Istra 1961 vs. Rijeka

Na Aldo Drosini se kriju ključevi Rijekine obrane drugog mjesta

Denis Frančišković

Igor Bišćan/Foto V. KARUZA

Igor Bišćan/Foto V. KARUZA

Sa šest bodova ispred Osijeka i devet zaveslaja ispred Hajduka »bijeli« su trenutačno u najboljoj poziciji, samo odlučuju o svojoj sudbini. Susret u Puli nosi svoju specifičnu težinu, Rijeka se želi zacementirati iza Dinama, Istra još uvijek vidi šansu za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta i kvalifikacija, poglavito nakon posljednjih dobrih rezultata.



RIJEKA Pulski stadion Aldo Drosina po svemu sudeći u završnici sezone drži ključeve riječkih ambicija. A one su jasne, obrana drugog mjesta u prvenstvu i napad na Dinamo, odnosno trofej kojim bi se zaokružila još jedna izuzetno uspješna sezona. Nađu li »bijeli« ove subote u večernjem terminu (19 sati) šifru za pobjedu nad »žuto-zelenima«, napravit će velik korak k obrani pozicije doprvaka pet kola prije kraja prvenstva. A u rijetko zanimljivoj završnici pet klubova lovi tri europske ulaznice koje donose ino promociju i ono najvažnije – novac.


Kako stoje Rijekine »dionice« pet kola prije kraja? Sa šest bodova ispred Osijeka i devet zaveslaja ispred Hajduka »bijeli« su trenutačno u najboljoj poziciji, samo odlučuju o svojoj sudbini. Susret u Puli nosi svoju specifičnu težinu, Rijeka se želi zacementirati iza Dinama, Istra još uvijek vidi šansu za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta i kvalifikacija, poglavito nakon posljednjih dobrih rezultata.


Pita se i Dinamo


Za sastav Igora Bišćana bodovi su važni i zbog činjenice što momčadi potom slijede tri puno teže utakmice, dolazak Dinama na Rujevicu, gostovanje kod Osijeka pa domaći sudar s »lokosima«, dok je posljednje kolo rezervirano za Koprivnicu. Osječanima slijede dva gostovanja u nizu (Slaven Belupo, Lokomotiva), Gorica ima »lakše« susrete (Rudeš, Istra)… Dojam je da je Lokomotiva u najtežoj situaciji, a Hajduk u najboljoj jer jedini od tih pet klubova tri susreta igra doma. No, puno toga u cijeloj priči koja se neće tako lako niti brzo rasplesti ovisi i o Dinamu. Pitanje je koje će sastave Nenad Bjelica suprostaviti Rijeci, Hajduku, Lokomotivi i Gorici. I kako će i koje snage tempirati prema finalu Kupa 22. svibnja u Puli protiv Riječana.




Bilo kako bilo Riječani su, kad se sve zbroji, u jako dobroj situaciji, a nastave li tradiciju dobrih rezultata u susjedskim derbijima bit će koračić nadomak prvog cilja. Rijeka je u dosadašnjih 39 ogleda pobjeđivala čak 23 puta, Puljani samo četiri, posljednji put u listopadu 2017. kad je Puclin jedinim golom riješio pobjednika. No, utakmice »bijelih« i »žuto-zelenih« tradicionalno su »nabrijane« i neizvjesne. Dovoljno je spomenuti da je Rijeka sedam puta pobjeđivala 1:0, da je pet utakmica završavalo remijima bez golova. U tri ovoprvenstvena susreta Rijeka je dvaput pobijedila (2:1, 2:0), a jedan susret završio je bez pobjednika (3:3).


Žuti bez predaje


Što očekivati u subotu? Čini se, opet sličnu rovovsku borbu za bodove. »Bijeli« su brzo prebolili poraz od Hajduka, ali igra je još daleko od očekivane. Posljedica je to prije svega objekitivnih problema s ozljedama i šarenog sastava »bijelih« iz čega je Bišćan izvukao maksimum da nije bilo poljudske mrlje. Riječani se u novonastaloj situaciji dobro nose i s kartonima, čak sedam igrača već duže vrijeme vuče dvije javne opomene. Za njih je dobra vijest i da će domaćini, kao i posljednji put u Puli, nastupiti bez kartoniranog Miereza, svoj najboljeg igrača.


»Bijeli« na Drosinu po tko zna koji put dolaze u ulozi favorita, ali Istra i dalje živi pod sloganom »nema predaje«. Sastav Igora Cvitanovića izgubio je samo jednu (Dinamo) od posljednje četiri utakmice pobijedivši Osijek i remiziravši sa Slaven Belupom i Lokomotivom. Cvitanović je izgleda u zadnji tren iz momčadi izbacio gubitnički mentalitet i probudio nadu. Puljani igraju još tri utakmice doma i nadaju se da mogu zagorčati život Interu i Belupu. Za Riječane će ovo biti dobar test i još jedna mogućnost da »osjete« Drosinu uoči velike srijede 22. svibnja kada igraju svoju utakmicu sezone.