Atrakcija u Klani

Na Grašćinu danas stiže najdraži gost, Rijeka je igrala i na otvaranju travnjaka 1975.

Oskar Valenčić

Klanjci su prošlu sezonu zaključili kao prvaci Prve ŽNL/Foto Arhiva NL

Klanjci su prošlu sezonu zaključili kao prvaci Prve ŽNL/Foto Arhiva NL

Utakmica povodom 90. obljetnice Klane počinje u 17.30 sati



KLANA U prigodi obilježavanja velikog jubileja, 90. obljetnice rada i djelovanja, Nogometni klub Klana, novi četvrtoligaš, pozvao je u goste nogometaše Rijeke. Dvoboj Klane i Rijeke igra se danas na Grašćini od 17.30 sati.


Počeci nogometa u Klani sežu u davnu 1931. godinu, kada su Frane Medvedić i Frane Starčić Jardasov donijeli prvu kožnatu loptu, u vrijeme talijanske okupacije, za služenja vojske. Bez pompe i svečanosti, u jesen 1931. godine, u pitomom zelenilu Grašćine, na prostoru nekadašnjeg grofovskog zdanja, rođen je Nogometni klub Klana. I od tada: Klana i Grašćina – za sva vremena!


U razdoblju između dvije svjetske vojne klanjski nogometaši igrali su, ponajprije ogledne utakmice, pridruživši se natjecateljskoj karavani 1935. godine, u minijaturnoj ligi od osam momčadi. Tri godine kasnije, prvi put postali su prvaci u jednom službenom natjecanju. Razdoblje od osnivanja do II. svjetskog rata obilježio je osnivač kluba Frane Medvedić, gospodarstvenik, u ulozi igrača – vođe i nositelja većine klupskih aktivnosti, u kolektivu koji tada nije brojio niti trideset članova.




Nakon oslobođenja Klanjci su prve značajnije uspjehe postigli u kup-natjecanju, godine 1950., prošavši četiri eliminacijska kola, nakon kojih su poraženi od prethodnika današnje Rijeke, Kvarnera (1:5).


U sezoni 1954./55. Klanjci su prvi put ušli u viši rang natjecanja, Podsaveznu ligu, u društvu s Orijentom, Lokomotivom i Torpedom, Crikvenicom, Naprijedom, Goraninom i ogulinskim Jedinstvom. I plesali su jedno ljeto… Nakon šezdesetih, u kojima su igrali s promjenjivim uspjehom, Klanjci su u sedamdesetima dostigli zvjezdane nogometne trenutke. Godine 1972. treći put izboren je ulazak u Zonsku ligu Rijeka-Pula. Iste godine, juniorska momčad pod vodstvom ex orijentaša dr. Danka Čubranića i Josipa Pipa Medvedića, plasirala se u završnicu Hrvatskog kupa (Hajduk 1:3, Osijek 0:6) časno braneći boje Klane.


U srijedu, 20. kolovoza 1975. godine, na obnovljenoj Grašćini, u prvoj utakmici na travnatom terenu i s novoizgrađenim tribinama, Rijeka je svladala Klanu (1:4).


U sezoni 1982./83. Klanjci su, nakon smjene generacija, ispali, čekajući na ponovni proboj u viši rang do sezone 1988./89. Predvođeni trenerom Milanom Žeželjom, Klanjci su osvojili prvo mjesto s jedanaest bodova ispred rivala Grobničana, postavši članom III. HNL (zapad). No, u posljednjem 26. kolu, Klanjci su ispali. U burnoj utakmici s Halubjanom, koja je izravno odlučivala o opstanku (17. svibnja 1990.) i prekinuta je u 26. minuti, nakon nedosuđenog kaznenog udarca za domaćine (sudac Parlov jedva je našao put do svlačionice, izbjegavši linč!). Klanjci su ponovo ispali uz drakonske kazne Stegovnog povjerenstva.


Neuništivi Klanjci četvrti put se vraćaju u trećeligašku konkurenciju. U sezoni 1993./94., predvođeni Milanom Žeželjom, ostvarili su teško dostižni pothvat: u prvih deset kola postigli su deset pobjeda! U prvenstvu 1996./97. Klanjci su, administrativnim putem, promovirani u drugoligaša. Reorganizacijom, tako čestom u nas, osnovana je, uz A i B Prvu ligu, pet drugih liga. Nažalost, u ljeto 1997. godine, zbog nepremostivih financijskih teškoća, Klanjci su odustali od natjecanja u Drugoj HNL – zapad.


Tri zaslužna člana Klane dobitnici su priznanja Svjetske nogometne organizacije FIFA za amaterskih rad dulji od 20 godina. Priznanja su dobili Milan Suštar (50 godina volonterskog staža), Franjo Tuljo Raspor (42) i Slavko Gržinčić (27).


Novo stoljeće započelo je skromnijim natjecateljskim dometima, sve do sezone 2007/08, u kojoj je izboren plasman u novoosnovanu Četvrtu ligu – zapad, u kojoj su Klanjci u debitantskoj sezoni 2008./09. izborili opstanak, a u drugoj pod vodstvom trenera Mladena Vrankovića i Luciana Celića, osvojili izvrsno peto mjesto. U sezoni 2010/11 Klana je osvojila 11. mjesto, a u sezoni 2011./12. Klanjci su se zatekli na pretposljednjem, 14. mjestu, koje vodi u niži rang, u kojem su se, s promjenjivim uspjehom, natjecali do prošle sezone u kojoj su postali superiorni prvaci s trinaest bodova ispred drugoplasiranog OŠK Omišlja i izborili plasman u Četvrtu ligu – zapad. No, već je najavljena reorganizacija natjecanja…