićem i Halilovićem, koji su zbog ozljeda propustili Osijek.


Šansa Bijelih


Dambrauskas je prošle sezone donio puno toga dobrog Hajduku, koji je nakon dugog posta osvojio drugo mjesto i Kup. Očekivalo se da će ove godine momčad, koja je uglavnom ostala na okupu, biti konkurentnija Dinamu, no već nakon prve četvrtine prvenstva postalo je kristalno jasno da je Dinamo i dalje prvi kandidat za naslov i neki drugi svijet za ostatak lige. Nakon remija na Šubićevcu kritike su bile sve jasnije i glasnije, prije svega jer je Litvanac dostao lutao u sastavljanju momčadi, nije ju standardizirao, a bilo je zamjetno da kad ne igra Livaja, ne igra niti Hajduk. Sudeći po startu, Hajduku i Osijeku ostaje borba za drugo mjesto.


Nakon svega ove sezone veliko je pitanje što očekivati na Poljudu? Onom istom koji je posljednjih godina najvećim dijelom bio sretna luka za Riječane, iz koje su se vraćali s pjesmom u autobusu na Kvarner.


Obrazac igre i rezultata u posljednjim susretima sveo se na to da Hajduk pobjeđuje na Rujevici, a Rijeka i dalje na Poljudu. Rijeka je pobijedila zadnje dvije ligaške utakmice u Splitu, odnosno bila bolja u pet u šest posljednjih derbija, Hajduk slavio u posljednja četiri u Rijeci.


Sada je draž derbija bitno poremetila Rijekina situacija, ali na Rujevici su mišljenja da gore od ovoga ne može. Hajduk je papirnati favorit i tu možda leži Rijekina nada u iznenađenje kao i pomalo šokatnoj smjeni trenera koja zna donijeti različite efekte. No, Bijeli se mogu nečemu nadati samo ako promijene karakter i pristup. Momčad Bijelih, s obzirom na situaciju, prvi put je nekako otpisana i dolazi na Poljud s nikad manjim šansama posljednjeg desetljeća. No, niti Hajduk ne briljira i u potrazi je za igrom. Riječani od velike »neprilike« žele stvoriti veliku »priliku«, od problema izazov i splitsku postaju učiniti prekretnicom. Ne treba niti govoriti koliko bi bitan impuls Bijelima dao pozitivan rezultat, posebno pobjeda. I koliko bi Rujevica bila punija i optimističnija uoči dvaju domaćih ogleda, sa Šibenikom i opet – s Hajdukom. Pa da Jadranski derbi opet bude onaj pravi…



Standings provided by SofaScore LiveScore