Antologijska utakmica

Na današnji dan prije 21 godine odigrala se jedna od najvećih HNL utakmica: Poljud su šokirali harmonikaši, autoelektričari i “otpaci”

Portal Novi list

u kratkim crtama

  • Četrdeset tisuća navijača natiskalo se na poljudske tribine i stvorilo atmosferu kao rijetko kada

  • Nakon utakmice ispunjeni Poljud skandirao je nesuđenim prvacima

  • Rijeka je na kraju ostala bez naslova zbog Krečkove zastavice

Riječani su na krilima odbačenog vratara Hajduka Đonija Tafre preživljavali splitske nalete, a onda iz kontri i prekida zabijali golove. Hasančić, Čačić i Sztipanovics potopili su Hajduk (1:3) i širom otvorili vrata svojoj momčadi da u najluđoj sezoni Prve HNL dođe do svojeg prvog, povijesnog naslova prvaka



RIJEKA Na današnji dan prije 21 godine na Poljudu je odigrana jedna od antologijskih utakmica Prve HNL. Hajduk je u pretposljednjem kolu Lige za prvaka ugostio Rijeku. Obje momčadi su pobjedom mogle do naslova prvaka. Četrdeset tisuća navijača Hajduka i oko tisuću gostujućih stvorili su teško ponovljivu atmosferu. Riječani su na krilima odbačenog vratara Hajduka Đonija Tafre preživljavali splitske nalete, a onda iz kontri i prekida zabijali golove. Hasančić, Čačić i Sztipanovics potopili su Hajduk (1:3) i širom otvorili vrata svojoj momčadi da u najluđoj sezoni Prve HNL dođe do svojeg prvog, povijesnog naslova prvaka. Poljud je nakon stanja šoka, jer Hajduk se u slučaju pobjede mogao nadati naslovu prvaka u posljednjem kolu, zapjevao Rijeci i igračima Nenada Gračana koji su se te sezone prometnuli u simbol otpora protiv Croatije i režima na izdisaju.



Momčad sastavljena od “harmonikaša”, autoelektričara, juniora i otpadaka iz drugih klubova ostala je na kraju bez naslova prvaka iako je, ispostavilo se kasnije, postigla regularan pogodak u posljednjoj prvenstvenoj utakmici protiv Osijeka u 90. minuti utakmice za pobjedu 2:1. Krečkova zastavica je, međutim, prekinula naljepšu nogometnu bajku ikad ispričanu na ovim prostorima i rastužila rekordnih 25 tisuća navijača na Kantridi. Međutim, nitko tim dečkima ne može oduzeti pravo na jednu na najvećih pobjeda u povijesti kluba, pobjeda koja je u Rijeci i ovom dijelu Hrvatske danima slavljena kao niti jedna u povijesti grada i kluba.